Η άσκηση πιθανόν να μειώνει τον κίνδυνο πτώσης σε ηλικιωμένους με Αλτσχάιμερ

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 11:00
UPD:11:00
Shutterstock

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο περίπου το 60% των ηλικιωμένων που πάσχουν από κάποια μορφής άνοια έχουν κάποιου είδους πτώση και, σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνη.

A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η νόσος του Alzheimer (AD) είναι ένας τύπος άνοιας, που προκαλεί απώλεια μνήμης και προβλήματα με τη σκέψη και τη λήψη αποφάσεων. Τα άτομα με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας έχουν δυσκολίες στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων που οι άλλοι μπορεί να θεωρούν ρουτίνα.

Η άνοια δεν επιβαρύνει μόνο τους ανθρώπους που ζουν με αυτήν αλλά και τους φροντιστές τους. Μαζί με προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη, την ομιλία και τη λήψη αποφάσεων, η άνοια μπορεί να προκαλέσει νευροψυχιατρικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, άγχος, αλλαγές στη διάθεση, αυξημένη ευερεθιστότητα και αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά. Οι άνθρωποι που έχουν άνοια έχουν επίσης διπλάσιο κίνδυνο για πτώσεις σε σύγκριση με άτομα χωρίς άνοια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε χρόνο περίπου το 60% των ηλικιωμένων που πάσχουν από κάποια μορφής άνοια έχουν κάποιου είδους πτώση και, σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και συγγραφείς της μελέτης: Hanna-Maria Roitto, MD; Hannu Kautiainen, biostatistician; Hannareeta Öhman, MD; Niina Savikko, RN, PhD; Timo E. Strandberg MD, PhD; Minna Raivio MD, PhD; Marja-Liisa Laakkonen MD, PhD; and Kaisu H. Pitkälä, MD, PhD; η ύπαρξη νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσης ηλικιωμένων ατόμων που πάσχουν από Αλτσχάιμερ ή άνοια. Ενώ ως γνωστόν, η άσκηση μπορεί να μειώσει τον αριθμό πτώσεων σε ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια. 

Ωστόσο, όπως λένε, δεν γνωρίζουν πολλά για το πώς τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσεων ενώ, γνωρίζουν ακόμα λιγότερα για το πώς η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης στα άτομα με άνοια και νευροψυχιατρικά συμπτώματα. 

Για το λόγο αυτό, η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να διερευνήσει αν η άσκηση θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης σε κοινότητες ατόμων με Αλτσχάιμερ που είχαν επίσης νευροψυχιατρικά συμπτώματα.

Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές μετα-ανάλυσαν μια μεγάλη μελέτη (δοκιμή FINALEX) που διερεύνησε τα αποτελέσματα ενός προγράμματος άσκησης για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έπασχαν με Αλτσχάιμερ (AD) Η μελέτη περιελάμβανε ομάδες ατόμων που ζούσαν με διαφορετικά στάδια AD / άνοιας και με νευροψυχιατρικά συμπτώματα. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Γηριατρικής.

Η αρχική μελέτη FINALEX εξέτασε και συνέκρινε ηλικιωμένους που έκαναν άσκηση στο σπίτι με ηλικιωμένους που δεν έκαναν ποτέ άσκηση αλλά είχαν κανονική φροντίδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έκαναν άσκηση είχαν μικρότερο κίνδυνο για πτώσεις από εκείνους που δεν ασκήθηκαν ποτέ. 

Επίσης, όπως διαφάνηκε ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για πτώση και στα άτομα που είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στις ψυχολογικές εξετάσεις και συγχρόνως δεν ασκούνταν.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αυτή η μελέτη αποκάλυψε ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ ή άνοια που είχαν επίσης και νευροψυχιατρικά συμπτώματα όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος διέτρεχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο για πτώσεις. 

Η άσκηση όπως διαπιστώθηκε μπορεί να τους βοηθήσει να μειώσουν αυτό τον κίνδυνο αλλά παραδέχθηκαν ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

Πηγή:
www.healthinaging.org/blog/exercise-may-lessen-risk-of-falling-for-older-adults-who-have-alzheimers-disease-and-mental-health-challenges/
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή