Ο πρίγκιπας Κάρολος, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, παραδέχτηκε σήμερα τον ρόλο που διαδραμάτισε το Ηνωμένο Βασίλειο στο δουλεμπόριο, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή «αποτρόπαιη φρικαλεότητα» η οποία άφησε «μια ανεξίτηλη κηλίδα στην ιστορία του κόσμου μας».
Σε ομιλία του στην Γκάνα, την περιοχή όπου οδηγούνταν οι Αφρικανοί σκλάβοι πριν τους επιβιβάσουν σε πλοία για να τους στείλουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Κάρολος τόνισε ότι αυτή η «βαθύτατη αδικία» δεν θα λησμονηθεί ποτέ.
«Στο Κάστρο Όσου το Σάββατο ήταν πολύ σημαντικό για εμένα –όπως και στην πρώτη μου επίσκεψη εκεί πριν από 41 χρόνια– να παραδεχτώ το πιο οδυνηρό κεφάλαιο στις σχέσεις της Γκάνας με τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. (...) Η αποτρόπαιη φρικαλεότητα του δουλεμπορίου και η αδιανόητη οδύνη που προκάλεσε άφησαν μια ανεξίτηλη κηλίδα στην παγκόσμια ιστορία», τόνισε.
Η Βρετανία απαγόρευσε τη μεταφορά σκλάβων με πλοία στον Ατλαντικό το 1807, όμως η πλήρης κατάργηση του δουλεμπορίου ήρθε χρόνια αργότερα, το 1833.
Πριν από δύο χρόνια ο Κάρολος είχε επισκεφθεί το Κάστρο Κρίστιανσμποργκ στο Όσου, που αρχικά λειτουργούσε ως δανέζικο σκλαβοπάζαρο και από όπου υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν 1,5 εκατομμύριο Αφρικανοί. Αφού η Γκάνα ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία, το 1957, το κάστρο μετατράπηκε σε έδρα της κυβέρνησης της χώρας.
Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα, πραγματοποιούν περιοδεία στην Αφρική και έχουν ήδη επισκεφθεί την Γκάμπια, ενώ αύριο θα βρίσκονται στη Νιγηρία. Θα ολοκληρώσουν αυτό το ταξίδι μία εβδομάδα πριν από τα γενέθλια του Καρόλου, που θα γιορτάσει τα 70 χρόνια του στις 14 Νοεμβρίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters