Της Ανθής Αγγελοπούλου
Σύμφωνα με στοιχεία του 2018 από το The International Federation of Psoriasis Associations, 125 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ψωρίαση, με τα 14 εκατομμύρια εξ αυτών να είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Ενώ, όπως κατέγραψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2016, το 58%-97% των ασθενών προσβάλλονται από ψωρίαση κατά πλάκας, τον πιο κοινό τύπο.
Η απολέπιση και η πάχυνση του δέρματος, ο κνησμός και η ερυθρότητα είναι τα συνήθη συμπτώματα. Η ψωρίαση ποικίλει από μέτρια ως σοβαρή ενώ, η συστηματική φύση της πουεπηρεάζει όλο το σώμα παραμένει πολλές φορές απροσδιόριστη.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η ψωρίαση είναι κάτι περισσότερο από μια δερματική πάθηση γιατί επηρεάζει αρνητικά τη συναισθηματική και σωματική υγεία του πάσχοντα. Η επιβάρυνση της είναι συγκρίσιμη με αυτή του διαβήτη.
Τα άτομα με ψωρίαση έχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητα και συσχετιζόμενων παθήσεων όπως είναι τα καρδιακά νοσήματα.
Αναφορικά με την ψυχολογία των ασθενών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι επηρεάζει σημαντικά τις σχέσεις των ασθενών τόσο στο σπίτι τους όσο και στην εργασία τους. Συγκεκριμένα οι ασθενείς νιώθουν απομόνωση και δυσαρέσκεια. Επίσης, 1 στους 2 ασθενείς επηρεάζεται στη σεξουαλική του ζωή και ένα 20% δηλώνει ότι βιώνει πλήρη απομόνωση από φίλους, συναδέλφους και συγγενείς.
Το 77% υφίσταται κοινωνικό στίγμα ενώ, ο κίνδυνος για να εμφανίσει άγχος και κατάθλιψη διπλασιάζεται ή ακόμα και τριπλασιάζεται από ότι σε άλλους ασθενείς ή σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.
Η κα Μαρίνα Παπουτσάκη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’, Α’ Κλινική Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός» επισημαίνει ότι οι πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν πως περίπου 1 στους 2 ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση, αισθάνεται συχνά ή διαρκώς ψυχολογική επιβάρυνση, η πλήρης δερματική κάθαρση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της ζωής τους. Μέχρι πρότινος, η εκτίμηση σχετικά με τη βαρύτητα της ψωρίασης βασιζόταν σε κλινικά κριτήρια, όπως την έκταση της προσβεβλημένης επιφάνειας, την απολέπιση, τη διήθηση των βλαβών και άλλα. Τα τελευταία χρόνια λαμβάνεται πολύ περισσότερο υπόψιν η γνώμη του ασθενούς και η επιβάρυνση που έχει στην καθημερινότητά του, τη λειτουργικότητά του, την επαγγελματική ή κοινωνική του ζωή.
Σύμφωνα με τη γιατρό, σημαντική βοήθεια προσφέρει η μέτρηση ποιότητας ζωής και η αξιολόγηση των θεραπευτικών προσεγγίσεων σε σχέση με το κλινικό αποτέλεσμα αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Ακόμα και η ελάχιστη όπως λέει, παρουσία βλαβών, έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών το οποίο κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες που επιτυγχάνουν υψηλά επίπεδα πλήρους δερματικής κάθαρσης και μειώνουν την επίπτωση της νόσου στη ζωή ενός ασθενούς.
Δερματική κάθαρση που διαρκεί
Σημαντικός θεραπευτικό στόχο αποτελεί η δερματική κάθαρση η οποία μπορεί να μεταμορφώσει όλες τις πτυχές της ζωής του ασθενούς, της σωματικής, της κοινωνικής και της συναισθηματικής. Όπως αναφέρει καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Διοικητής του Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος το ενδεχόμενο επίτευξης πλήρους δερματικής κάθαρσης είναι πλέον εφικτό και για τους Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση μέσω μιας νέας βιολογικής θεραπείας το brodalumab.
Όπως διαπιστώθηκε από τις μελέτες AMAGINE-2 και AMAGINE-3, το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που έλαβε τη συγκεκριμένη θεραπεία πέτυχε πλήρη δερματική κάθαρση χωρίς συμπτώματα ψωρίασης (100% βελτίωση) σε διάρκεια 52 εβδομάδων.
Ο δείκτης PASI μετρά τη σοβαρότητα της ερυθρότητας, της πάχυνσης και της απολέπισης του δέρματος σε διαφορετικά σημεία του σώματος, και η βελτίωση σε σχέση με την αρχική τιμή κατά τουλάχιστον 75% (PASI 75) αποτελεί ένδειξη επιτυχίας της θεραπείας.
Η καλή απόδοση των φαρμάκων αυξάνει τις προσδοκίες των ασθενών
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι όσο πιο εκλεκτική και όσο πιο στοχευμένη είναι η θεραπεία τόσο καλύτερα αποτελέσματα δίνει.
Σύμφωνα με το Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Διευθυντής Ε.Σ.Υ., στο νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός» κ.Παντελή Παναγάκη, το brodalumab αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό βιολογικό παράγοντα που στοχεύει επιλεκτικά στην υπομονάδα Α του υποδοχέα της ιντερλευκίνης IL-17, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της ψωρίασης, με αποτέλεσμα την ταχεία ομαλοποίηση των φλεγμονωδών δεικτών στο ψωριασικό δέρμα.
Όπως είπε, ο μηχανισμός δράσης της θεραπείας είναι αυτός που τη διαφοροποιεί από όλες τις υπόλοιπες και τα πλεονεκτήματά της είναι ότι δρα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα που διαρκεί, ενώ διαθέτει ένα αντίστοιχα καλό προφίλ ασφάλειας ενώ, παράλληλα παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα ακόμα και στους ασθενείς που έχουν αποτύχει σε κάποια προηγούμενη βιολογική θεραπεία.