Δ. Τζανακόπουλος: Iστορική η συμφωνία για σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας, απελευθερώνει 10.000 θέσεις στο Δημόσιο

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 14:09
UPD:14:30
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλου με τη συμφωνία απελευθέρωνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συμπληρώσει τις θέσεις αυτές μέσα στα επόμενα χρόνια, για να καλύψει κυρίως ανάγκες του κοινωνικού κράτους, όπως θέσεις γιατρών και εκπαιδευτικών. 

A- A A+

Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία για τις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της πρότασης είναι «να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων».

Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ένα σημαντικό θεσμικό βήμα εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού των σχέσεων, που καθιερώνει την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. «Για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας επιχειρείται να επιλυθεί όχι με μονομερείς ενέργειες αλλά με συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας σε ισότιμη βάση μετά από ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο» τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία που διευθετεί μια από τις πιο περίπλοκες νομικές και πραγματικές εκκρεμότητες, ίσως την πιο περίπλοκη, στην ιστορία του ελληνικού κράτους».

Οι προσλήψεις στο Δημόσιο 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλου ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι ότι με τη συμφωνία απελευθέρωνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συμπληρώσει τις θέσεις αυτές μέσα στα επόμενα χρόνια. Όπως εξήγησε θα καλύψει κυρίως ανάγκες του κοινωνικού κράτους, όπως θέσεις γιατρών και εκπαιδευτικών. 

Ερωτηθείς πού θα βρεθούν τα 200 εκατ. ευρώ για τις προσλήψεις, διευκρίνισε ότι τα χρήματα θα προκύψουν από το δημοσιονομικό χώρο. Για το 2019, παραδέχθηκε, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες προσλήψεις πέραν εκείνων, που έχουν ήδη προγραμματιστεί. Η κάλυψη των 10.000 κενών θέσεων, που θα προκύψουν, θα γίνουν έτσι από το 2020 και μετά.  

Υποστήριξε ακόμη ότι τα εργασιακά ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών ή λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας δεν θίγονται σε καμία περίπτωση, ενώ αναφερόμενος στο ταμείο αξιοποίησης της εκκκλησιαστικής περιουσίας, ανέφερε ότι σε αυτό δεν θα ενταχθεί μόνο αμφισβητούμενη περιουσία, αλλά και άλλη περιουσία σε εθελοντική βάση. 

Διευκρίνισε ακόμη ότι σε καμία περίπτωση η Συμφωνιά δεν αφορά θέματα του Οικονομικού Πατριαρχείου. 

«Δεν έχουμε μία συμφωνία διαχείρισης οικονομικών θεμάτων, θεμάτων περιουσίας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι καμία πρωτοβουλία στο παρελθόν δεν είχε λύσει ιστορικές εκκρεμότητες. 

Ερωτηθείς για τη θέση του κ. Καμμένου, ο κ. κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι δεν έχουν λόγο οι ΑΝ.ΕΛ. να μην στηρίξουν τη συμφωνία. 

Επανέλαβε επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τον θρησκευτικό όρκο σε όλες τις ορκωμοσίες πολιτικών προσώπων. Για το μάθημα των θρησκευτικών, όπως είπε, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή ως προς τις πολιτικές, που έχει έως τώρα ακολουθήσει. 

Κριτική στη Ν.Δ. 

Υπογράμμισε ακόμη ότι πολλά από τα θέματα, που πρέπει να ρυθμιστούν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αμφίσημη στάση.  

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος, ως μια κορυφαία θεσμική και κοινοβουλευτική πρωτοβουλία απαιτεί υπευθυνότητα και καθαρές τοποθετήσεις επί της ουσίας των θεμάτων. Ό,τι δηλαδή δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία και ο κος Μητσοτάκης», είπε, ενώ υποστήριξε ότι η στάση του κ. Μητσοτάκη «σχετίζεται με την αμηχανία του μπροστά στην πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και την ενδόμυχη επιθυμία του να μην καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα ποινικά αδικήματα των υπουργών». Κατηγόρησε εκ νέου τον αρχηγό της Ν.Δ. ότι είναι «όμηρος μίας ακροδεξιάς μερίδας στο εσωτερικό της Ν.Δ.». 

Ερωτηθείς ποιο μοντέλο από χώρες της Ευρώπης ακολουθεί η κυβέρνηση στην πρωτοβουλία της αυτή, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τη νομική συζήτηση στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά δεν σχεδιάζει να αντιγράψει κάποιο μοντέλο. Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να διασφαλιστεί ο διακριτός ρόλος Κράτους- Εκκλησίας, σεβόμενη τις ιδιαιτερότητες και την παράδοση της ελληνικής κοινωνίας. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή