Πρόταση για έναν μηχανισμό ρύθμισης και διαγραφής οφειλών που θα δίνει μία «δεύτερη ευκαιρία» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να αποπληρώσουν τα χρέη τους, αλλά και για τη δημιουργία ενός «λευκού μητρώου» για συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες κατέθεσε η Ν.Δ.
«Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι Έλληνες πνίγονται στα χρέη» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως με τις προτάσεις της η Ν.Δ. δίνει «μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έπεσαν τα χρόνια της κρίσης να ξανασηκωθούν και στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί βιώσιμα και δυναμικά».
«Εκτίναξη των οφειλών σε εφορίες – ασφαλιστικά ταμεία επί ΣΥΡΙΖΑ»
Όπως αναφέρει ειδικότερα η Πειραιώς, «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι οφειλές στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενo». Ενδεικτικά, όπως επισημαίνεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «από τα τέλη του 2014 το χρέος των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκε κατά 60%, ο αριθμός των πολιτών που χρωστούν στις εφορίες υπερβαίνει πλέον τα 4,3 εκατομμύρια, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα 103 δισ. ευρώ». Παράλληλα, σύμφωνα με τη Ν.Δ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν πάνω από δυόμισι φορές και εκτινάχθηκαν από τα 13,7 δισ. το 2014, σε 34,3 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018, ενώ «οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάζονται: έχουν πραγματοποιηθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις, σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες».
«Χιλιάδες συμπολίτες μας παραμένουν σήμερα σε καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας χωρίς να γνωρίζουν πότε και με ποιον, τελικά, τρόπο θα ρυθμιστεί η αποπληρωμή των οφειλών τους, αλλά και πώς τελικά θα διασώσουν την κύρια κατοικία τους» σημειώνει η Ν.Δ., διαβεβαιώνοντας πως αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός πλήρους και ρεαλιστικού σχέδιο για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης.
Αναλυτικά, η πρόταση της Ν.Δ. προβλέπει τα εξής:
Για τα νοικοκυριά
Οι παλιές οφειλές όσων χρωστούν στην εφορία με πρώτες τις οφειλές μέχρι 3.000 ευρώ -δηλαδή 4 στους 5 οφειλέτες- θα ρυθμιστούν άμεσα με μία «ρηξικέλευθη πρόταση» που - σύμφωνα με την Πειραιώς - αφενός θα δώσει λύση σε εκατομμύρια πολίτες και αφετέρου θα αυξήσει τις εισπράξεις για το κράτος: Οι οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν με μια νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα, σε συμφωνία με τους δανειστές.
Άμεσες διευκολύνσεις θα υπάρξουν και για τις 130.000 οικογένειες που βρίσκονται σε ομηρία περιμένοντας τη ρύθμιση των χρεών τους με βάση το νόμο Κατσέλη:
Oι εκκρεμείς υποθέσεις θα χωριστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες:
- οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία
- οφειλέτες με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο την κύρια κατοικία τους
- οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία πέραν της κύριας κατοικίας τους.
Οι υποθέσεις της τρίτης κατηγορίας θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα καθώς σε αυτήν, κατά κύριο λόγο, βρίσκονται οι περισσότεροι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Για την επίτευξη αυτού του στόχου θα υπάρξει άμεση ενίσχυση των Ειρηνοδικείων των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) με Ειρηνοδίκες από γειτονικές περιοχές όπου δεν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας.
Η Ν.Δ. δηλώνει ότι θα εφαρμόσει μία «απλοποιημένη και αυτόματη εξωδικαστική επίλυση» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για χρέη σε τράπεζες και δημόσιο.
Η λύση αυτή, σύμφωνα με την Πειραιώς, «είναι εξαιρετικά απλή», καθώς δεν υποχρεώνει τους εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες να υποβάλουν αιτήσεις και δικαιολογητικά, δεν απαιτεί την υποχρεωτική συνδρομή διαμεσολαβητή και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρχει δικαστική εμπλοκή. Η προτεινόμενη αναδιάρθρωση των χρεών θα προκύπτει με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε επιχείρησης και τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών της.
Η διαδικασία ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας και η εξόφληση των πιστωτών θα ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. Και με την παρέλευση τριετίας από την πτώχευση θα απαλλάσσεται ο οφειλέτης από όλα τα χρέη του, εκτός εάν εν τω μεταξύ έχει διαπιστωθεί δόλος κατά την πτώχευση. Και αυτό για να μπορεί να επανέλθει ταχύτερα στην οικονομική δραστηριότητα.
«Λευκό μητρώο»
Το σχέδιο της Ν.Δ. προβλέπει τέλος πριμοδότηση για τους συνεπείς φορολογούμενους και δανειολήπτες για τους οποίους θα δημιουργηθεί το «λευκό μητρώο». Όπως αναφέρει, όσοι υπαχθούν σε αυτό θα έχουν ακόμη πιο ευνοϊκή μεταχείριση.
naftemporiki.gr