Βραζιλία: Παραμένει το φαβορί εν όψει του β΄ γύρου ο Μπολσονάρου

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 07:20
UPD:08:06
REUTERS/RICARDO MORAES
A- A A+

Το μεγάλο φαβορί εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών που θα διεξαχθούν την 28η Οκτωβρίου παραμένει ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, όπως επιβεβαιώνει νέα δημοσκόπηση που μεταδόθηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ibope ο Μπολσονάρου συγκεντρώνει το 59% των προθέσεων ψήφου, έναντι 41% του αντιπάλου του, του κεντροαριστερού υποψηφίου Φερνάντου Αντάτζι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν άνοδο μίας μονάδας του ποσοστού του Μπολσονάρου σε σύγκριση με την πρώτη δημοσκόπηση μεταξύ των δύο γύρων, του ινστιτούτου Datafolha, την περασμένη Τετάρτη, η οποία επίσης έφερε τον ακροδεξιό πολιτικό να οδεύει σε νίκη με το 58% των ψήφων έναντι 42% του Αντάτζι.

Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος της δημοσκόπησης της Ibope, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 2.506 ψηφοφόρων το Σαββατοκύριακο, είναι ±2%.

Η έρευνα του Ibope καταγράφει επίσης ότι η απόρριψη του υποψήφιου της κεντροαριστεράς είναι πολύ πιο ευρεία από εκείνη του αντιπάλου του: το 47% εκ των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα ψηφίσει τον Αντάτζι σε καμία περίπτωση, έναντι ενός 35% που δήλωσε το ίδιο για τον Μπολσονάρου.

Παρότι μόλις το 41% του δείγματος απάντησε ότι θα ψηφίσει με βεβαιότητα τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς, το ποσοστό πέφτει στο 28% για τον Αντάτζι.

Ο Μπολσονάρου, πρώην λοχαγός του στρατού απορρίπτεται από μεγάλο μέρος των Βραζιλιάνων ψηφοφόρων εξαιτίας του ανοιχτού και διακηρυγμένου θαυμασμού του για τη στρατιωτική δικτατορία (1964-1985) και τις ρατσιστικές, ομοφοβικές παρεκτροπές του, όμως η λαϊκή δυσαρέσκειαεναντίον του Κόμματος Εργαζομένων (PT), του κόμματος το οποίο ίδρυσε ο φυλακισμένος σήμερα πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και στο οποίο ανήκει ο Αντάτζι είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι επικριτές του PT, που κυβέρνησε τη Βραζιλία από το 2003 μέχρι το 2016, του προσάπτουν την ευθύνη για όλα τα δεινά της χώρας σήμερα, από τη βία ως την οικονομική κρίση και τα ατελείωτα σκάνδαλα διαφθοράς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή