Σε δημοπρασία από τον οίκο Julien’s τίθενται ορισμένα προσωπικά αντικείμενα του ιδρυτή του Playboy, Χιού Χέφνερ, μεταξύ των οποίων και οι μαύρες, μεταξωτές του πιτζάμες.
Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, στο «σφυρί» θα βγουν επίσης ένα καπέλο καπετάνιου του Χιου Χέφνερ, τα μανικετόκουμπά του με το σήμα του Playboy, το τελευταίο διαβατήριό του, η Βίβλος του, αλλά και μία ειδική βερσιόν της Monopoly.
Τα δεκάδες αντικείμενα που θα τεθούν προς πώληση περιλαμβάνουν ένα αντίγραφο του πρώτου τεύχους του Playboy του 1953 με τη Μέριλιν Μονρόε στο εξώφυλλο (εκτιμώμενης αξίας 2.000 - 3.000 δολ.), ένα τζουκ μποξ του 1946 με 24 πρωτότυπα άλμπουμ (εκτιμώμενης αξίας 10.000 έως 20.000 δολ.) και ένα σύνολο 48 τευχών του Playboy που είχαν εκδοθεί σε περιορισμένη κυκλοφορία (εκτιμώμενης αξίας 20.000 έως 30.000 δολ).
Σε ό,τι αφορά τις πιτζάμες του ιδρυτή του Playboy, η αξία τους αποτιμάται μεταξύ 2.000 και 5.000 δολ.
REUTERS/HANDOUT
Τα έσοδα της δημοπρασίας, η οποία θα διεξαχθεί στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου στο Λος Άντζελες, θα μπουν στα ταμεία του ιδρύματος του Χιου Χέφνερ, στο οποίο ο ιδρυτής του Playboy άφησε την περιουσία του.
Ο Χιου Χέφνερ άφησε την τελευταία του πνοή στην κατοικία του, το «Playboy Mansion» στο Μπέβερλι Χιλς, πέρσι σε ηλικία 91 ετών, από φυσικά αίτια.
Προκειμένου να ιδρύσει το Playboy το 1953, ένα περιοδικό που συνέβαλε καταλυτικά στη σεξουαλική απελευθέρωση, ο Χέφνερ έλαβε δάνειο 600 δολάρια βάζοντας ενέχυρο τα έπιπλά του. Μαζί με κεφάλαια συγγενών του, συγκέντρωσε συνολικά 8.000 δολάρια προκειμένου να ξεκινήσει την κυκλοφορία του περιοδικού.
REUTERS/HANDOUT
Πέρα από τις γυμνές φωτογραφήσεις που περιελάμβανε το περιοδικό, ο Χέφνερ χρησιμοποίησε τις σελίδες του για να γράφει άρθρα ενάντια στη λογοκρισία και να προωθεί διάφορες ελευθεριάζουσες απόψεις.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Χέφνερ είχε τον τελευταίο λόγο για τα πάντα που αφορούσαν το περιοδικό, ακόμη και για τις γελοιογραφίες. Το περιοδικό του φιλοξένησε κατά καιρούς εκτενείς συνεντεύξεις με ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο νεότερος, ο Μάλκολμ Χ και ο Τζον Λένον.
REUTERS/HANDOUT
Τη δεκαετία του 1970 το περιοδικό είχε μηνιαία κυκλοφορία που έφτανε τα επτά εκατομμύρια τεύχη, ενώ τη δεκαετία του 1980 η αυτοκρατορία του αντιμετώπισε προβλήματα εξαιτίας του ανταγωνισμού από αντίπαλα περιοδικά που δημοσίευαν περισσότερο τολμηρές φωτογραφίες.
Ο Χέφνερ είχε ανοίξει εξάλλου το πρώτο του Playboy Club στο Σικάγο το 1960, ενώ αργότερα ακολούθησαν δεκάδες άλλα κλαμπ που έφτασαν μέχρι την Ιαπωνία και την Τζαμάικα. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «το σεξ είναι η πρωταρχική κινητήριος δύναμη στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters