«Η πρότασή μας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει ως κύριο σκοπό την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Ακόμη, επιχειρεί να απαντήσει και στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη κάθε οργανωμένη δημοκρατία στην αυγή του 21ου αιώνα. Λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς κράτους και θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από τον λαό», πρόσθεσε μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί της λήψης απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.
«Καλώ τα κόμματα να μην θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας»
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων να μην θέσουν στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. «Να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα», εξήγησε.
Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το Σύνταγμα έχει χαρακτηριστεί και ως το «Δίκαιο Της Πολιτικής». «Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα και την υποχρέωση να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισής της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους και να αντλήσουμε διδάγματα», συμπλήρωσε. «Η οικονομική κρίση μας οδήγησε να κοιτάξουμε κατάματα το δημοκρατικό έλλειμμα, τις θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες και έφερε στο προσκήνιο, με ένταση, λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, ισότητα, κοινωνική προστασία. Το αίτημα για την ριζική μεταρρύθμιση του κράτους», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Είπε επίσης ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κορυφαία διαδικασία, ανεξαρτήτως συγκυρίας. «Σήμερα όμως η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί έρχεται σε μια μεταβατική στιγμή για την κοινωνία, τη χώρα και την οικονομία», συνέχισε. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει μια πρόταση «που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό», καθώς όπως διευκρίνισε, «δεν εξαρτώνται όλα από το Σύνταγμα, το Σύνταγμα θέτει τα όρια». Τόνισε εξάλλου ότι «δεν επιχειρούμε να επιβάλουμε τις δικές προτάσεις, τις καταθέτουμε αναζητώντας συναινέσεις».
Επεσήμανε, δε, ότι μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών εναντίον και ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και εγκαθιδρύει καθεστώς αδιαφάνειας. «Η οργανωτική δυσμορφία του κράτους δεν ήταν αποτέλεσμα δήθεν ανεπάρκειας των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης. Ούτε φυσικά έχει να κάνει με την δήθεν αποτυχία της ίδιας της μεταπολίτευσης. Ήταν πολιτική επιλογή», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε μια τεχνολογία εξουσίας. Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς, από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού. Ήταν ακόμη προϋπόθεση για την ανοχή στην γενικευμένη φοροδιαφυγή, που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα».
«Η προοπτική άμεσης εκλογής ΠτΔ από τον λαό, του δίνει μια ιδιαίτερη ισχύ»
Αναφερόμενος στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν είναι πρόθεσή μας μας να δημιουργήσουμε κίνδυνο δυισμού κορυφή της Πολιτείας». Όπως ανέφερε, η προοπτική άμεσης εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, του δίνει μια ιδιαίτερη ισχύ.
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. «Συναίνεση θεωρώ ότι μπορούμε να πετύχουμε και ως προς την ανάγκη να ενισχύσουμε την άμεση συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων. Όχι γιατί ο λαός έχει πάντα δίκιο, αλλά γιατί είναι η πηγή κάθε εξουσίας», διευκρίνισε.
Περιγράφοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως είναι η ώρα και για την τροποποίηση των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών. «Να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», εξήγησε. Επίσης, όπως είπε, είναι ώρα να τεθεί όριο αριθμού βουλευτικών θητειών. «Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, είπε πως πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι και προϋποθέσεις για να διακριθούν οι ρόλοι τους. «Η Πολιτεία, η Εκκλησία, το κοινοβούλιο, οι πολίτες, οι πιστοί, έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να γίνουν βήματα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Πολιτείας - Εκκλησίας, επιλύοντας ιστορικές εκκρεμότητες. Ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος», πρόσθεσε. Είπε εξάλλου πως «ούτε η Εκκλησία, ούτε η Πολιτεία επιθυμούν τον εναγκαλισμό τους εντός ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί συγχύσεις».
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη θωράκισης του κοινωνικού κράτους. «Οφείλουμε να κινηθούμε στη κατεύθυνση της στήριξης, της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Να προστατεύσουμε νερό και ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Να κατοχυρώσουμε την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων. Να ενισχύσουμε τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους».
naftemporiki.gr