Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε χθες από πυρόπληκτους γονείς δύο μαθητών του Ματιού η πρώτη αίτηση για ακύρωση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία, όπως αναφέρεται, «περιορίζει αδικαιολόγητα και αναίτια» το πεδίο εφαρμογής των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων της Ανατολικής Αττικής, «παραβιάζοντας πλήρως την εξουσιοδοτική διάταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α138/26.7.2018)» που εκδόθηκε μετά την φονική πυρκαγιά του καλοκαιριού.
Ειδικότερα, οι αιτούντες δηλώνουν ότι «ανθίστανται στους αδικαιολόγητους περιορισμούς που θέτουν οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή των νομοθετημένων μέτρων στήριξης των πληγέντων».
Όπως εξηγούν, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α. 12985/Ζ1 ΦΕΚ Β3194/2.8.2018) του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, εξαιρεί υποψήφιους φοιτητές των πυρόπληκτων περιοχών από τα νομοθετημένα μέτρα μοριοδότησης και μετεγγραφής, «με αδικαιολόγητη, εκ των υστέρων, αυστηρότητα προς τα παιδιά και τις οικογένειές τους».
Υποστηρίζουν ότι οι δύο υπουργοί εξέδωσαν την εν λόγω Κ.Υ.Α. «κατά πρόδηλη υπέρβαση εξουσιοδοτικής διάταξης» της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία (άρθρο 16) με τροπολογία σε Νόμο του υπουργείου Παιδείας (03/08/2018), επεκτείνει τα μέτρα στήριξης των πληγέντων και στις δευτερεύουσες κατοικίες, ορίζοντας ως δικαιούχους των μέτρων «τα τέκνα οικογενειών που περιέρχονται ή περιήλθαν προσωρινά ή μόνιμα σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018».
Και σε ανακοίνωσή τους, οι εν λόγω κάτοικοι του Ματιού υποστηρίζουν ότι, «ενώ η βαριά ατμόσφαιρα στο κατεστραμμένο Μάτι, και ειδικά όσον αφορά τα παιδιά που βίωσαν τον εφιάλτη του ολοκαυτώματος με ανυπολόγιστα ψυχικά τραύματα, είχε αρχίσει να περιβάλλεται από αίσθημα δικαίου με την έκδοση της ΠΝΠ, ''όλως περιέργως'' με την προσβαλλόμενη απόφαση, περιορίζει το πεδίο εφαρμογής μόνο σε παιδιά με κατεστραμμένες μόνιμες κατοικίες, λαμβάνοντας υπ' όψιν της μόνο την οικονομική κατάσταση των πληγέντων και όχι τις ηθικές και ψυχικές βλάβες των παιδιών μας που είναι σημαντικότερες. Τα εν λόγω μέτρα δεν έχουν οικονομικό κόστος και δεν επηρεάζουν λειτουργικά τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς, όσον αφορά την περιοχή μας, δεν αφορούν σε περισσότερους από δέκα υποψηφίους στο σύνολό τους! Η δε εκ των υστέρων "εξαίρεση" από τα μέτρα ενδέχεται να αφορά μόνο τους δύο υποψηφίους της εν λόγω προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι επέζησαν του ολοκαυτώματος και των οποίων η πυρόπληκτη κατοικία είναι πρώτη και μόνιμη (ως κακώς περιορίζει η προσβαλλόμενη απόφαση, αφού ο νόμος ορίζει ως δικαιούχους όλους όσους βρέθηκαν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης την νύκτα εκείνη), αλλά δυσκολότατα κατοικήσιμη ως ευρισκόμενη στο πυρόπληκτο Μάτι!».
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «το γεγονός ότι τόσο τα παιδιά μας, όσο κι εμείς, οι γονείς τους, καταφέραμε να επιβιώσουμε από την πύρινη λαίλαπα, δίνει το τιμωρητικό έναυσμα στον υπουργό Παιδείας. Από έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο αναμέναμε υπεύθυνη και ευαισθητοποιημένη αντιμετώπιση των παιδιών μας. Για τους εφήβους, που, εκτός από τους εαυτούς τους, μέσα στην κόλαση της φωτιάς και κατά τις τραγικές ημέρες που ακολούθησαν, έσωσαν συνανθρώπους μας και έδωσαν κορυφαίο παράδειγμα εθελοντισμού, είναι μόνο δίκαιο να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο ακαδημαϊκό μέλλον που ονειρεύτηκαν. Κατά τους κρίσιμους μήνες που ακολουθούν, είναι αναγκαίο να βρίσκονται κοντά στις οικογένειές τους, τόσο για τη ζωτική αμοιβαία στήριξη, όσο και για την αναγκαία υποστήριξη από ειδικούς, η οποία έχει διαγνωσθεί για τους πυρόπληκτους κατοίκους του Ματιού».
Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι πριν προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της εν λόγω κοινής υπουργικής απόφασης, συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας, αλλά δεν εισακούστηκαν τα αιτήματά τους. Ακολούθησαν δύο υπομνήματά τους προς τον υπουργό, κοινοποιημένα στον Πρωθυπουργό, στα οποία ο κ. Γαβρόγλου «απαξίωσε να απαντήσει».
Αναφέρουν, τέλος, ότι η Κ.Υ.Α. των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών «δεν είναι η μόνη υπουργική απόφαση η οποία καταργεί νομοθετημένα μέτρα κατά των πυροπλήκτων της φονικής πυρκαγιάς, η οποία έδωσε την τραγική ιστορική πρωτιά απωλειών σε καιρό ειρήνης στο Μάτι. Η εκατόμβη των νεκρών, η ολική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η καταστροφή του 70% με 75% των κατοικιών μας και η σχεδόν μηδένιση της εμπορικής αξίας των περιουσιών μας, αποτελούν τους πρωτοφανείς και αδιάσειστους λόγους για τους οποίους η Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει επείγοντα, έκτακτα και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης των κατοίκων και αποκατάστασης των κατοικιών και της περιοχής μας. Τα μέτρα στήριξης για την περιοχή μας είναι το ελάχιστο αυτονόητο που οφείλει η Πολιτεία στο "αμελώς" κατεστραμμένο και φονευμένο Μάτι» τονίζουν οι πυρόπληκτοι γονείς του Ματιού που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
naftemporiki.gr