Υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών της Βαλκανικής, που τρέφουν πραγματικά ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και προσβλέπουν ειλικρινώς στην ευρωπαϊκή τους προοπτική, σεβόμενες το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο τάχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην προσφώνησή του, στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του Σλοβένου ομολόγου του Μπόρουτ Πάχορ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, αυτό ισχύει κατ' εξοχήν για τις φίλες Χώρες της Τουρκίας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι η θέση μας αυτή απορρέει από το ότι για εμάς είναι δεδομένο πως μία σταθερή και ευημερεύουσα Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη αποβαίνει προς όφελος ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, επανέλαβε ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξής τους, είναι ο σεβασμός:
Πρώτον, του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου, στο οποίο αυτονόητα συμπεριλαμβάνεται και το Δίκαιο της Θάλασσας, είτε κατά το κείμενο της Συνθήκης του Montego Bay του 1982, είτε με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, για όσες χώρες δεν έχουν προσχωρήσει σε αυτήν.
Και, δεύτερον, του συνόλου του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου, συνακόλουθα δε και του εξ' αυτού απορρέοντος Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. «Και εδώ επιβάλλεται να υπενθυμίσουμε ότι, κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, τα σύνορα και το έδαφος των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έδαφος και σύνορα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης- a fortiori δε οιασδήποτε μορφή επιβουλή- απ' οπουδήποτε και αν προέρχεται, προσβάλει ευθέως το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και καθιστά, και μόνον εξ' αυτού, απαγορευτική κάθε πτυχή ουσιαστικής ενταξιακής διαδικασίας» σημείωσε.
Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδα και Σλοβενίας, επεσήμανε ότι η χώρα μας, έχει αποδείξει, εμπράκτως και πολλαπλώς, τα αισθήματα φιλίας που τρέφει για τον Λαό της Σλοβενίας και υπενθύμισε ότι «πριν απ' όλα στηρίξαμε, και δη ανεπιφυλάκτως, την δημιουργία της Δημοκρατίας της Σλοβενίας. Και, στην συνέχεια, υπήρξαμε ειλικρινείς αρωγοί και συμπαραστάτες κατά την ένταξη της Σλοβενίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».
Από την πλευρά του ο Σλοβένος Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Παυλόπουλο για την φιλοξενία και τόνισε ότι οι επαφές και συζητήσεις του στην Αθήνα διεξήχθησαν σε εξαιρετικό κλίμα ξεπερνώντας κάθε προσδοκία του .
Απευθυνόμενος στον Έλληνα ομολόγό του, υπογράμμισε την ειλικρίνεια των λόγων του αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης και την κοινή πορεία των δύο λαών της Ελλάδος και Σλοβενίας για μια ενωμένη Ευρώπη υπογραμμίζοντας πως και ο ίδιος θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο προς όφελος της ειρήνης και γενικότερα της Ευρώπης .
Υπογράμμισε επίσης πόσο μεγάλη υπόληψη έχει σήμερα η Ελλάδα όχι μόνο με την ιστορική της παράδοση αλλά και τις τελευταίες της επιτυχίες και την έξοδό της από την κρίση .
Τέλος προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Σλοβενία σε χρόνο που εκείνος θα θεωρήσει κατάλληλο προκειμένου να συνεχίσουν τη δημιουργική συζήτηση που ξεκίνησαν στην Αθήνα για το μέλλον της Ευρώπης .
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ