Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη, Λάμπρος Καραγεώργος, Στέλιος Παπαπέτρος

Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις ασφαλιστικές

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 19:16
UPD:01/11/2018 11:48
A- A A+

Tου Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου

Ενα αναμφισβήτητο γεγονός είναι ότι σήμερα η ασφαλιστική βιομηχανία βρίσκεται στην κορυφή των εξελίξεων. Αποτελεί ξεκάθαρα έναν βαρυσήμαντο τομέα του χρηματοπιστωτικού συστήματος με καθοριστική συμβολή στην παγκόσμια οικονομία. Αναλαμβάνει απαιτητικούς ρόλους, όλο και μεγαλύτερες ευθύνες, επεκτείνεται σε εργασίες και διαρκώς αναβαθμίζεται. Συνεργάζεται -δυστυχώς όχι ακόμα στην Ελλάδα- με πολιτειακά συστήματα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τη στήριξη κοινωνικών δομών. Όλα τα παραπάνω προδιαγράφουν πως η εξέλιξή της στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον θα είναι ισχυρά αναπτυξιακή. 

O Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου είναι πρόεδρος του ΕΕΑ

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμα και ευρωβουλευτές, μέσω σχετικών παρεμβάσεών τους, αναγνώρισαν την αξία, τη σημασία και τη δυναμική της ασφαλιστικής βιομηχανίας ως παράγοντα της οικονομίας. Όλα δείχνουν λοιπόν πως οι νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για την ιδιωτική ασφάλιση είναι διακριτές.

Για να αξιοποιηθούν όμως αυτές οι ευκαιρίες, απαιτείται μία σειρά δράσεων, όπως άνοιγμα σε νέα πεδία εργασιών, νέος σχεδιασμός, επανατοποθέτηση των εταιρειών, χάραξη νέας στρατηγικής και επαναπροσδιορισμός των στόχων. Όλα γύρω μας αλλάζουν. Ο χάρτης των παροχών της ασφαλιστικής βιομηχανίας ανασχεδιάζεται.

Εξετάζοντας τα έως τώρα δεδομένα και εστιάζοντας στη δική μας ελληνική πραγματικότητα, εκτιμώ ότι μεγάλη πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες και την αγορά ευρύτερα είναι να πείσουν την πολιτεία να εντάξει τον κλάδο σε βασικές δράσεις που το κράτος ασθμαίνει. Απαραίτητη προϋπόθεση σε αυτό είναι οι εταιρείες και οι ενασχολούμενοι με την ιδιωτική ασφάλιση να διεκδικήσουν τη νέα τους θέση συλλογικά.

Είναι καθοριστικής σημασίας ο σχηματισμός «ενιαίου μετώπου» έτσι ώστε να πειστεί το πολιτικό σύστημα πως η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να καλύψει τις ανεπάρκειες του κρατικού συστήματος και την ελλειμματικότητα των υποδομών.

Σε ποιους τομείς;

Φυσικά στην Υγεία, στη Σύνταξη και βέβαια στις φυσικές καταστροφές.

Είναι μεγάλη ευκαιρία για την αγορά μας να εισέλθει σε αυτούς τους τομείς και ταυτόχρονα μεγάλη πρόκληση να στοιχειοθετηθούν τα επιχειρήματα και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποδεχθεί το κράτος μια απτή πραγματικότητα: πως ο ιδιωτικός τομέας είναι η μοναδική ενδεικνυόμενη, αποτελεσματική και δοκιμασμένη λύση σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ασφαλιστικοί όμιλοι τεραστίου οικονομικού μεγέθους που δραστηριοποιούνται στην ασφαλιστική βιομηχανία, έχουν δείξει τις δυνατότητές τους σε αυτούς τους τομείς και ήδη σε άλλες χώρες συμμετέχουν σε κοινές δράσεις με το κράτος.

Το μοντέλο ΣΔΙΤ, για το οποίο έχω αναφερθεί πολλές φορές, είναι μια επιλογή. Όμως υπάρχουν και πολλές άλλες.

Αρκεί να γίνει αποδεκτό και να ξεκινήσει ο ιδιωτικός τομέας με τους εκπροσώπους της πολιτείας έναν δημιουργικό διάλογο με στόχο τη γρήγορη λήψη αποφάσεων για τη συνεργασία που θα σηματοδοτήσει τη νέα εποχή. Που θα ανοίξει τους ορίζοντες, θα φέρει ελπίδα και αποτέλεσμα τόσο στον τομέα Υγείας όσο και στις Συντάξεις και γιατί όχι άμεσα και στην κάλυψη των φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα διακρίνω ότι πρόκληση για τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι και η προσαρμογή τους στην τεχνολογία. Δεν είναι μια απλή υπόθεση. Δεν αρκούν μόνο οι επενδύσεις. Χρειάζεται σαφής προσανατολισμός καθώς η τεχνολογία είναι ένα πεδίο χωρίς όρια. Οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αυτές που θα βάλουν τα όριά τους γνωρίζοντας πού θέλουν να φθάσουν μέσω της τεχνολογίας και σε ποια ποσόστωση και με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν στην αλυσίδα που ξεκινά από την ασφαλιστική εταιρεία και φθάνει στον καταναλωτή.

Πρόκληση όμως είναι και να μπορέσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να επιτύχουν να μεταδώσουν στη δημόσια γνώμη μια πραγματικότητα για την υπόσταση του κλάδου. Ότι δηλαδή η  ιδιωτική ασφάλιση έχει τον δικό της ξεχωριστό ρόλο στην οικονομία και στην κοινωνία. Συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική σταθερότητα που επιδιώκεται σε κάθε ευνομούμενο δημοκρατικό σύγχρονο κράτος.

Και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών εταιρειών, σε δραστηριότητες οικονομικές κάθε κατηγορίας και μεγέθους, η συνεργασία με κρατικές αρχές και φορείς του κράτους, η παρουσία σχεδόν σε κάθε καθημερινή διαδικασία, δείχνει τη δυναμική που έχει ο κλάδος και τη σοβαρή διείσδυσή του στην οικονομία και την κοινωνία.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι στο πλαίσιο αυτό που περιέγραψα και το οποίο αποτυπώνει την περίοπτη θέση της ιδιωτικής ασφάλισης στην παγκόσμια αγορά, φαίνεται ξεκάθαρα η προοπτική για νέες εργασίες, νέες δράσεις, νέα πεδία δραστηριοτήτων. Οι προκλήσεις είναι αναρίθμητες και σαφώς αποδεκτές από τον τομέα της ασφαλιστικής βιομηχανίας.  

Όλα δείχνουν ότι η σύγχρονη πραγματικότητα συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες εφόσον κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση, αξιοποιήσουν τις συγκυρίες και καλλιεργήσουν το έδαφος θα απολάβουν τεράστια οφέλη τα οποία θα διαχυθούν και σε όλους τους άμεσα και έμμεσα σχετιζόμενους με την ιδιωτική ασφάλιση. Κυρίως όμως προς το καταναλωτικό κοινό, καθώς θα μπορεί να απολαμβάνει ακόμα καλύτερες υπηρεσίες και θα ξέρει ότι θα έχει δίπλα του έναν πολύτιμο σύμμαχο σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ασφάλειες