Οι κυβερνητικές προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση τις οποίες παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και το εισαγγελικό πόρισμα για τις "απαγωγές" Πακιστανών είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:
* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τομές στο Σύνταγμα. Τι ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός για την Αναθεώρηση.
* ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Προτάσεις ουσίας από τον Καραμανλή. Οι επτά άξονες της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 5 τομές Καραμανλή. Πρόταση-σταθμός για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
* Η ΑΥΓΗ: Υπόλογη η ΕΥΠ για τις απαγωγές. Ασκήθηκε δίωξη για την περιπέτεια των Πακιστανών.
* ΑΥΡΙΑΝΗ: Στα σκουπίδια η μήνυση Κοντομηνά κατά του εκδότη μας Γ. Κουρή.
* ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου για την πολύκροτη υπόθεση. Λινός κατά Βουλγαράκη. Απέκρυψε την αλήθεια ο κ. Υπουργός. Εγνώριζε τις "απαγωγές" Πακιστανών.
* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εντάξεις-εξπρές και νομιμοποίηση 200.000 αυθαιρέτων. Σε ποιες ρυθμίσεις προχωρά το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων ιδιοκτητών.
* ΕΘΝΟΣ: Φωτιές σε 3 μέτωπα. Γενική κατακραυγή για τη γαλάζια αναθεώρηση του Συντάγματος.
* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σύνταγμα με 12... Λόχους διαφωνίας. "Συμφώνησαν" πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές του Καταστατικού Χάρτη... απορρίπτοντας ο ένας του άλλου τις προτάσεις.
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φουντώνει ο "πόλεμος" εναντίον Βενιζέλου. Τον έκοψαν από τις συζητήσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλαγές ουσίας. Θεσμική ρήξη με το κατεστημένο και τα συμφέροντα οι προτάσεις Καραμανλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απαγωγή στην αξιοπιστία της κυβέρνησης. Διώξεις από τον εισαγγελέα, που λέει ότι έγιναν πάνω από 10.
* ΕΣΤΙΑ: Η αναθεώρησις του Συντάγματος. Τι προκύπτει από τις χθεσινές ανακοινώσεις Καραμανλή.
* ESPRESSO: "Έτσι έπνιξαν την Αγγελική". Ο Δάνος Μουρατίδης περιγράφει πώς σκότωσε την Αγγελική Κούσογλου. Ολόκληρο το πόρισμα αναπαράστασης της φρικτής δολοφονίας.
* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βαθιές τομές στη δημόσια διοίκηση. Κατάργηση μονιμότητας - αλλαγές στη βουλευτική ασυλία με τη συνταγματική αναθεώρηση.
* Ο ΛΟΓΟΣ: 7 άξονες για τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Συμβάσεις αορίστου χρόνου στο Δημόσιο προανήγγειλε ο Κ. Καραμανλής.
* ΤΑ ΝΕΑ: Αναθεώρηση (μόνο;) για ιδιωτικά ΑΕΙ. Οι διαφωνίες μπλοκάρουν τις αλλαγές.
* Η ΝΙΚΗ: "Κόλαφος" για την κυβέρνηση. Πόρισμα επιβεβαιώνει τις απαγωγές Πακιστανών.
* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Αθήνας. Με την Έλλη απέναντι στο Νικήτα;
* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συνέδριο ελπίδας για τη νεολαία.
* TRAFFIC NEWS: Τηλεοπτικό διαζύγιο Κουίκ με Λιβανίου. Τι υποστηρίζει σε επιστολή του ο γνωστός παρουσιαστής.
* Η ΧΩΡΑ: Χτίζουν ελεύθερα όσοι έχουν τίτλους πριν το 1975. Με τροποποίηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος.
* City Press: Τολμηρές προτάσεις για αναθεώρηση του Συντάγματος. Προς ισχυρότερη Αυτοδιοίκηση με μεγαλύτερες φορολογικές απαιτήσεις.
* Μetro: Μονιμότητα τέλος στο Δημόσιο. Οι προτάσεις Καραμανλή για το Σύνταγμα.
Θεσσαλονίκη
* ΕΓΝΑΤΙΑ: Νέο σεισμολογικό σταθμό αποκτά η Θεσσαλονίκη.
Σημείωση: Οι εφημερίδες ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ και ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ δεν είχαν φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την αποστολή του δελτίου.
Αναθεώρηση του Συντάγματος
Η METRO υποστηρίζει ότι "συζητήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, για τις αλλαγές στο καθεστώς των προσλήψεων στο Δημόσιο, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, όπου παρουσίασε τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος".
Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 αναφέρει ότι "νέα πολιτική ατζέντα έβαλε στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου ο Κ. Καραμανλής με την πρότασή του για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. "Ο μεγάλος ασθενής είναι το κράτος και αυτό είναι κοινή διαπίστωση", είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στο να αλλάξει το κράτος και τη δημόσια διοίκηση".
Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε "έμμεση" άρση μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο μέσω της εισαγωγής των συμβάσεων αορίστου χρόνου, τονίζοντας ότι η αξιοκρατία επιβάλλει μεταρρυθμίσεις και βαθιές τομές. Μεταξύ των προτάσεων ξεχωρίζουν η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η αύξηση των βουλευτών Επικρατείας και ο περιορισμός του επαγγελματικού ασυμβίβαστου και της βουλευτικής ασυλίας".
Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι "σε επτά άξονες στηρίζεται η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτούς τους άξονες ανέλυσε στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής ανέλυσε διεξοδικά κατ΄άρθρο τις αλλαγές που θα προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία για ένα σύγχρονο Σύνταγμα".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "στη διαμόρφωση ενός νέου συνταγματικού πλαισίου, που θα επιφέρει τη βελτίωση και ανανέωση της κρατικής μηχανής, την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, την ενίσχυση της διαφάνειας και της αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας, αποβλέπουν οι κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής. Η σημαντικότερη τομή στο Δημόσιο επέρχεται με τη κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων, καθώς προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 103, ώστε να επιτρέπεται η πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου".
Η City Press προσθέτει ότι "Καραμανλής και Παπανδρέου συμφωνούν στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός θέλει να παρακαμφθεί η "ακαμψία της μονιμότητας" στο Δημόσιο. Προς αυστηρότερους περιορισμούς στις σχέσεις κομμάτων με επιχειρηματίες. Παπανδρέου: Συνταγματική εγγύηση για ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης. Καραμανλής: Συνταγματική πρόβλεψη για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής".
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "η κατοχύρωση της διαφάνειας, η θωράκιση της δημόσιας ζωής απέναντι σε φαινόμενα διαπλοκής και η ενίσχυση του κράτους δικαίου είναι οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Με την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατέστησε σαφές ότι η πάταξη της διαπλοκής είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης κι ότι οι αλλαγές που προωθούνται κινούνται μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και από άγονες αντιπαραθέσεις".
Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "με πέντε τομές στο νέο Σύνταγμα απαντά ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις προκλήσεις για την Ελλάδα του μέλλοντος. Ο κ. Καραμανλής, ανέπτυξε, χθες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος τις προτάσεις του για την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, την καθιέρωση προσωπικής ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων για παράνομες πράξεις, την επίλυση του Δασικού προς όφελος της ανάπτυξης, την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου και την ίδρυση μη κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα".
Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "γενικευμένες αντιδράσεις προκαλούν οι προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που κατέθεσε ο πρωθυπουργός. Οι δικαστές του ΣτΕ κάνουν λόγο για επιδίωξη ελέγχου της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση με αφορμή τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου".
Τα ΝΕΑ τονίζουν ότι "μοναδικό σημαντικό ζήτημα που αφορά τον πολίτη και στο οποίο συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ".
Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "σημαντικές τομές στο Σύνταγμα πρότεινε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναθεώρησή του, που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως το επιστέγασμα των μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση".
Η Traffic News υποστηρίζει ότι "ο πρωθυπουργός απέρριψε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μεταρρύθμιση στις σχέσεις της Πολιτείας με την Εκκλησία, λέγοντας ότι έχουν ήδη διακριτούς ρόλους και τα επιμέρους θέματα μπορούν να ρυθμίζονται με απλούς νόμους".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ο Πρωθυπουργός και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δημοσιοποίησαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συνταγματικού Χάρτη της χώρας. Δυστυχώς, δεν συμφώνησαν σχεδόν σε κανένα σημείο και παρουσίασαν, εικόνα Συντάγματος με 12 λόχους... διαφωνίας. Το παράδοξο της όλης ιστορίας, είναι ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την ίδια πρόταση για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας απευθείας από το λαό, πρόταση την οποία υπερασπίζεται και ο Κώστας Μητσοτάκης".
Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "το γεγονός ότι δρομολογείται νέα αναθεώρησις πέντε ακριβώς χρόνια μετά την ολοκλήρωση της προηγουμένης (6 Απριλίου 2001), δείχνει πως η αναθεώρησις εκείνη απέτυχε. Και απέτυχε για ένα κυρίως λόγο. Η αναθεωρητική Βουλή έδωσε υπέρμετρη βαρύτητα στην ρύθμιση ζητημάτων που θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπισθή με απλούς νόμους και δεν έδωσε κανένα βάρος στην προσαρμογή του Συντάγματος στην νέα εποχή της παγκοσμιοποιήσεως καθώς και στην νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα".
Πακιστανοί
ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "αντιμέτωπη με ένα ακόμη σοβαρότατο θέμα που την εκθέτει βρίσκεται από χθες η κυβέρνηση: ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου κ. Δ. Λινός αποκάλυψε στον Τύπο ότι για το πολύκροτο σκάνδαλο της απαγωγής μεταναστών (Πακιστανοί) ευθύνονται η ΕΥΠ και η Ελληνική Αστυνομία. Μάλιστα ο ανώτατος δικαστικός εμμέσως πλην σαφώς φωτογράφισε τον νυν υπουργό Πολιτισμού -και επί απαγωγών, Δημόσιας Τάξης - κ. Γ. Βουλγαράκη ως γνωρίζοντα αλλά αποκρύψαντα την αλήθεια".
Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ "λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από τη θέση του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Λινός, ανακοινώθηκε το εισαγγελικό πόρισμα για τις απαγωγές των Πακιστανών μεταναστών πέρυσι το καλοκαίρι, όπου καταγράφονται παρανομίες στελεχών της ΕΥΠ".
Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "κόλαφο, που πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αποτελεί η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την απαγωγή Πακιστανών. Ακολουθεί ανάκριση για δύο της ΕΥΠ. Υπενθυμίζεται ότι ο τότε υπ. Δημ. Τάξεως Γ. Βουλγαράκης είχε δηλώσει στην επιτροπή της Βουλής ότι "δεν υπάρχει θέμα". Για "σενάρια και φημολογίες" είχε μιλήσει ο Αν. Παπαληγούρας. Σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνο, όπως είχε δηλώσει τότε ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε ανάμιξη ελληνικών υπηρεσιών σε τέτοιο θέμα. Κόλαφο για την κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη δίωξη και το ΠΑΣΟΚ".
Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ψευδόμενη συνελήφθη η κυβέρνηση για το θέμα της απαγωγής των Πακιστανών, όπως φαίνεται από το πόρισμα - καταπέλτης του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ν. Δεγαΐτη που έδωσαν χτες στη δημοσιότητα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλος".
ΚΝΕ
Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι " αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ στις 10 το πρωί στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό. Η προσυνεδριακή διαδικασία ολοκληρώθηκε, με τη συζήτηση και υπερψήφιση των Θέσεων του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης. Σήμερα παρουσιάζεται η εισήγηση του απερχόμενου ΚΣ και οι εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή, με την εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου. Το Συνέδριο της ΚΝΕ παρακολουθούν 63 αντιπροσωπείες ξένων κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών νεολαιών".
Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "φουντώνει" ο πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ εντείνονται οι αντιδράσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την πρόταση του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Βενιζέλος μολονότι έγκριτος και γνωστός συνταγματολόγος, θεωρείται "κομμένος " από τη Χαριλάου Τρικούπη και δεν του επιτρέπεται, ουσιαστικά να υπερασπίζεται τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ ούτε στις τηλεοπτικές εκπομπές που γίνονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για την Αναθεώρηση".
ΝΔ
H Espresso αναφέρει ότι "πανηγυρικό ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ όπου ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Τα "πηγαδάκια" στην αίθουσα Γερουσίας στήθηκαν αμέσως και έδωσαν ένα διαφορετικό "χρώμα" στην συνεδρίαση , που σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε τη "μουρμούρα" παλαιοτέρων συνεδριάσεων, όταν οι βουλευτές εξέφραζαν παράπονα για υπουργούς που δεν βγαίνουν στο τηλέφωνο".
Νομιμοποιήσεις
Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "στον επαναπροσδιορισμό των ορίων των δασών και της χρήσης των δασικών εκτάσεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, γεγονός που θα απεγκλωβίσει χιλιάδες πολίτες από μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη νομιμοποίηση 200.000 και πλέον αυθαιρέτων".
Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι "οριστική λύση στο οικιστικό πρόβλημα πολλών δεκαετιών δίνει η κυβέρνηση μετά τις προτάσεις του πρωθυπουργού για απόσυρση των διεκδικήσεων του Δημόσιου σε εκτάσεις όπου οι ιδιοκτήτες κατέχουν τίτλους πριν από το 1975. Ανοίγει ο δρόμος για εκατοντάδες χιλιάδες νομιμοποιήσεις".
Δημήτρης Κοντομηνάς
Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι " μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γραφείο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρη Λινού ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Δ. Παπαγγελόπουλος ανακοίνωσε ότι η μήνυση για ..."εκβιασμό" (!!!) που'χε υποβάλει ο Δημήτρης Κοντομηνάς εναντίον του Γεώργιου Κουρή μετά τις αποκαλύψεις που΄χε κάνει εις βάρος του η "Αυριανή", ΤΕΘΗΚΕ στο Αρχείο!".
ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων