Γευστικές μεσογειακές δημιουργίες των σεφ Ασάφ Γκρανίτ και Άκη Πετρετζίκη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την Τετάρτη οι καλεσμένοι της Πρέσβεως του Ισραήλ, Ιρίτ Μπέν –Άμπα, στο Urban StrEATS Event που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Ισραήλ και την «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε», ιδιοκτήτρια εταιρεία του Hilton Αθηνών, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.
Οι δύο σεφ ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια ελληνο-ισραηλινή γιορτή γαστρονομίας προσφέροντας μια δημιουργική πανδαισία γεύσεων εμπνευσμένη εν μέρει από το street food του Ισραήλ και της Ελλάδας.
SABRINA
Μεταξύ των εδεσμάτων από τον Ασάφ Γκρανίτ: Kade [φύλλο κρούστας με φέτα και mangold (παντζάρι)], ένας τόνος ταρτάρ με αραβική σαλάτα, Chiga (πληγούρι, ντομάτες, πιπεριές και αντζούγιες), σαλάτα με μάραθο, στραγγιστό γιαούρτι, σάλτσα βινεγκρέτ και πάστα ελιάς, και παγωτό ταχίνι.
Από τον Άκη Πετρετζίκη: Αρνίσια χαμπουργκεράκια με σάλτσα τζατζικιού, σολωμός ταρτάρ με πάπαντομς (ινδικά πιτάκια) και γιαούρτι, μπρουσκέτα με μαριναρισμένες αντζούγιες και μελιτζανοσαλάτα, λαβράκι καρπάτσιο με ελληνική σαλάτα, ελληνικό γιαούρτι πανακότα και λουκουμάδες με σως σοκολάτας.
Τα ποτά προσέφερε η Baccardi, ενώ ο κιθαρίστας Μιχάλης Σουρβίνος ερμήνευσε παραδοσιακές μελωδίες χωρών και λαών της Μεσογείου.
SABRINA
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Ισραηλινή Πρέσβυς, ευχαρίστησε θερμά τους συνελεστές της «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε» και το Hilton Αθηνών καθώς και τους δυο σεφ για την συμμετοχή και συνεργασία τους. Δήλωσε ότι όπως και στον τομέα της επιχειρηματικότητας, το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε κέντρο γαστρονομικής καινοτομίας, με fusion κουζίνα του που συνδυάζει τις γεύσεις των Εβραίων από όλα τα μέρη του κόσμου από την Ευρώπη, μέχρι την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
To μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε.», Walizadeh, ευχαρίστησε την Πρεσβεία για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης και τους σεφ για τη συμμετοχή τους. Επισήμανε τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, στην οποία κύριο ρόλο παίζει η Ελλάδα. Εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πρωτοποριακή ισραηλινή fusion κουζίνα, την οποία ο ίδιος είχε την ευκαιρία να γευθεί σε ταξίδια του στο Ισραήλ.
SABRINA
Ο Ασάφ Γκρανίτ ευχαρίστησε την Πρεσβεία και το Hilton Αθήνων για την πρόσκληση για την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Εξήρε τον Άκη Πετρετζίκη και την ομάδα του, καθώς και τους σεφ του Hilton Αθηνών για τον επαγγελματισμό τους και την συνεργασία τους με την ίδιο και τους βοηθούς του, λέγοντας ότι ήταν πολύ γόνιμη. Μιλώντας για την κουζίνα του Ισραήλ, σημείωσε ότι αποτελεί το προϊόν μιας συναρπαστικής ανταλλαγής και μίξης συνταγών Εβραίων από όλον τον κόσμο, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι μεγαλώνοντας στην Ιερουσαλήμ η δική του γιαγιά από την Πολωνία αντάλλαζε συνταγές με την γιαγιά του γείτονα από το Μαρόκο. Κάπως έτσι εξελίχθηκε και η κουζίνα του Ισραήλ, μια πυκνοκατοικημένη χώρα όπου συναντώνται διάφορες γεύσεις και πολιτισμοί, με επίκεντρο όμως τις γεύσεις της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου.
SABRINA
Ο ‘Ακης Πετρετζίκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον συνάδελφό του, την Πρέσβυ και το Hilton Αθηνών για την άριστη συνεργασία. Ο Έλληνας σεφ τόνισε τις ομοιότητες στις κουζίνες της Ελλάδας και του Ισραήλ ως χώρες της Μεσογείου, λέγοντας ότι έχουν ως βάση το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και την απλότητα, τα καλά υλικά και έντονες γεύσεις. Μιλώντας για την καλή μαγειρική, ο Έλληνας σεφ δήλωσε ότι απορρέει μόνο από το πάθος και την αγάπη, ένα πάθος που σίγουρα μοιράζονται οι λαοί της Μεσογείου, όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ.