Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου

Ο κλάδος των κλινικών «υποφέρει» από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Παρά τις σημαντικές αντοχές και τις μειωμένες επιβαρύνσεις σε σχέση με πέρυσι
Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 18:53
UPD:03/12/2018 13:09
A- A A+

Παρά τις πιέσεις που δέχτηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, οι μεγάλες εταιρείες του χώρου της ιδιωτικής υγείας επιδεικνύουν σημαντικές αντοχές, όπως διαπιστώνεται και από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τριών κορυφαίων ομίλων που είναι εισηγμένες στο Χ.Α. Ειδικότερα, με βάση τις ανακοινώσεις των εν λόγω εταιρειών (Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών και Υγεία) που δημοσιεύτηκαν για το α’ εξάμηνο του 2018, ο συνολικός κύκλος εργασιών διαμορφώνεται στα 262 εκατ. ευρώ, από 265 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τα λειτουργικά αποτελέσματα κινήθηκαν ανοδικά φτάνοντας τα 21,1 εκατ. ευρώ, έναντι 19,7 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη, αυτά αυξήθηκαν στα 11,75 εκατ. ευρώ συνολικά, έναντι κερδών 6,47 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2017.

Η επίτευξη του εν λόγω μεγέθους, που οδηγεί στην εκτίμηση ότι στο τέλος της χρονιάς οι τρεις όμιλοι θα πετύχουν περίπου μισό δισ. ευρώ κύκλο εργασιών, θεωρείται σημαντική επίδοση αν αναλογιστεί κανείς ότι οι εταιρείες επιβαρύνθηκαν με νέα rebate και clawback της τάξης των 16 εκατ. ευρώ. Οι επιβαρύνσεις αυτές, όμως, είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 25 εκατ. ευρώ και σε ετήσια βάση (για όλο το 2017) στα 60 εκατ. ευρώ. Γενικότερα διαπιστώνεται μια σημαντική αποκλιμάκωση στο «μέτωπο» των επιβαρύνσεων λόγω του εξορθολογισμού που υπάρχει όσον αφορά τις υποβολές και τα κόστη προς τον ΕΟΠΥΥ.

Με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, σε υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να παραμένουν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς αυτές τις επιχειρήσεις, αν και παρατηρείται μια σχετική σταθερότητα πλέον στις αποπληρωμές, ενώ επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η έλλειψη ρευστότητας. Συνολικά οι απαιτήσεις των εταιρειών από πελάτες αυξήθηκαν στα περίπου 222 εκατ. ευρώ, έναντι 208 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017. 

Παράλληλα, οι ίδιες εταιρείες επιβαρύνονται με συνολικά δάνεια που προσεγγίζουν τα 369 εκατ. ευρώ, όταν τα διαθέσιμα κεφάλαια στα ταμεία τους είναι μόλις 25,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα δάνεια σημειώνουν σημαντική αποκλιμάκωση (περίπου 10%) και τα διαθέσιμα κεφάλαια αύξηση λόγω της τόνωσης που υπήρχε στον κλάδο από Ιασώ και Υγεία που πούλησαν τις θυγατρικές Ιασώ General και Υγεία Τιράνων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αγοράς, μπορεί να διαπιστώνεται μια καλή εικόνα για τους μεγάλους ομίλους, όμως συνολικά ο κλάδος «υποφέρει» από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Όπως αναφέρουν οι ενώσεις των κλινικών, ο αριθμός όσων έκλεισαν κατά τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλος, υπερβαίνει τις 35 κλινικές και πλέον ο αριθμός των ιδιωτικών κλινικών που είναι σε λειτουργία, εξαιρουμένων των ψυχιατρικών, δεν υπερβαίνει σήμερα τις 100.

Σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP

H πορεία των εισηγμένων επιβεβαιώνει και τα συμπεράσματα μελέτης της ICAP Group. Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα φαίνεται να κινούνται με ρυθμό ανόδου της τάξης του 1,5% την τρέχουσα χρονιά σε σχέση με το 2017. 

Σημειώνεται ότι ο τομέας στον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας που ξεχωρίζει είναι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, που διακρίνονται σε μεγάλες πολυδύναμες κλινικές, σε μεσαίες και μικρότερες μονάδες. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επί συνόλου 45.273 κλινών σε όλα τα θεραπευτήρια της χώρας το 2016, το 1/3 των κλινών ανήκει σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, αρκετά δε εξ αυτών ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σχετικά με τις ανακατατάξεις και τάσεις συγκέντρωσης που παρατηρούνται στον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας το τελευταίο χρονικό διάστημα, σημειώνεται ότι πέντε μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αθήνας άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ το ίδιο συνέβη και για δύο διαγνωστικά κέντρα. Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την αλλαγή ιδιοκτησίας ενός ακόμη μεγάλου θεραπευτηρίου της πρωτεύουσας, του «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ το ενδιαφέρον για νέες επιχειρηματικές συμφωνίες αναμένεται να επεκταθεί και εκτός των γεωγραφικών ορίων της Αττικής.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με την ICAP Group, που επιμελήθηκε τη συγκεκριμένη μελέτη, η συνολική αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας (βάσει αξίας) εκτιμάται ότι παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 1,5% το 2018 σε σχέση με το 2017. Ειδικότερα κατά κατηγορία, οριακή αύξηση της τάξης του 1% εμφανίζουν τα συνολικά έσοδα των κλινικών (γενικές, ειδικές, νευροψυχιατρικές κ.ά.), ενώ οριακή αύξηση της τάξης του 1,5% καταγράφουν τα έσοδα των μαιευτικών - γυναικολογικών κλινικών. Σε ελαφρά υψηλότερα επίπεδα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί η αγορά των διαγνωστικών κέντρων, κέντρων αιμοκάθαρσης και λοιπών κέντρων, εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 3% την περίοδο 2018/17. Ελαφρά άνοδο της τάξης του 4% εκτιμάται ότι καταγράφουν τα έσοδα για την υποκατηγορία των νευροψυχιατρικών κλινικών την ίδια περίοδο.

Οι κλινικές αποσπούν το μεγαλύτερο μερίδιο στο σύνολο της αγοράς των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, το οποίο εκτιμάται περίπου στο 60% για το 2018. Οι μαιευτικές κλινικές συγκεντρώνουν περίπου το 15% των συνολικών εσόδων, ενώ το υπόλοιπο 25% μοιράζονται τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα - κέντρα αιμοκάθαρσης και λοιπά κέντρα. Ειδικότερα, όσον αφορά τον τομέα των κλινικών, οι γενικές κλινικές αντιπροσωπεύουν μερίδιο της τάξης του 83%, οι νευροψυχιατρικές κλινικές μερίδιο περίπου 6%, οι κλινικές αποκατάστασης επίσης μερίδιο της τάξης του 6% και το υπόλοιπο μοιράζονται οι ειδικές, μικτές και άλλες κατηγορίες κλινικών.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Υγεία και Φάρμακο