K. Μητσοτάκης: H φορομεταρρύθμιση εργαλείο ανάπτυξης

Μείωση των επιβαρύνσεων για προσέλκυση επενδύσεων προτείνει ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2018 09:54
Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμο Αναστασόπουλο, κατά το συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]

«Ναι» σε μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βλέπει τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο, με μείωση των επιβαρύνσεων, αυστηρότερους ελέγχους και πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Με την παρούσα κατάσταση και κυρίως με την πίεση που ασκείται στις επιχειρήσεις, ελάχιστοι θα επενδύσουν στη χώρα, εκτίμησε. Συζητώντας, χθες, με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμο Αναστασόπουλο, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπίστωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει απόλυτη παράλυση στον επενδυτικό τομέα, καθόσον όλοι περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις…

Δεν δικαιολογείται, όπως είπε, σε καμία περίπτωση η ευφορία της κυβέρνησης που κάνει λόγο για success story. Ο ίδιος υποσχέθηκε, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας το κόμμα του, γρήγορη επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες καθυστερούν σήμερα σημαντικά. 

Παράλληλα μίλησε για την ανάγκη μιας μεγάλης αλλαγής στο ασφαλιστικό με ενίσχυση της απασχόλησης, καταγγέλλοντας ότι ο νόμος Κατρούγκαλου λειτουργεί ως «αντεστραμμένη πυραμίδα» εν προκειμένω, τιμωρώντας την εργασία.

Σε ό,τι αφορά το ιδιωτικό χρέος, ο κ. Μητσοτάκης το χαρακτήρισε ως τον ελέφαντα στο δωμάτιο, που έχει διογκωθεί υπέρμετρα και αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για την οικονομία. Κατά τον πρόεδρο της Ν.Δ., το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται και αυτό είναι οξύμωρο για μια αριστερή στα λόγια κυβέρνηση, να ακολουθεί δηλαδή αυτήν την τακτική για να δημιουργεί υπερπλεονάσματα. 

Ο ίδιος βλέπει την επιλογή των ΣΔΙΤ ως λύση και υπάρχουν, όπως είπε, πολλά παραδείγματα κινητοποίησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες, δηλαδή ουσιαστικές συμπράξεις, όπως στην υγεία, για αναγκαία διαγνωστικά μηχανήματα, ή στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων με λογικό κόστος για τον χρήστη, και στην παιδεία για νέα σχολεία. Πάνω στη λογική του επαναπροσδιορισμού των ορίων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να υπάρχει αμοιβαία ωφέλεια. 

Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε ακόμη υπέρ του «λευκού μητρώου» των επιχειρήσεων, διαβεβαιώνοντας ότι θα ζητήσει από τις τράπεζες να διευκολύνουν τους οφειλέτες. Ωστόσο, το κέρδος που θα προκύψει στο μέλλον θα το καρπωθούν οι νέοι μέτοχοι και όχι εκείνοι που έριξαν κάποιες επιχειρήσεις στα βράχια. 

Τέλος, υπερθεμάτισε ως προς την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σε όλους τους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, προτείνοντας εκτός των άλλων τη μεταφορά του ερευνητικού έργου μεγάλων ομίλων του εξωτερικού τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη στην Ελλάδα. 

Δέσμευση ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
H Ελλάδα αποτελεί περιφερειακό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ρόλος που μπορεί να αναδειχθεί περισσότερο, σύμφωνα με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, εξέφρασε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία του στρατηγικού διαλόγου που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, τις επενδύσεις, τις σχέσεις στον τομέα του εμπορίου, τον τουρισμό, την τεχνολογία και τις μεταφορές.  

Ανάγκη για συγκεκριμένο σχέδιο
Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, είπε πως είναι ανάγκη να καταρτισθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο δεν θα αρκείται στη γενικόλογη αναφορά στην καινοτομία και εξωστρέφεια ή τους τομείς αναπτυξιακού ενδιαφέροντος, αλλά θα καταγράφει τις συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα τις οικονομίας και θα συνοδεύονται από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια, επαναλαμβάνουμε την κρισιμότητα των στιγμών για την οικονομία και το μέλλον της Ελλάδας. Σήμερα, μετά και την έξοδο από τη μνημονιακή εποπτεία διαφαίνονται σημάδια προοπτικής ανάταξης της οικονομίας, χωρίς όμως να έχουν ακόμη ξεπεραστεί οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην ελληνική οικονομία» επισήμανε ο κ. Αναστασόπουλος. Πρόσθεσε ότι «η πρόβλεψη εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού δείχνει όχι μόνο δημοσιονομική εξισορρόπηση, αλλά και υπεραπόδοση στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Δείχνει επίσης και προοπτική ανάπτυξης. Αυτά τα αποτελέσματα όμως επιτεύχθηκαν εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, που βρίσκεται σε αδιέξοδο από τη συνεχιζόμενη στασιμότητα, την έλλειψη ρευστότητας, τη συσσώρευση χρεών, την αποεπένδυση και την υπερφορολόγηση». 

Κατά τον κ. Αναστασόπουλο, η έξοδος από το πρόγραμμα προσαρμογής συνιστά ένα σημαντικότατο βήμα για την Ελλάδα και την απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από την εποπτεία των Ευρωπαίων εταίρων. Αυτό που χρειαζόμαστε, όπως είπε, είναι μια οικονομία που θα μπορεί να παράγει νέο πλούτο και να αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Γι’ αυτό και η παραμονή σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ισοδυναμεί με στασιμότητα και διαιώνιση του φαύλου κύκλου των χαμηλών εισοδημάτων, της χρησιμοποίησης των αποταμιεύσεων για την αποπληρωμή των δυσβάσταχτων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, της αποεπένδυσης, της υψηλής ανεργίας και της χαμηλής αγοραστικής δύναμης. Και αυτή θα ήταν η συνταγή της αποτυχίας που έχει και προδιαγεγραμμένο τέλος, την επιστροφή στα μνημόνια, την ύφεση και τη λιτότητα.

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προειδοποίησε, βεβαίως, ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν εξασφαλίζει και μια επιτυχημένη μεταμνημονιακή πορεία. Εκτίμησε, δε, πως η επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που στηρίζονται στην υψηλή φορολόγηση δεν είναι διατηρήσιμη πολιτική και σίγουρα δεν είναι παράγοντας ανάπτυξης. Πέρα από την έκφραση πολιτικής βούλησης, η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην οικονομία απαιτεί αφύπνιση της κρατικής μηχανής, συγκρότηση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου και συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου και οπωσδήποτε όχι την ανατροπή του.

Υψηλές επιδόσεις
 Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δήλωσε ότι τα ουσιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι θετικά και οι δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας μας είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη, παρά ορισμένες απαισιόδοξες προβλέψεις. Και υποστήριξε πως η πρόκληση είναι η Ελλάδα να πείσει ότι γύρισε σελίδα και ο καλύτερος τρόπος είναι να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, να επενδύσει περαιτέρω στο ανθρώπινο δυναμικό και τις νέες τεχνολογίες, γεγονός που θα έχει θετική επίδραση όχι μόνον για την εικόνα που έχουν οι αγορές για τη χώρα, αλλά και για την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες.

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, αναφέρθηκε στη συνεισφορά της μεταποίησης στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, με τη δημιουργία σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Συμμαχία της ΔΕΗ για αιολικά πάρκα
Η ΔΕΗ έχει καταλήξει σε συμφωνία με ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αιολική ενέργεια, για την από κοινού ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων, όπως ανέφερε χθες από το βήμα του συνεδρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο Μανώλης Παναγιωτάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη συμφωνία, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται και σε επαφές με αμερικανική εταιρεία, επίσης για συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια, ώστε με κινήσεις όπως η απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες να μετατραπεί σε «πράσινη» εταιρεία.

Έτσι, με την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και την αποεπένδυση, καθώς και την ανάπτυξη στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών, θα πετύχει έως το 2022 μείωση κατά 57% των εκπομπών της σε διοξείδιο του άνθρακα. Έως την ίδια χρονιά θα έχει αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της σε ΑΠΕ στα 600 MW, είτε με ίδια έργα είτε με τη συμμετοχή σε συμπράξεις με άλλες εταιρείες. Μιλώντας στο συνέδριο ο Ανδρέας Σιάμισιης, αναπληρωτής δ/νων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στην πορεία προς την απανθρακοποίηση δεν είναι δυνατόν να βασισθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποκλειστικά σε έργα 1 έως 10 MW, αλλά αντίθετα χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, που δεν θα προέλθουν από το κράτος. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Gastrade, Ιωάννης Αράπογλου, υπογράμμισε πως στόχος της εταιρείας είναι η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης να γίνει στο τέλος του 2020.  
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή