Κατά τον επόμενο αιώνα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και ο αυξημένος αριθμός ξηρασιών θα πλήξουν την παγκόσμια προσφορά κριθαριού, ανεβάζοντας έτσι τις τιμές της μπύρας. Ο οικονομολόγος Ντέιμπο Γκουάν του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας και οι συνεργάτες του ανέπτυξαν πολλαπλά σενάρια βασισμένα σε διάφορα κλιματικά και οικονομικά μοντέλα, για να εξετάσουν την πορεία των τιμών της μπύρας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ακραίες καιρικές συνθήκες θα μειώσουν την απόδοση του κριθαριού κατά 3% έως 17%. Οι τροπικές περιοχές όπως η Κεντρική και Νότια Αμερική θα δεχτούν τις χειρότερες συνέπειες, αλλά οι αποδόσεις των καλλιεργειών θα αυξηθούν σε ορισμένες εύκρατες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της βόρειας Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών θα παρουσιάσουν αύξηση της απόδοσης έως και 90%, αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την παγκόσμια μείωση.
Ο Γκουάν και οι συνάδελφοί του πέρασαν αυτές τις αλλαγές στην απόδοση του κριθαριού σε ένα υπάρχον οικονομικό μοντέλο που μπορεί να εξηγήσει τις αλλαγές στην προσφορά και τη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά. Αυτό τους επέτρεψε να εξετάσουν πώς η μειωμένη παραγωγή κριθαριού θα επηρεάσει την τιμολόγηση και την κατανάλωση μπύρας στις διάφορες χώρες, καθώς και το διακρατικό εμπόριο.
Στο χειρότερο σενάριο, η μείωση της προσφοράς κριθαριού παγκοσμίως θα είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 16% της παγκόσμιας κατανάλωσης μπύρας κατά τα έτη ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι τιμές θα είναι κατά μέσο όρο διπλές.
Ένας στόχος της έρευνας σύμφωνα με τον Γκουάν, ήταν να καταστήσει πιο απτό στο κοινό το πώς κλιματική η αλλαγή θα επηρεάσει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.