Τη σημαντική έλλειψη στην ενημέρωση των Ελλήνων σχετικά με τα Ρευματικά Νοσήματα, διαπιστώνει έρευνα κοινού που υλοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡευΜΑζήν» σε συνεργασία με την εταιρεία «Health Marketing», στο πλαίσιο της συμμετοχής της ομοσπονδίας στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα ένας στους δύο Έλληνες δε γνωρίζει τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών, ενώ πιστεύει πως υπάρχουν τρόποι πρόληψης των εν λόγω νοσημάτων. Επίσης παρατηρείται έντονη σύγχυση στην κατανόηση του όρου «Ρευματοπάθεια», αφού το 55% του πληθυσμού δε γνωρίζει ότι με τους όρους «αρθρίτιδα», «ρευματοπάθεια» και «ρευματισμός» αναφερόμαστε στην ίδια πάθηση.
Στην έρευνα που είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, συμμετείχαν 1.048 άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, επισκέπτες της ΔΕΘ. Σκοπός της ήταν να αναδείξει κατά πόσο ο ελληνικός πληθυσμός είναι ενημερωμένος για τα ρευματικά νοσήματα, τα συμπτώματά τους, την αντιμετώπισή τους, τη συχνότητά τους, αλλά και τις ηλικιακές ομάδες που αφορούν.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας παρουσιάζονται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, που έχει οριστεί για σήμερα, 12 Οκτωβρίου.
Λάθος η επιλογή της Ιατρικής ειδικότητας
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 54% των ερωτηθέντων δεν προτίθεται να απευθυνθεί στον αρμόδιο ιατρό για τη συγκεκριμένη νόσο, δηλαδή σε Ρευματολόγο, σε περίπτωση που νιώσει έντονους, συνεχόμενους και επίμονους πόνους σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, οι οποίοι δεν προέρχονται από κάποιο τραύμα. Για την ακρίβεια, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα απευθυνόταν σε Ορθοπεδικό, το 11% σε Παθολόγο, ενώ ένα 4% δε γνωρίζει σε ποια ειδικότητα θα πρέπει να απευθυνθεί.
Λανθασμένη είναι και η εντύπωση που υπάρχει αναφορικά με την ηλικία στην οποία ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από κάποιο ρευματικό νόσημα. Μόνο το 37% γνωρίζει πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν όλες τις ηλικίες. Ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί πως τα ρευματικά νοσήματα αφορούν μόνο ηλικίες 40 και άνω. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι 7 στους 10 είναι ενημερωμένοι ότι πάσχουν και παιδιά από ρευματικά νοσήματα.
Υπάρχει πρόληψη και θεραπεία για τα Ρευματικά νοσήματα;
Οχτώ στους δέκα ερωτηθέντες είναι ενημερωμένοι πως τα ρευματικά νοσήματα δεν είναι σπάνια, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν πως γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπιστούν.
• Το 60% γνωρίζει πως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα των ρευματικών νοσημάτων καταστέλλονται.
• 8 στους 10 γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν, εάν κάποιος ασθενής με ρευματικά νοσήματα δεν πάρει φαρμακευτική αγωγή για μεγάλο διάστημα.
• Το 60% γνωρίζει πως ένας ασθενής με ρευματικά νοσήματα μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή
• Το 57% γνωρίζει τις προϋποθέσεις με τις οποίες ένας ασθενής με ρευματικά νοσήματα μπορεί να έχει μια φυσιολογική καθημερινότητα
Η μοναδική πρόληψη για τα Ρευματικά νοσήματα είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και η αντιμετώπισή τους με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας, όπως έχει καθοριστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων(EULAR), «Έχεις πόνους στις αρθρώσεις, δυσκαμψία και νιώθεις εξαντλημένος; Μην αργείς! Επικοινώνησε τώρα με τον κατάλληλο γιατρό!», μας προτρέπει να μην αμελούμε τα συμπτώματα και να ακούμε το σώμα μας.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα κοινού που έχει γίνει μέχρι στιγμής. Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν ακριβώς τις γνώσεις του κοινού για τα ρευματικά νοσήματα και βάσει αυτών θα σχεδιάσουμε τις επόμενες δράσεις μας, με σκοπό να ενημερωθεί ο γενικός πληθυσμός για τα νοσήματα αυτά.»
Τα παραπάνω επισήμανε η Προέδρος της ΡευΜΑζήν, κυρία Κατερίνα Κουτσογιάννη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ελλιπής ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα καθιστά σημαντικότερη την ενεργοποίηση τόσο των συλλόγων ασθενών όσο και της πολιτείας για την διάχυση της έγκυρης πληροφορίας.