Στην 116η Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, μίλησε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.
Στην παρέμβασή της η υπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις του Συμβουλίου με την Ε.Ε., στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να επιταχυνθούν στον τομέα της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στον πολιτισμικό διάλογο, που θα πρέπει να αναπτυχθεί τόσο ανάμεσα σε κράτη-μέλη όσο και με τις γειτονικές περιοχές.
Όπως σημείωσε, ένα χρόνο μετά τη Συνάντηση Κορυφής στη Βαρσοβία το Συμβούλιο της Ευρώπης περνάει μία σημαντική περίοδο, αφού έχει ορισθεί ως στόχος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του μέσα στο σύνολο της ευρωπαϊκής υποδομής. «Μπορούμε ν' αντλήσουμε εμπειρίες απ' ο,τι έχουμε έως τα τώρα επιτύχει, ώστε να προχωρήσουμε στους μελλοντικούς μας στόχους. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι το να προσαρμόσουμε το όραμα και τα συμφέροντα 46 κυρίαρχων κρατών σ' ενα συνεκτικό και δυναμικό σύνολο», τόνισε.
Η υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στην έκθεση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, για τις σχέσεις Ε.Ε. - Συμβουλίου της Ευρώπης, την οποία παρουσίασε στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου. Όπως είπε, η έκθεση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αναφοράς για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη και να οδηγήσει σε λειτουργικές μεταρρυθμίσεις.
Ειδικά για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε οτι «η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στην ενδυνάμωση του συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εφαρμογή του "Πακέτου μεταρρυθμίσεων" που στοχεύει στην αποτελεσματική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Συμπλήρωσε επίσης, ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της ΕΕ (ως ξεχωριστή οντότητα) στην εν λόγω Σύμβαση.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως γεγονός «κεφαλαιώδους αξίας την έγκαιρη ισχύ» του Πρωτοκόλλου 14, με το οποίο προβλέπεται η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). «Ελπίζουμε», υπογραμμίσουμε, «ότι τα εναπομέιναντα 8 κράτη-μέλη θα κάνουν τα πάντα γιά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό».
Αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε τα εξής: «Το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπως ξέρετε, είναι ο θεματοφύλακας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για εμάς δηλαδή, για την ελληνική εξωτερική πολιτική, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Εμείς είμαστε υπέρ της αναβάθμισης όλων εκείνων των θεσμών οι οποίοι θα προστατεύσουν αποτελεσματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών μας αλλά και των λαών όλων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. ¶ρα κάθε συζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση μας βρίσκει σύμφωνους και πρωτοπόρους».
Η κ. Μπακογιάννη συμμετείχε επίσης σε άτυπη συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών σχετικά με το Κόσοβο, στην οποία την ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις διαγραφόμενες προοπτικές στο ζήτημα έκανε ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις συνομιλίες για το Κόσοβο κ. Μάρτι Αχτισάαρι.
Όπως είπε η υπουργός σε δηλώσεις για το θέμα, «οι διαπιστώσεις δείχνουν ότι απέχουμε ακόμα πολύ από το να καταλήξουμε σε μια απόφαση», ενώ επανέλαβε τη θέση της Ελλάδος στο ζήτημα ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να διασφαλιστούν τα κριτήρια, δηλαδή η αποτελεσματική προστασία των μειονοτήτων πριν γίνει το επόμενο βήμα.
«Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος του Κοσόβου, δεν είναι ενδεδειγμένα. Κατά την άποψή μας πρέπει να δοθεί όσος χρόνος χρειάζεται προκειμένου να υπάρξει μια λύση που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Και αυτό που φάνηκε χθες, αλλά και στη Διαβαλκανική στη Θεσσαλονίκη, είναι ο ρόλος τον οποίο πρέπει να έχουν, ενδεχομένως ατύπως, όχι κατ’ ανάγκην θεσμοθετημένος, αλλά ουσιαστικός, οι χώρες οι οποίες είναι γειτονικές προς το Κόσοβο. Έχουμε άποψη. Το θέμα μας αφορά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε συνεχώς παρόντες», τόνισε η κ. Μπακογιάννη.
Στο περιθώριο της Συνόδου εξάλλου, η υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους της, της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ, της Ουκρανίας κ. Μπόρις Τάρασιουκ, της Σερβίας-Μαυροβουνίου κ. Βουκ Ντράσκοβιτς, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κ. Μλαντεν Ίβανετς, της Νορβηγίας κ. Γιόνας Στόρ. Συναντήθηκε επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Τέρι Ντάβις, τον νέο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Τόμας Χάμμαρμπεργκ και τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή καθηγητή κ. Νικηφόρο Διαμαντούρο.