Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη, Λάμπρος Καραγεώργος, Στέλιος Παπαπέτρος

O διάλογος, η λύση στο ασφαλιστικό

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 19:17
UPD:01/11/2018 11:48
SOOC/Konstantinos Tsakalidis
A- A A+

Του Παναγιώτη Δημητρίου

H ελληνική οικονομία και κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Μετά την τυπική έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων, όπως μάθαμε να χαρακτηρίζουμε την περίοδο 2010-2018, η χώρα εξακολουθεί να έχει ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής που θα τη βοηθήσει να περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη έχοντας αποκτήσει χαρακτηριστικά μιας πραγματικά ανεπτυγμένης οικονομίας. Χαρακτηριστικά που στο τομέα της ασφάλισης δεν μπορεί να είναι άλλα από ένα υγιές και βιώσιμο σύγχρονο συνταξιοδοτικό σύστημα που θα δύναται να παρέχει αξιοπρεπείς συντάξεις και από ένα σύστημα ασφάλισης υγείας που θα στοχεύει στην ολοκληρωμένη κάλυψη του πληθυσμού και στην ευκολία πρόσβασης στους παρόχους των υπηρεσιών υγείας με προσιτό κόστος.

Ο Παναγιώτης Δημητρίου είναι πρόεδρος της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος.

Είναι κοινή παραδοχή ότι τόσο στα θέματα συντάξεων όσο και υγείας η χώρα μας εμφάνιζε πολύ σημαντικές καθυστερήσεις, συγκρινόμενη με άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η έλλειψη οργάνωσης, η σπατάλη πόρων, η μικροπολιτική  αντίληψη του πρόσκαιρου οφέλους, η αδυναμία ανάληψης υγιών πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της μακροβιότητας του συστήματος, κυριαρχούσε στη ανάπτυξη του συνταξιοδοτικού συστήματος το οποίο ήταν αποκλειστικά δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα. Έτσι όσο η σχέση μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων χειροτέρευε σε βάρος των πρώτων και οι δημογραφικές μεταβολές εξελισσόντουσαν, τόσο αναδεικνύονταν στην επιφάνεια τα δομικά προβλήματα του συστήματος το οποίο οδηγήθηκε ουσιαστικά στην κατάρρευση, σε συνδυασμό και με την ύφεση που έπληξε την ελληνική οικονομία.

Στον τομέα της υγείας, έχουμε ένα δημόσιο σύστημα που στηρίζεται στη γεμάτη αυταπάρνηση εργασία των γιατρών και νοσηλευτών. Αυτό το σύστημα, όμως, αδυνατεί να προφέρει πλήρη και ουσιαστική κάλυψη στον πληθυσμό, ενώ ο Έλληνας ασθενής δυσκολεύεται πολύ να αποκτήσει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας με αποτέλεσμα να προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών με πολύ υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας, δαπάνες που δεν περνούν από κανένα σύστημα ασφάλισης, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό. Η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος, ο Έλληνας αναλογιστής -ως επιστήμονας που αναλύει και ποσοτικοποιεί κινδύνους, εκτιμά την πιθανή χρηματοοικονομική τους επίδραση και σχεδιάζει μεθόδους για να την περιορίσει- δικαιούται να έχει συμβουλευτικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως είναι η σύνταξη και η ασφάλιση υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος ανέλαβε στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου πάνω στα μεγάλα ζητήματα της ασφάλισης (σύνταξη και υγεία). Ενός διαλόγου που θα στοχεύει στην επιλογή της βέλτιστης λύσης με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 
Στο πρόσφατο παρελθόν πραγματοποιήσαμε ένα πολύ επιτυχημένο συνέδριο με θέμα «Το Συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα του Σήμερα»,  όπου ακούστηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ άμεσα σχεδιάζουμε μία συνέντευξη Τύπου όπου θα συζητηθεί «Το Συνταξιοδοτικό από την Αναλογιστική Ματιά», το οποίο θα λάβει χώρα στις 6 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη. Επίσης Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος για την Υγεία, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στόχος του συνεδρίου αυτού είναι να δώσει τις διαστάσεις που αρμόζουν στο τομέα της υγείας, που θεωρούμε ότι δεν βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής κοινωνίας. Πιστεύουμε ότι και στο τομέα της Υγείας θα πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές και ότι απαιτείται ουσιαστικός διάλογος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις εξελίξεις της ιατρικής. 

Ο στρουθοκαμηλισμός, ή μη αναγνώριση των αλλαγών που έχουν έρθει και αυτών που έπονται δεν βοηθάει. Αντιθέτως μεταθέτει τα προβλήματα στο μέλλον σε ένα τομέα που είναι πολύ ευαίσθητος με άμεσες επιπτώσεις για όλους μας. Η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος (ΕΑΕ) ιδρύθηκε το 1979 και αποτελεί έναν επιστημονικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει στόχο την προώθηση της Αναλογιστικής Επιστήμης στη χώρα μας. Από το 1981 αποτελεί πλήρες αναγνωρισμένο μέλος της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Ένωσης Αναλογιστών, Actuarial Association of Europe, και από το 1996 πλήρες αναγνωρισμένο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αναλογιστών, International Actuarial Association. Τέλος, η ΕΑΕ αποτελεί τον μοναδικό Φορέα Πιστοποίησης Αναλογιστών στην Ελλάδα, καθώς είναι διαπιστευμένη ως Φορέας Πιστοποίησης Αναλογιστών σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17024 και την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 53/2013, όπως αυτό τροποποιείται και ισχύει από τον Ν.4254/2014).

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ασφάλειες