Γ. Κατρούγκαλος: Ανώριμη η αντιπολίτευση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 11:45
UPD:11:47
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Φυγομαχία και πρωτοφανές γεγονός στα πολιτικά χρονικά χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος την αντίδραση της αντιπολίτευσης στην επιστολή, που εν όψει της πρωτοβουλίας για την εκκίνηση της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, απέστειλε ο πρωθυπουργός στους προέδρους των κομμάτων.

«Το να φυγομαχείς, να μην πηγαίνεις στη Βουλή να συζητήσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι πρωτοφανές στα ελληνικά πολιτικά χρονικά γενικότερα και δείχνει μία έλλειψη διάθεσης της αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθεί στα ουσιώδη» τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι πολιτικά είναι ώριμη η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν είναι ώριμες. «Είναι ανώριμο να μην προσέρχονται να συζητήσουν το μέγιστο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και δεν μπορεί να πει κανείς ότι πολιτικά δεν είναι ώριμο να λύσουμε, για παράδειγμα, το θέμα της ασυλίας των υπουργών».

«Εμείς επιδιώξαμε από την αρχή να υπάρχει διάλογος ουσιαστικός, γι' αυτό προτείναμε και συγκροτήσαμε μία επιτροπή διαλόγου για το Σύνταγμα, που πράγματι σε κοινωνικό επίπεδο πραγματοποίησε μία σειρά από εκδηλώσεις. Δυστυχώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης -από το 2016 ήδη- δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το αίτημά μας να προχωρήσουμε σε διάλογο και να φανούν οι συναινέσεις, να φανούν και οι αντιθέσεις», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Το Σύνταγμα», επισήμανε, «επειδή είναι ο θεμελιώδης νόμος της Πολιτείας, αποκρυσταλλώνει την εξέλιξη του πολιτεύματος εκεί που ορισμένα θέματα έχουν γίνει υπερώριμα -τέτοιο είναι, για παράδειγμα, να σταματήσει αυτό το αίσχος της ασυλίας των υπουργών, όπως κατά τη γνώμη μας είναι διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας και Κράτους»

«Υπάρχουν όμως και θέματα που είναι εστιαζόμενα, που είναι στο κέντρο της πολιτικής σύγκρουσης», είπε ο κ Κατρούγκαλος, «όπως, για παράδειγμα, είναι για εμάς η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, να προστατεύσουμε το νερό, να προστατεύσουμε την ενέργεια από την ιδιωτικοποίηση, αλλά και να αποκρούσουμε αυτούς, που θα ήθελαν π.χ. να πάψει να υπάρχει αυτός ο ρόλος του κράτους, να παρεμβαίνει για να μειώνει τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην υπόθεση του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «το υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε ανακοίνωση που έθεσε το θέμα στην πραγματική του διάσταση».

Και πρόσθεσε: «Για εμάς προτεραιότητα έχει η διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε το τραγικό αυτό γεγονός, η προστασία των δικαιωμάτων της ομογένειας στη γειτονική χώρα και το να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών -το τελευταίο, όμως, όχι σε βλάβη των δύο προηγουμένων, απλώς με αποφυγή ρητορικών εξάρσεων, που μπορεί να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές και βέβαια πάντα με τον όρο της αβεβαιότητας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή