Στρατηγικός διάλογος ΗΠΑ - Ελλάδας: Στην ατζέντα άμυνα, ενέργεια και εξωτερική πολιτική

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 07:42
UPD:07:52
SOOC/Fotis Plegas G.
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Στην Ουάσιγκτον, ως επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου για τον στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ- Ελλάδας, μεταβαίνει στις 13 Δεκεμβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αντικείμενο των συζητήσεων με την αμερικανική αντιπροσωπεία της οποίας θα ηγούνται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ασίας Ουές Μίτσελ, είναι το πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, όπου θα τεθούν επί τάπητος θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενέργειας, εξωτερικής πολιτικής, εμπορίου και τεχνολογίας.

Τον κ. Κατρούγκαλο θα συνοδεύουν ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης κ.ά. Όπως έχει γίνει γνωστό, δεν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας λόγω προγραμματισμένης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., ούτε όμως και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αν και τα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κυβερνήσεις προετοιμάζουν την μεγάλη αναβάθμιση της Σούδας, της Λάρισας και του Στεφανοβίκειου κλπ. Γραμμή και των δύο κυβερνήσεων είναι ότι θα είναι κέρδος και για τις δύο πλευρές να προχωρήσει η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η αμερικανική πλευρά έχει συζητήσει αναλυτικά όλα τα ζητήματα του στρατηγικού διαλόγου Αθήνας – Ουάσιγκτον και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές συζητούν και για επικείμενο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, όχι όμως άμεσα, αλλά μετά τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και σίγουρα πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Σε αυτό το κλίμα, επιβεβαιώνεται η ισχυρή βούληση των ΗΠΑ για κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τόσο από τα Σκόπια, όσο και από την Ελλάδα, όπως και η ισχυρή υποστήριξη στις ενέργειες των δύο πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ για τους οποίους θεωρούν ότι παρά τις δυσκολίες και τα ευαίσθητα θέματα της συμφωνίας, παραμένουν προσηλωμένοι στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των δυτικών Βαλκανίων. Επιδοτούν πολιτικά τη συνέχιση της συνεργασίας Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας με την Ελλάδα, αναδεικνύουν το ρόλο της Ελλάδας ως πόλο σταθερότητας και αυτό γιατί επιδιώκουν να μπλοκάρουν τα σχέδια της Ρωσίας να πουλά ρωσικό φυσικό αέριο στην Ε.Ε., μέσω του Turkish Stream Pipeline. Για τους ίδιους λόγους, οι ΗΠΑ απειλούν ότι αν ολοκληρωθεί η αγορά των S-400 από την Τουρκία, τότε θα επιβάλλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Αντιστοίχως, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι τον ρόλο της Ρωσίας στα θέματα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία και ξεκαθαρίζουν στηρίζουν ανεπιφύλακτα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις αποφάσεις του.

Μεγάλη σημασία δίνουν οι ΗΠΑ και στη συνέχιση και την εμβάθυνση της συνεργασίας Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου και γι’ αυτό σκληραίνουν τη στάση τους ενάντια στις επιχειρήσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων, στάση που φροντίζουν να κάνουν απολύτως σαφή και προς τη Άγκυρα.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι ΗΠΑ επιθυμούν την επίλυσή του, στηρίζουν τις ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά δεν πιστεύουν ότι οι εν εξελίξει συνομιλίες, μετά το ναυάγιο της Μοντάνα, μπορούν να καταλήξουν σε λύση. Κατά την εκτίμηση των ΗΠΑ, πέρυσι οι δυο πλευρές βρέθηκαν ένα βήμα πριν τη συμφωνία, αλλά τα πράγματα δεν ολοκληρώθηκαν, αποδίδοντας ευθύνη στους ηγέτες στην Κύπρο, που όπως επισημαίνουν είχαν διαφορετική στάση από ό,τι οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ στο Σκοπιανό. Γι΄ αυτό και τονίζεται ότι σαφώς οι ΗΠΑ θα τηρήσουν στάση αναμονής και θα επανεξετάσουν τη στάση τους σε κάποιους μήνες, αναμένοντας και την αντικατάσταση του νυν Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή