«Ενας άνεμος αλλαγής φυσά στη Γερμανία», λέει στον απεσταλμένο της «Le Figaro» ο Πέτερ Στρουνκ, εκπρόσωπος του επιστημονικού και τεχνολογικού πάρκου του Αντλερσοφ. Η έκταση αυτή των 4.200 στρεμμάτων, που φιλοξενούσε επί κομμουνιστικού καθεστώτος τα εργαστήρια της Ακαδημίας επιστημών και τα κτήρια της κρατικής τηλεόρασης, φιλοξενεί ένα επιστημονικό πάρκο και μια πόλη των μέσων ενημέρωσης. Εδώ εργάζονται σήμερα 2.200 ερευνητές και 10.000 μισθωτοί από τον ιδιωτικό τομέα. Πέρυσι, το πάρκο του Αντλερσοφ δημιούργησε περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας.
«Εμείς, οι Γερμανοί, καταλάβαμε ότι έπρεπε να αλλάξουμε», σημειώνει ο Στρουνκ. «Αντί να κάνουμε όμως μια ριζοσπαστική οικονομική και κοινωνική επανάσταση α-λα Θάτσερ, αποφασίσαμε να ανανεώσουμε σταδιακά και συναινετικά το μοντέλο μας. Με αυτή την κυβέρνηση συνασπισμού, σταματήσαμε την πολιτική του θεάματος και περάσαμε στην αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων. Ο κόσμος το καταλαβαίνει, και είναι αισιόδοξος». Η αισιοδοξία αυτή, την οποία διαπίστωσε και έρευνα του Ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo, μοιάζει παράδοξη σε μια χώρα με ανεργία που φτάνει το 10%, με πρόβλημα ένταξης των μουσουλμάνων μεταναστών και γεννητικότητα που δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ανανέωση των γενεών.
Αλλά κάτι κινείται και η Μέρκελ δίνει καλά σημάδια. Απόδειξη, η νέα πολιτική για τη γεννητικότητα. Το κοινοβούλιο θα εξετάσει σύντομα ένα σχέδιο νόμου που ορίζει ότι για κάθε παιδί που γεννιέται, το κράτος θα πληρώνει για ένα χρόνο ένα γονικό μισθό ίσο με το 67% του αρχικού, που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 1.800 ευρώ. Το μισθό αυτό θα μπορεί να τον εισπράττει ο πατέρας ή η μητέρα για να ασχολείται με το παιδί.
Ενα τέτοιο μέτρο είναι πρωτοφανές για τη Γερμανία, όπου ο Αντενάουερ απέρριπτε κάθε κίνητρο για τη γεννητικότητα λέγοντας: «Ετσι κι αλλοιώς, οι άνθρωποι θα κάνουν παιδιά!» Αλλά ο μεγάλος καγκελάριος του μεταπολέμου έκανε λάθος. Δεν είχε πάρει στα σοβαρά την επιθυμία των γυναικών να ξεφύγουν από τα «τρία Κ»: Kinder, Kuche, Kirche (παιδιά, κουζίνα, εκκλησία).
Κι έτσι, η Γερμανία έγινε η ευρωπαϊκή χώρα όπου οι γυναίκες έχουν τα λιγότερα κίνητρα για να κάνουν παιδιά. Τα σχολεία δεν έχουν μάθημα το απόγευμα. Οι παιδικοί σταθμοί είναι λιγοστοί. Το 40% των γυναικών με πτυχίο που γεννήθηκαν μετά το 1960 δεν έχουν παιδί! «Ο γονικός μισθός αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», λέει η Κάρεν Πφουντ, συγγραφέας του βιβλίου «Η τέχνη να κάνεις παιδιά στη Γερμανία». Κι αυτό οφείλεται στην καγκελάριο Μέρκελ, που σημειωτέον δεν έχει η ίδια απογόνους...
Η τελευταία ακολουθεί με χαμηλούς τόνους τη μεταρρυθμιστική πολιτική που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός της με την Ατζέντα 2010. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα περάσει σταδιακά από τα 65 στα 67 χρόνια. Την 1η Ιανουαρίου 2007, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά τρεις μονάδες, ώστε η χώρα να συμμορφωθεί με το όριο των Βρυξελλών για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η μεγάλη διαφορά με τη Γαλλία είναι ότι εδώ οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτοιμοι για τη μεταρρύθμιση. Στη γνωστή επιχείρηση Karcher, για παράδειγμα, οι 3.000 εργαζόμενοι δέχθηκαν να δουλεύουν 40 ώρες την εβδομάδα έναντι 37,5 που δούλευαν, με ένα ποσοστό αποζημίωσης μόνο 40%. Σε αυτή τη χώρα, το δόγμα των κεκτημένων δεν ισχύει πια.
Πηγές: Le Figaro, AΠΕ-ΜΠΕ