Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Ανάκαμψη παρουσίασαν χθες οι τιμές πετρελαίου, αντιστρέφοντας τις αρχικές τους απώλειες, από τη στιγμή που πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία πήρε σαφή θέση αποδεχόμενη την ανάγκη να μειωθεί η παραγωγή σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚ. Παρ' όλα αυτά, η τιμή καταγράφει τον Νοέμβριο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2008, έχοντας χάσει από την αρχή του μήνα περισσότερο από 22% της αξίας της. Η εξέλιξη αυτή ευνοεί σαφώς τους καταναλωτές και τους προϋπολογισμούς των χωρών κρατών, με εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται τα μέγιστα από τα πετρελαϊκά έσοδα.
Η σταθερή αύξηση της προσφοράς αργού από τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη θέση του Ριάντ, το οποίο επιμένει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει μόνο του σε μείωση της παραγωγής για να σταθεροποιήσει μονομερώς την αγορά, οδήγησαν αρχικά το αργό σε νέα χαμηλά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, κάτω από τα 58 δολάρια το βαρέλι. Η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας πραγματοποίησε συνάντηση με τους επικεφαλής των κορυφαίων πετρελαϊκών ομίλων της χώρας την Τρίτη, λίγες ημέρες πριν από την επίσημη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του στις 6-7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη. Το θέμα της συνάντησης ήταν για να υπογραμμίσει η Ρωσία την ανάγκη μείωσης της παραγωγής. Ωστόσο, οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Gazprom απέφυγαν κάθε σχόλιο, όπως και το ρωσικό υπουργείο. Η τιμή brent στο Λονδίνο κινούνταν κοντά στα 60 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο πάνω από 1,5%, ενώ στη Ν. Υόρκη η τιμή αργού ξεπέρασε τα 51 δολάρια το βαρέλι, ενισχυόμενη περισσότερο από 2%.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η χώρα αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, δήλωσε προχθές ότι βρίσκεται σε επαφή με τον ΟΠΕΚ και ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τη συνεργασία σε επίπεδο προσφοράς εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, αν και ο ίδιος είναι ικανοποιημένος με μία τιμή πετρελαίου γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα συνειδητοποιεί ολοένα και περισσότερο την ανάγκη για μείωση της παραγωγής σε συνεργασία με το καρτέλ.
Η Μόσχα συμφώνησε να μειωθεί η παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, όμως οι ρωσικές επιχειρήσεις χρειάστηκαν αρκετούς μήνες για να φθάσουν αυτό το επίπεδο της μείωσης. Τώρα, το Ριάντ προτείνει στον ΟΠΕΚ και στους συμμάχους του να μειωθεί η παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο του 2019. Εάν η Ρωσία δεχθεί την πρόταση του Ριάντ, η αναλογία της μείωσης της παραγωγής της θα ανέρχεται στα 166.000 βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία δέχεται νέες πιέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ζήτησε από το βασίλειο να απέχει από οιαδήποτε μείωση της παραγωγής, ώστε να συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των τιμών πετρελαίου. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί με τον διάδοχο του θρόνου πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Αργεντινή στη σύνοδο του G20 το Σαββατοκύριακο.
Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους και τώρα υπολείπονται κατά μόλις 80 εκατ. βαρέλια από το ρεκόρ των 535 εκατ. βαρελιών του περσινού Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.