Το ΥΠΕΞ για την τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο

Τετάρτη, 10 Μαΐου 2006 15:05
A- A A+

«Όταν διεξάγονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή που αντιστοιχεί στο FIR Αθηνών, τον έλεγχο της επιχείρησης αυτής έχει το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Πειραιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε ναυτικά ατυχήματα όμως, όταν ένα πλοίο εκπέμπει SOS, το εγγύτερα παραπλέον πλοίο οφείλει να βοηθήσει, ενημερώνοντας, όμως, τη χώρα που έχει την ευθύνη για τον συντονισμό των επιχειρήσεων και αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα».

Τα παραπάνω τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην τουρκική άσκηση έρευνας και διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, για τη θέση της Αθήνας στο θέμα έρευνας και διάσωσης ενημερώνονται πάντα οι διεθνείς οργανισμοί, ενώ σημείωσε πως το γεγονός ότι κηρύχθηκε άκυρο και άνευ περιεχομένου το τουρκικό notam, είναι η τακτική, η στάση, η αντίδραση που έχει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια. «Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο παγίως. Δεν έχει μεταβληθεί τίποτα στην ελληνική θέση. Δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο», τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διαφορά στην ερμηνεία που δίνουν Ελλάδα και Τουρκία σε διεθνείς συμφωνίες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε:

«Αυτή είναι η κατάσταση. Με την Τουρκία η Ελλάδα έχει αποκλίσεις σε μια σειρά ζητημάτων. Διαφορετικές ερμηνείες. Αυτή είναι μια πραγματικότητα με την οποία ζούμε πολλές δεκαετίες τώρα. Ταυτόχρονα, αυτό δεν μπορεί να αναιρέσει τη σταθερή βούληση της Ελλάδας να γίνονται κινήσεις για την ομαλοποίηση των σχέσεων. Το πλαίσιο της ομαλοποίησης των σχέσεων η Ελλάδα το καθόρισε με την πολιτική της να στηρίξει μεν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, υπό την έννοια, όμως, ότι υπάρχει απόλυτη αποδοχή και παραδοχή υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί από την γείτονα έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία, ενώ έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία η Ελλάδα, έχουν καταστεί θέματα που έχουν ευρωπαϊκή χροιά και ευρωπαϊκό χαρακτήρα και έχουν χάσει τον αμιγώς διμερή χαρακτήρα που είχαν παλαιότερα».

Αναφερόμενος εξάλλου σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι η φράση που προβλήθηκε από τον Τύπο ήταν «απολύτως αποσπασματική, αποκομμένη από το σύνολο του εγγράφου και ουδόλως έχει σχέση με την ελληνική θέση». «Ο τρόπος με τον οποίο έχει ερμηνευθεί η αποσπασματική αναφορά δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική θέση», παρατήρησε.

Όπως διευκρίνισε, στο έγγραφο καταγράφεται απολύτως η ελληνική θέση, αναφέροντας μάλιστα απόσπασμα στο οποίο αναφέρεται ότι «η Τουρκία δεν δύναται να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που απαιτούνται για έρευνα και διάσωση, χωρίς την ελληνική συγκατάθεση».

Τέλος ερωτηθείς εάν το θέμα του εγγράφου θεωρείται λήξαν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε ότι «δεν θεωρείται λήξαν, διότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο θέμα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή