Την περιπέτειά του αφηγείται ο διευθυντής της Γερμανικής Σχολής

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 15:21
UPD:16:41
A- A A+

Τις δύσκολες ώρες της ομηρίας του στα χέρια του 52χρονου απαγωγέα, Κων/νου Αραμπατζή, αφηγείται ο διευθυντής της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Γιοαχίμ Φεγκεντίνγκ.

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε η ομηρία, οι στόχοι μου ήταν τρεις. Να μην επιτρέψω να κλιμακωθεί η κατάσταση στο σχολείο, να απομακρύνω τον δράστη από τους μαθητές και να καταφέρω να τον πείσω να μ’ αφήσει ελεύθερο. Και οι τρεις στόχοι τελικά επιτεύχθηκαν», δήλωσε ο γερμανός εκπαιδευτικός, εκτιμώντας πως ο απαγωγέας του πιο πολύ ήθελε να δημιουργήσει θόρυβο, παρά να πάρει χρήματα ως λύτρα.

Εξιστορώντας από την αρχή την περιπέτεια του, ο κ.Φεγκεντίνγκ ανέφερε πως χθες το πρωί μπήκε στο γραφείο του οικονομικού διαχειριστή για να στείλει ένα φαξ. Εκεί ήταν ο δράστης με την αιτιολογία πως ήθελε να πληρώσει δίδακτρα παλαιών ετών. Ξαφνικά, ο απαγωγέας έβγαλε από τη βαλίτσα που κρατούσε ένα πυροβόλο όπλο, ενώ μαζί του είχε επίσης εκρηκτικό μηχανισμό και οχτώ χειροβομβίδες, απειλώντας πως θα τα χρησιμοποιήσει.

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να κλειδώσω το γραφείο για να μην μπει κανένας άλλος μέσα και υπάρξουν επιπλέον όμηροι», είπε ο εκπαιδευτικός, συμπληρώνοντας πως μετά από τηλεφωνήματα με τον πρόξενο της Γερμανίας και διαπραγματεύσεις, έπεισε τον δράστη να πάρει τον ίδιο και τον οικονομικό διαχειριστή μακριά από το σχολείο.

«Φύγαμε με το αυτοκίνητο μου στις 13:35 και πήγαμε σε περιοχή που είχε σταθμεύσει το δικό του Ι.Χ. Εκεί άφησε ελεύθερο τον κ.Αλπίδη. Όταν μείναμε μόνοι, η κατάσταση ήταν επιβαρυντική γιατί είχα τη βαλίτσα με τα εκρηκτικά κάτω από τα πόδια μου και ο δράστης οδηγούσε επικίνδυνα. Στην αρχή πίστευα ότι ακολουθούσε κάποιο προμελετημένο σχέδιο, όμως στη συνέχεια αντιλήφθηκα πως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, καθώς έπαψε να είναι κύριος της κατάστασης».

Ο κ.Φεγκεντίνγκ υπογράμμισε πως στη διαδρομή προσπάθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του δράστη, ρωτώντας τον διάφορα πράγματα για τον ίδιο, την οικογένεια του. «Μετά από ώρες ο 52χρονος φάνηκε κουρασμένος από την οδήγηση. Αυτή ήταν η στιγμή που τον έπεισα να επιστρέψει στη φυλακή και να μ’ αφήσει ελεύθερο».

Σε ερώτηση εάν είχε εκπαιδευτεί για περιπτώσεις ομηρίας, ο διευθυντής τόνισε πως το θέμα των απαγωγών απασχολεί τις γερμανικές σχολές του εξωτερικού και κάθε χρόνο στη Γερμανία γίνεται σεμινάριο όπου ενημερώνονται οι διευθυντές από αρμόδιους για το τι θα πρέπει να πράξουν εάν βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, την ικανοποίηση τους για το αίσιο τέλος της απαγωγής του διευθυντή εκφράζουν με ανακοίνωση τους ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ελληνικού τμήματος της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Αποφοίτων της Σχολής.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή