WSJ: Τυχόν απελευθέρωση Ξηρού δοκιμάζει τη φιλία Ελλάδας - ΗΠΑ

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 15:29
UPD:15:31
ΠΡΙΣΜΑ/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

«Η πιθανή απελευθέρωση ενός διαβόητου Έλληνα τρομοκράτη πυροδοτεί διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, βάζοντας σε δοκιμασία τις στενές, πλέον, σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον», αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

A- A A+

Στις έντονες αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον που προκαλεί η πιθανή απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμά της η «Wall Street Journal» με τίτλο «Η οργή για τους παλιούς τρομοκράτες αναστατώνει τη νέα φιλία Ελλάδας - ΗΠΑ».

«Η πιθανή απελευθέρωση ενός διαβόητου Έλληνα τρομοκράτη πυροδοτεί διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ, βάζοντας σε δοκιμασία τις στενές, πλέον, σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον», αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Ο Σάββας Ξηρός, εκτελεστής τη τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, ο οποίος εκτίει στη φυλακή ποινή πεντάκις ισόβια για πολλαπλές δολοφονίες και άλλα εγκλήματα, υπέβαλε αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση για λόγους υγείας, επικαλούμενος νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΗΠΑ έχουν δημοσίως εκφράσει τις αντιρρήσεις τους, προτού οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν για την απελευθέρωσή του»,

Το δημοσίευμα παραθέτει στη συνέχεια την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, τον Οκτώβριο, στην οποία τονίζεται ότι τυχόν απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού θα ήταν ασέβεια στη μνήμη των αμερικανικών μελών της αποστολής που σκότωσε και των οικογενειών τους.  

«Η επαναστατική οργάνωση της 17ης Νοέμβρη, μια ριζοσπαστική-αριστερή τρομοκρατική ομάδα, δολοφόνησε 23 άτομα μεταξύ των ετών 1975 και 2000, περιλαμβανομένων πέντε Αμερικανών. Η οργάνωση πήρε το όνομά της όταν το 1973, η στρατιωτική χούντα με συμμάχους τις ΗΠΑ, κατέστειλε τη φοιτητική εξέγερση την Αθήνα με τανκς, προστίθεται στο δημοσίευμα.

«Αργότερα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη λύπη τους για την υποστήριξη της χούντας, η οποία έπεσε  το 1974, στο πλαίσιο της γεωπολιτικής του Ψυχρού Πολέμου. Αρκετοί από τη ριζοσπαστική Αριστερά ωστόσο συνέχισαν να βλέπουν με καχυποψία την αμερικανική εξουσία και να αντιμετωπίζουν με συμπάθεια μικρές βίαιες από τον χώρο της Αριστεράς, οι οποίες δραστηριοποιούνται ακόμη σε ορισμένες ελληνικές πόλεις», προστίθεται.

«Αυτό το κεφάλαιο - εξηγεί η «Wall Street Journal» - της ταραχώδους σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας επανέρχεται για να στοιχειώσει την ελληνική κυβέρνηση. Το κόμμα της Αριστεράς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναπτύχθηκε μέσα από την ακροαριστερή αντικαπιταλιστική σκηνή, τμήματα της οποίας βλέπουν θετικά το μαρξιστικού και αναρχικού τύπου αντάρτικο πόλεων».

«Ο κ. Τσίπρας, πρωθυπουργός από το 2015, έχει γίνει ένας ολοένα και πιο κεντρώος πολιτικός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και καλλιεργεί σχέσεις με την Ουάσιγκτον, τις οποίες ορισμένοι Αμερικανοί διπλωμάτες περιγράφουν ως τις πιο φιλικές που είχαν ποτέ από Έλληνα ηγέτη», σημειώνει η εφημερίδα παραθέτοντας παραδείγματα, καθώς και μία φράση του ίδιου του πρωθυπουργού σε παλαιότερη συνέντευξη στην εφημερίδα - «ο καλύτερος στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας στην περιοχή είναι οι ΗΠΑ».

«Παραταύτα, παρά τη φιλοαμερικανική στροφή, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν δεσμούς και συμπάθειες με το ριζοσπαστικό αριστερό πολιτικό φάσμα, το οποίο περιλαμβάνει μαρξιστές, αναρχικούς και άλλους που παραδοσιακά αντιτίθενται στην αμερικανική εξουσία», προστίθεται.

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία το 2015, ψήφισε νόμο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, διευκολύνοντας παράλληλα την πρόωρη απελευθέρωση ηλικιωμένων ή όσων θεωρούνται άτομα με αναπηρίες. Στόχος του κόμματος ήταν η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το οποίο ωστόσο αναφέρει επίσης ότι οι επικριτές του νόμου – τον οποίο επικαλείται ο Σάββας Ξηρός – υποστηρίζουν ότι ψηφίστηκε με απώτερο σκοπό την απελευθέρωση των βετεράνων αριστερών ανταρτών.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή