Καραμανλής: Η παγκοσμιοποίηση σύνθεση ευκαιριών και προκλήσεων

Ομιλία του Πρωθυπουργού στο forum του ΟΟΣΑ
Δευτέρα, 22 Μαΐου 2006 19:13
A- A A+

Η πρωτοφανής αύξηση των παγκόσμιων συναλλαγών σε αγαθά, υπηρεσίες, ιδέες και επικοινωνίες που παρατηρείται στις μέρες μας, αποτελεί ιστορική συνέχεια και όχι περιστασιακή συγκυρία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καράμανλής κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο forum του ΟΟΣΑ με θέμα: «Εξισσοροπώντας την Παγκοσμιοποίηση».

Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής, η παγκοσμιοποίηση δεν αφορά μόνον το εμπόριο και τις οικονομικές ροές. Αναφέρεται, επιπλέον, στη μετακίνηση ανθρώπων και γνώσης, στην ευρεία συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών, για αμοιβαία ενημέρωση και υποστήριξη. Αναδείχθηκε, μετά από όλα αυτά, μια πρωτοφανής δυναμική ανάπτυξης σε πολλά μέρη του κόσμου.

Την ίδια στιγμή, όμως, -πρόσθεσε- δημιουργήθηκαν ανησυχίες για την αβεβαιότητα στην εργασία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη διεύρυνση των ανισορροπιών, την απειλή της τρομοκρατίας, τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό, το περιβάλλον.

Όπως είναι εύλογο -παρατήρησε ο κ. Καραμανλής- η παγκοσμιοποίηση δεν κρίνεται θετικά από όλους. «Κάποιοι την αντιμετωπίζουν με καχυποψία. ¶λλοι τη θεωρούν απλώς αναπόφευκτη. Όμως, ανεξάρτητα από τις αντιλήψεις που επικρατούν, η παγκοσμιοποίηση αποτελεί μια σύνθεση ευκαιριών και προκλήσεων», τόνισε.

«Κάποιες χώρες έχουν ήδη ενσωματωθεί στην παγκόσμια οικονομία. Κινήθηκαν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από άλλες. Έκαναν τις κατάλληλες προσαρμογές και αλλαγές. Πέτυχαν ταχύτερη ανάπτυξη, υψηλότερα εισοδήματα, μεγαλύτερη ευημερία. Όπως είχε τονίσει ο Δαρβίνος «αυτός που επιβιώνει δεν είναι ο πιο δυνατός, ούτε ο πιο έξυπνος, αλλά εκείνος που ανταποκρίνεται καλύτερα στις αλλαγές», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Αντίθετα, χώρες που δεν τολμούν να υιοθετήσουν επιτυχείς μεταρρυθμίσεις, χώρες που δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να κατοχυρώσουν τα οφέλη της παγκόσμιας ολοκλήρωσης».

Πολλές χώρες, -συνέχισε ο Πρωθυπουργός- «οφείλουν να επιταχύνουν -και εμείς, στην Ελλάδα, αυτό κάνουμε- το ρυθμό των διαρθρωτικών αλλαγών, προκειμένου να ενσωματωθούν στο παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι ανοικτές αγορές και το ελεύθερο εμπόριο. Ειδικότερα, όσον αφορά τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης. Για να είναι, όμως, η ανάπτυξη βιώσιμη, η Παγκόσμια Κοινότητα οφείλει, πρώτα απ’ όλα, να σεβαστεί το περιβάλλον. Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελεί βασικό στόχο και όχι να θεωρείται εμπόδιο στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των άλλων, οι προσπάθειες σε εθνικό επίπεδο οφείλουν να επικεντρωθούν στη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και στην προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κοινές πρωτοβουλίες, όπως το πρωτόκολλο του Κιότο, πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω. Και να εφαρμόζονται στην πράξη».

Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «δύσκολο εγχείρημα» την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι συχνά το κόστος των μεταρρυθμίσεων είναι άμεσα εμφανές και επηρεάζει συγκεκριμένες ομάδες, ενώ τα οφέλη είναι κυρίως μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

«Στην αναζήτησή μας για εξισορρόπηση της παγκόσμιας ολοκλήρωσης, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε τη συμβολή των διεθνών οργανισμών», τόνισε ο Πρωθυπουργός καθώς όπως είπε, «έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να διαδραματίζουν σταθεροποιητικό ρόλο και μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση και υποστήριξη». Οπως είπε, ο ΟΟΣΑ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της φτώχειας. «Το 2000, μέσω της Διακήρυξης της Χιλιετίας, οι αρχηγοί των χωρών όρισαν τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας και υιοθέτησαν το Monterrey Consensus. Πέρυσι, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Κοινότητα επιβεβαίωσε και ενίσχυσε αυτούς τους φιλόδοξους, αλλά εφικτούς στόχους», συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός τόνισε πως στη βάση του τρίπτυχου «Ειρήνη - Συνεργασία - Ανάπτυξη», το Forum του ΟΟΣΑ φέρνει κοντά ηγεσίες και εκπροσώπους από το παγκόσμιο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, παρέχοντας με τον τρόπο αυτόν μια ισχυρή βάση για διαβούλευση, συνεννόηση, συνεργασία.

«Μπορούμε να εξισορροπήσουμε τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης. Εξαρτάται από εμάς να υιοθετήσουμε, να προσαρμόσουμε και να διευρύνουμε την πολιτική και κοινωνική κατανόηση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να καλλιεργήσουν και να συντονίσουν μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των ανισορροπιών. Μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειες λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. Η επιλογή ανήκει σε μας. Ανήκει σε όλους. Οι προκλήσεις είναι πολύπλευρες, αλλά τα οφέλη βρίσκονται μπροστά μας για να τα καρπωθούμε», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή