Την ανάγκη άρσης της απαγόρευσης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων επεσήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16.
Η υπουργός, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΟΕΕΚ για την επαγγελματική κατάρτιση ως άξονα ενίσχυσης των σύγχρονων δομών διοίκησης και απασχόλησης, τόνισε ότι χωρίς την αναθεώρηση η χώρα μας θα υποχρεωθεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο να αναγνωρίσει δομές (ιδιωτικές σχολές) που δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο και τα πτυχία που προσφέρουν, ως πανεπιστημιακά.
«Αυτό -παρατήρησε- είναι ό,τι χειρότερο, γιατί, όταν μία χώρα στο παγκόσμιο σύστημα έχει διάφορες ιδιοτυπίες, εκεί συμβαίνουν διάφορα κακά».
Οπως διαβεβαίωσε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά τα δημόσια πανεπιστήμια και να διασφαλίζει την ποιότητά τους, μέσα από την αξιολόγηση, ώστε -όπως είπε- τα πτυχία τους να ανταποκρίνονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. «Τα πανεπιστήμιά μας πρέπει να είναι ανταγωνιστικά στη γνώση, πρέπει να έχουν κοινά μεταπτυχιακά και διδακτορικά με ξένα πανεπιστήμια, κάτι που η προηγούμενη κατάσταση το απαγόρευε», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι πρόκειται για μία μικρή μειοψηφία, η οποία για ιδεολογικούς λόγους, «θέλει τη χώρα να μένει πίσω σε δομές και αντιλήψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή πραγματικότητα».
Η κ.Γιαννάκου υποστήριξε ότι το ΥΠΕΠΘ με τις δομές του ανταποκρίνεται στις κατευθυντήριες γραμμές της Λισαβόνας και εκτίμησε ότι το τρίπτυχο για ανάπτυξη - εκπαίδευση - απασχόληση θα επιφέρει πολύ σύντομα κοινωνικά αποτελέσματα.
Πρόσθεσε επίσης, πως από τη νέα σχολική χρονιά θα προστεθεί σε όλα τα δηματικά σχολεία της χώρας η δεύτερη ξένη γλώσσα, που σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΟΕΕΚ, Κώστας Μαργαρίτης, αναφέρθηκε στη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης των σπουδαστών ΙΕΚ με την απασχόληση: «Κατορθώσαμε -είπε- να προστεθούν 1.500 άτομα σε μόνιμη απασχόληση, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και 7.000 άτομα να κάνουν πρακτική άσκηση».
Σχετικά με τις νέες ειδικότητες των ΙΕΚ, όπως είπε, θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιουνίου - Ιουλίου, σε συνεργασία με τους κατά τόπους κοινωνικούς εταίρους και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
ΑΠΕ - ΜΠΕ