Τα νέα έργα ανανεώσιμης ενέργειας θα ξεπεράσουν το ένα τρισεκατομμύριο βατ ισχύος κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, υπερβαίνοντας τη σημερινή συνολική παραγωγική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως το 2023 θα εγκατασταθούν επιπλέον 1,3 τεραβάτ καθαρής ενέργειας, υπό το πιο αισιόδοξο σενάριο. Ακόμη και στις πιο συντηρητικές προβλέψεις, ο οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας θα αυξηθεί κατά 1 τεραβάτ, οδηγούμενη από την έκρηξη των ηλιακών εγκαταστάσεων και την πιο ευνοϊκή κυβερνητική πολιτική.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η κρατική στήριξη και ο σχεδιασμός της αγοράς είναι καθοριστικής σημασίας ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις και τα έργα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ταχύτερα από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. Η παραγωγή από φυσικό αέριο θα δεχτεί πιέσεις από τον φθηνό άνθρακα και τις ολοένα και πιο ανταγωνιστικές τεχνολογίες ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αναφέρει η ανάλυση της έκθεσης από το ίδρυμα νέας ενέργειας του Bloomberg.
Παρά την αύξηση του παγκόσμιου μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας στο 30% μέχρι το 2023, η αύξηση της παραγωγής άνθρακα στην Ασία σημαίνει ότι τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στον κόσμο.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12% τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εξακολουθήσει να είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2023. Η αιολική παραγωγή αναμένεται να αυξήσει το μερίδιό της κατά δύο τρίτα στο 7%, ενώ η ηλιακή ενέργεια θα τριπλασιαστεί, ξεπερνώντας τη βιοενέργεια ως η τρίτη μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.
Η Κίνα θα είναι υπεύθυνη για το 41% της παγκόσμιας ανάπτυξης ανανεώσιμης ενέργειας, προσθέτοντας 438 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας για να εδραιωθεί ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής πράσινης ενέργειας στον κόσμο, ξεπερνώντας την Ε.Ε., σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg. Σχεδόν το 50% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της Βραζιλίας θα προέλθει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2023, σε μεγάλο βαθμό από την υδροηλεκτρική και τη βιοενέργεια.