Την απαιτούμενη πλειοψηφία για να συνεχίσουν την κυβερνητική συνεργασία τους εξασφαλίζουν στην Έσση, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU). Ωστόσο τόσο το CDU της Άγγελα Μέρκελ όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέγραψαν τα χειρότερα ποσοστά τους στο κρατίδιο, εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα, σε ένα αποτέλεσμα, που έρχεται να αποκαλύψει τις εντεινόμενες πιέσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό της κορυφαίας ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όπως προκύπτει από τα έως τώρα αποτελέσματα για πρώτη φορά στην ιστορία του, το κρατίδιο οδεύει προς εξακομματικό Κοινοβούλιο, με 137 βουλευτές. Το CDU με απώλειες άνω των 11 μονάδων σε σχέση με το 2013, προσγειώνεται στο 27% και εξασφαλίζει 40 έδρες. Οι Πράσινοι σε ακόμη μία σημαντική εκλογική επιτυχία ενισχύουν τα ποσοστά τους κατά 8,7 μονάδες στο 19,8% και 29 έδρες. Το ίδιο ποσοστό 19,8%, το οποίο είναι μειωμένο κατά 10,9 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, εμφανίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες, κατακτώντας και εκείνοι 29 έδρες. Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι μικρότερη από 100 ψήφους.
Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) ενισχυμένο κατά 9 μονάδες, ανεβαίνει στο 13,1% και εξασφαλίζει για πρώτη φορά την είσοδο στο κοινοβούλιο του κρατιδίου με 19 έδρες. Ενισχυμένοι κατά 2,5 μονάδες και οι οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 7,5% με 11 έδρες. Το κόμμα της Αριστεράς είναι τελευταίο με 6,5% (+1,1) και θα εκπροσωπηθεί με 9 βοηλευτές.
Ο Χριστιανοδημοκράτης Πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «καμπανάκι και για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων» και εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει για τον σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα, εκτός από την Αριστερά και την AfD. Δεν θα μπορούσε κανείς να αποκλείσει έναν συνασπισμό CDU και SPD ή SPD-Πρασίνων-FDP ή ακόμη και CDU-Πρασίνων-FDP.
Ωστόσο τα παραπάνω σενάρια δεν συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες. Και τούτο γιατί οι Σοσιαλδημοκράτες το πιο ιστορικό κόμμα της χώρας και οι μεγάλοι ηττημένη της κάλπης σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τη συμμετοχή σε οποιονδήποτε συνασπισμό.
Στις πρώτες της δηλώσεις η Αντρέα Νάλες δήλωσε στο Βερολίνο ότι η «κατάσταση της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», τονίζοντας ότι «οι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να επιλύσουν το ταχύτερο τις διενέξεις ως προς την πολιτική κατεύθυνση, αλλά και τα πρόσωπα».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, BBC, DW