Το 2005 το ένα τρίτο τουλάχιστον των ενήλικων Ευρωπαίων, δηλαδή 130 εκατομμύρια πολίτες, αναζήτησαν στο Διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με την υγεία.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι πάντα εύκολη η αναζήτηση τέτοιων πληροφοριών. Υπάρχουν χιλιάδες ιστοχώροι, πολλοί από αυτούς δε είναι πολύπλοκοι, και είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς ποιος ιστοχώρος είναι αξιόπιστος ή ενημερωμένος.
Για να βοηθήσει τους ευρωπαίους πολίτες να βρουν απάντηση στα ερωτήματά τους σχετικά με την υγεία, η Επιτροπή εγκαινίασε σήμερα τη δικτυακή πύλη «Health-EU Portal». Το γεγονός έλαβε χώρα στη Μάλαγα της Ισπανίας στο πλαίσιο της διάσκεψης «eHealth» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής. Η δικτυακή πύλη eHealth παρέχει πρόσβαση σε απλές και σωστές πληροφορίες για 47 θέματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα: από τη βρεφική υγεία έως τη βιοτρομοκρατία και από τα λοιμώδη νοσήματα έως την ασφάλιση υγείας. Απευθύνεται στους πολίτες, τους ασθενείς, τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας καθώς και στους επιστήμονες.
Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Μάρκος Kυπριανού, δήλωσε: «Η δικτυακή πύλη της ΕΕ για την υγεία είναι ένα πολύ μεγάλο σχέδιο που συνενώνει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και τις χώρες της ΕΖΕΣ[1], διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Το κοινό θα έχει πρόσβαση σε 40.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις αξιόπιστων πηγών. Η μετάφραση της δικτυακής πύλης και στις 20 επίσημες γλώσσες της ΕΕ σημαίνει ότι θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν έως και 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, γεγονός που θα τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερες επιλογές για την υγεία τους.»
Ένας από τους κυριότερους στόχους της δικτυακής πύλης είναι να βοηθήσει το κοινό να αποφασίζει υπεύθυνα για την υγεία του και να τη βελτιώσει. Παρέχει πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων σχετικά με την υγεία. Σαράντα επτά ζητήματα χωρίζονται σε έξι θεματικές ενότητες:
«Η υγεία μου» – π.χ. η υγεία των γυναικών, άτομα με αναπηρίες, βρέφη και παιδιά (διατροφικές συμβουλές, ασφάλεια παιγνιδιών κ.τ.λ.)
«Ο τρόπος ζωής μου» – π.χ. διατροφή, ναρκωτικά, κάπνισμα, άθληση και ψυχαγωγία, συμβουλές προς ταξιδιώτες (ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης, τι να κάνετε εάν αρρωστήσετε σε άλλο κράτος μέλος κ.ά.)
«Το περιβάλλον μου» – π.χ. στο σπίτι, οδική ασφάλεια, δικαιώματα των καταναλωτών
«Προβλήματα υγείας» – π.χ. καρκίνος, ψυχική υγεία, καρδιαγγειακά νοσήματα (συμβουλές για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής κ.ά.)
«Φροντίδα για μένα» – π.χ. μακροχρόνια φροντίδα, ασφάλιση, κινητικότητα, φάρμακα
«Η υγεία στην ΕΕ» – π.χ. έρευνα, δείκτες, στατιστικές.
Ένα επαγγελματικό εργαλείο
Βασική επιδίωξη είναι ο ιστοχώρος αυτός να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους επιστήμονες, τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Θα περιέχει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και θα παρέχει συνδέσμους με πολλούς άλλους εξειδικευμένους ιστοχώρους.
Παράθυρο στον κόσμο
Εκτός από τις πληροφορίες που προέρχονται από την Επιτροπή και τις υπηρεσίες της, για παράδειγμα από τους οργανισμούς για τις μεταδοτικές νόσους, την πρόληψη της τοξικομανίας, τα φάρμακα και την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, υπάρχει ένα τμήμα για κάθε κράτος μέλος που παρέχει εύκολη πρόσβαση για την υγεία και τις πολιτικές στον τομέα της υγείας που ισχύουν στο εν λόγω κράτος μέλος. ¶λλα τμήματα αφορούν τις ευρωπαϊκές ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς και παρουσιάζουν το έργο τους. Οι επισκέπτες θα βρουν επίσης στοιχεία για τα τελευταία γεγονότα, στατιστικές, δείκτες υγείας, ειδήσεις, την ισχύουσα νομοθεσία και εκδόσεις.
Ιστορικό
Το έργο κόστισε 600.000 ευρώ, είναι πρωτοβουλία του προγράμματος της ΕΕ για τη δημόσια υγεία 2003-2008 και πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του IDA (Aνταλλαγή δεδομένων μεταξύ δημόσιων διοικήσεων). Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού, των ιδρυμάτων, των οργανισμών και των ενώσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Η πύλη ανταποκρίνεται επίσης στους στόχους του σχεδίου δράσης «e-Europe» που έχει ως σκοπό την παροχή στους πολίτες απλών, σαφών και επιστημονικώς άρτιων πληροφοριών σε απευθείας σύνδεση (on-line).
Μια συντακτική ομάδα αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπηρεσιών της Επιτροπής και εκπροσώπους των κρατών μελών θα επιβλέπει, βάσει τυποποιημένων διαδικασιών, την ανάπτυξη του περιεχομένου.