Tη λήψη ενός μέτρου που περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου από μετανάστες και πρόσφυγες ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης προβλέπει ότι θα απαγορεύεται σε όσους περνούν παράτυπα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ να ζητούν προστασία. Το μέτρο αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι μετανάστες οι οποίοι δεν εισέρχονται στη χώρα μέσω επίσημων σημείων εισόδου δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ.
«Το σύστημα ασύλου (της χώρας) μας αδυνατεί να αντεπεξέλθει, διότι υποβάλλονται υπερβολικά πολλές αιτήσεις ασύλου από αλλοδαπούς που δεν το δικαιούνται», γεγονός που θέτει υπό «τρομερή πίεση τους πόρους μας» και «μας εμποδίζει από το να είμαστε σε θέση να χορηγούμε άσυλο έγκαιρα σε εκείνους που το δικαιούνται αληθινά», αναφέρει κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν και ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Μάθιου Ουίτακερ.
«Βάσει της νομοθεσίας μας για τη μετανάστευση, ο πρόεδρος έχει τη δικαιοδοσία να αναστέλλει ή να περιορίζει την είσοδο αλλοδαπών στις ΗΠΑ εάν θεωρεί ότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Απαγορεύουμε στους αλλοδαπούς που παραβιάζουν την προεδρική εντολή απαγόρευσης (της παράτυπης) εισόδου ή άλλα περιοριστικά μέτρα» να ζητούν άσυλο, αναφέρουν οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης Τραμπ.
Το παραπάνω μέτρο είναι σίγουρο ότι θα αμφισβητηθεί στα αμερικανικά δικαστήρια. Άμεση ήταν η αντίδραση της οργάνωσης υπεράσπισης των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ACLU, η οποία επισήμανε σε ανακοίνωσή της: «Η αμερικανική νομοθεσία επιτρέπει ρητά σε οποιοδήποτε πρόσωπο να ζητάει άσυλο, είτε μπαίνει στη χώρα μέσω επίσημου σημείου εισόδου, είτε όχι. Είναι παράνομο να παρακάμπτεται αυτός ο κανόνας, είτε με υπουργική απόφαση, είτε με διάταγμα».
Στη διάρκεια διαγγέλματός του για τη μετανάστευση που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά την περασμένη εβδομάδα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος είχε αναγγείλει ότι θα υπέγραφε διάταγμα για το ζήτημα.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP