Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέο αναστολέα που μειώνει τη φλεγμονή των πνευμόνων

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 09:53
shutterstock
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ ανακάλυψαν έναν νέο αναστολέα που μειώνει τη φλεγμονή των πνευμόνων και θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη θεραπεία του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσφορίας - μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας η οποία πλήττει χιλιάδες ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην πρωτοποριακή έρευνα, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων είχε ως στόχο να καταστεί ένας αναστολέας ενός ενζύμου που εμπλέκεται στην αποκατάσταση του οξειδωμένου DNA, πρωτεΐνη OGG1.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η πρωτεΐνη OGG1 σηματοδοτεί φλεγμονή και ότι ο νεοδημιουργούμενος αναστολέας θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση φλεγμονής. Πρόκειται για ένα εντελώς νέο μηχανισμό, ο οποίος λειτουργεί διαφορετικά από άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα και ο οποίος πιθανότατα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται σε καταστάσεις όπως η σήψη, η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος του Crohn και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις.

Η φλεγμονή είναι μια διαδικασία όπου τα λευκά αιμοσφαίρια του σώματος μας προστατεύουν από τη μόλυνση, όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί. Ωστόσο,  σε ορισμένες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί μια φλεγμονώδη αντίδραση όταν δεν υπάρχει μόλυνση για να πολεμήσει και σε αυτή την περίπτωση  το φυσιολογικό προστατευτικό ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους δικούς του ιστούς.

Ο καθηγητής Thomas Helleday, από το Τμήμα Ογκολογίας και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναφερόμενος στη μελέτη είπε ότι «Όταν η ρύθμιση του οξυγόνου στα κύτταρα μας πάει στραβά μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο DNA μας και να προκαλέσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να ανταποκριθεί.  Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ο αμυντικός μας μηχανισμός που φυσιολογικά καταπολεμά την εισβολή από βακτηρίδια και ιούς, ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να επιτεθεί στο σώμα μας.  Η απομόνωση ενός αναστολέα που μπορεί να αλλάξει αυτή την ανταπόκριση είναι μια σημαντική ανακάλυψη γιατί θα δώσει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να δουν αν μπορούν όχι μόνο να μειώσουν την υπάρχουσα φλεγμονή σε άλλες περιοχές του σώματος αλλά και να αποτρέψουν εντελώς την ενεργοποίηση κάποιας φλεγμονής».

Αυτή η ανακάλυψη όπως είπε, αναμένεται ν ανοίξει το δρόμο για την ανακάλυψη νέων, αποτελεσματικών θεραπειών για ασθένειες απειλητικές για τη ζωή, όπως είναι η σηψαιμία.

Επίσης, όπως ανέφερε ο καθηγητής Helleday, σε αντίθεση με άλλες μελέτες, σε αυτή τη μελέτη εξέτασαν την εμφάνιση φλεγμονής σε συνδυασμό με τις βλάβες που προκαλούνται στο DNA από την κακή ρύθμιση του οξυγόνου.

Τώρα, τόνισε ό καθηγητής, οι επιστήμονες στοχεύουν, στο να αναπτύξουν περαιτέρω την έρευνα και να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές.

Μελέτη συνεργασίας επιστημόνων από όλο τον κόσμο

Η μελέτη αυτή διεξήχθη με τη συνεργασία επιστημόνων από όλο τον κόσμο, όπως από το Karolinska Institutet, το Ιατρικό Κατάστημα του Πανεπιστημίου του Τέξας, το Galveston και το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και διήρκεσε 6 χρόνια. Τα ευρήματα της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Ένας βραβευμένος καθηγητής στον πόλεμο κατά του καρκίνου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Helleday, πρώην μέλος του Karolina Institutet στη Σουηδία, είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναστολείς της PARP (πολυ-ADP πολυμεράση ριβόζης) ως προσαρμοσμένη θεραπεία για ασθενείς με μεταλλάξεις BRCA2, οι οποίες παρατηρούνται τόσο στον κληρονομικό καρκίνο των ωοθηκών όσο και στον καρκίνο του μαστού. 

Η ανακάλυψη αυτή, που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, έσωσε χιλιάδες ζωές και το φάρμακο lynparza έγινε η πρώτη βιολογική θεραπεία που εγκρίθηκε για καρκινοπαθείς με τη μετάλλαξη γονιδίων BRCA.

Ο καθηγητής Helleday έχει βραβευθεί με πολυάριθμες διεθνείς επιχορηγήσεις και βραβεία σε αναγνώριση των ερευνητικών του επιτευγμάτων, όπως το βραβείο Eppendorf-Nature Young European Investigator (2005) για την εξαιρετική συμβολή του στον τομέα της βιοϊατρικής επιστήμης από το περιοδικό Nature και το βραβείο προηγμένης επιχορήγησης του ERC το 2010. Σήμερα του έχει το συνολικό  ποσό 18,7 εκατ. ευρώ ως επιχορηγήσεις έρευνας.

Πηγές:

https://www.sheffield.ac.uk/

https://www.news-medical.net/news/20181118/Scientists-discover-new-inhibitor-that-decreases-lung-inflammation.aspx

Kate Anderton, B.Sc. Biomedical Sciences, Cell Biology

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή