Ένα ρωσικό κέντρο διαστημικών ερευνών δημοσιοποίησε βίντεο όπου παρουσιάζει το concept ενός πυρηνοκίνητου πυραύλου, ο οποίος θα μπορεί να φτάνει στον Άρη μέσα σε διάστημα επτά μηνών και να επανεκτοξεύεται στο διάστημα μόλις 48 ώρες μετά την προσεδάφισή του.
«Μια αποστολή στον Άρη είναι πιθανή στο πολύ κοντινό μέλλον, αλλά δεν είναι αυτός από μόνος του ο στόχος. Οι κινητήρες μας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για μια ολόκληρη σειρά διαστημικών αποστολών, που αυτή τη στιγμή φαντάζουν επιστημονική φαντασία» δήλωσε στη Rossiyskaya Gazeta ο Βλαντιμίρ Κοσλάκοφ, που ηγείται του Ερευνητικού Κέντρου Κέλντις, στη Μόσχα.
Όπως αναφέρει το RT, το εν λόγω ινστιτούτο, που είναι ευρύτερα γνωστό για την ανάπτυξη της ρουκέτας «Katyusha», η οποία χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δουλεύει πάνω σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «μοναδικό» σύστημα προώθησης από το 2009. Βάσει παλαιότερων περιγραφών, αποτελείται από έναν αντιδραστήρα σχάσης που τροφοδοτεί μια γεννήτρια, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί έναν προωθητήρα πλάσματος.
Διάφοροι πυρηνικοί αντιδραστήρες είχαν εκτοξευτεί στο διάστημα, τόσο από τους Σοβιετικούς, όσο και από τη NASA, κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1980. Ωστόσο, ο Κοσλάκοφ ισχυρίζεται πως το σύστημα αυτό θα «ξεπερνά το υπάρχον επίπεδο τεχνολογικής και επιστημονικής ανάπτυξης» - αν και δεν παρουσίασε κάποια ημερομηνία κατά την οποία εκτιμάται πως μπορεί να είναι έτοιμοι αυτοί οι κινητήρες. Όπως τόνισε, προτεραιότητα είναι η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης: «Πρέπει να αναπτύξουμε κινητήρες που δεν πρέπει να ρυθμίζονται ή να επισκευάζονται πάνω από μία φορά κάθε 10 πτήσεις. Επίσης, 48 ώρες αφότου ο πύραυλος έχει επιστρέψει από το διάστημα, θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτοξευτεί ξανά. Αυτό απαιτεί η αγορά» σημείωσε.