Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Με έκδηλη ανησυχία για την αστάθεια της οικονομίας, την έκβαση του «πολέμου» Βρυξελλών – Ιταλίας και την πορεία των τιμών των ελληνικών ομολόγων την εβδομάδα που ξεκινά, η κυβέρνηση έχει στραμμένη την προσοχή της και στα Σκόπια.
Το Μαξίμου στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα, αποδίδει το κλίμα που επικρατεί τελευταία στην ελληνική οικονομία στην αναταραχή που προκαλούν στην Ευρώπη τα όσα συμβαίνουν ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες και διαβεβαιώνει για τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Επί της ουσίας τηρεί στάση αναμονής και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων και κινήσεων.
Ειδικά αυτή την εβδομάδα όμως, το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στα Σκόπια καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ, μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να βρει τους 11 βουλευτές για να πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών, για τις 25 Νοεμβρίου ή τις 2 Δεκεμβρίου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένει με αγωνία τις εξελίξεις στα Σκόπια και ελπίζει ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, με τη στήριξη του διεθνούς παράγοντα θα καταφέρει να αποφύγει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, προκειμένου να συγκροτήσει πλειοψηφία που θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ζάεφ δήλωσε αργά χθες βράδυ ότι αν και διαθέτει τα 2/3 των ψηφοφόρων, δεν επιθυμεί εκλογές και θα προσπαθήσει μέχρι τέλους για να πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υπολογίζουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ μπορεί να ελπίζει σε τρεις βουλευτές της αλβανικής αντιπολίτευσης και ακόμα δύο- τρεις βουλευτές της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, αλλά ισχυρό είναι το σενάριο των πρόωρων εκλογών στις 25 Νοεμβρίου ή 2 Δεκεμβρίου
Στην Αθήνα υπολογίζουν ότι αν στα Σκόπια άλλαζε το Σύνταγμα χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στις κάλπες, η διαδικασία θα κρατούσε τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ωστόσο, καθυστερεί τις εξελίξεις και θέτει στον Έλληνα πρωθυπουργό (ο οποίος έχει δεσμευθεί ότι θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών εφόσον μείνει «ζωντανή» στα Σκόπια και κατόπιν θα πάει σε εθνικές εκλογές) το δίλημμα Μάιος ή Σεπτέμβριος. Με άγνωστο «Χ» τις εξελίξεις στην οικονομία και την οριστική εξέλιξη στο θέμα των συντάξεων, που μπορούν να αποδειχθούν σε καταλύτη για τις οριστικές αποφάσεις του κ. Τσίπρα.
Νέα Πολιτική Γραμματεία
Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, σε φορτισμένο κλίμα που δημιουργεί ο υπόγειος πόλεμος «προεδρικών» - «53+», ψήγματα του οποίου βλέπουμε με την κόντρα Φίλη – Παππά με αντικείμενο την ΕΡΤ, Μαξίμου – Τσακαλώτου κλπ.
Η ομάδα των «53», στην οποία είναι πολύ κοντά ο κ. Φίλης, πραγματοποιεί συμμαχίες και ενισχύεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανίζεται αντίθετη στα ανοίγματα που θέλει να πραγματοποιήσει προς την Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί επιζήμια πλέον τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται ωστόσο να προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στον κ. Τσίπρα, προεκλογικά. Οι διαφωνίες αυτές ωστόσο δεν οδηγούν σε προεκλογική σύγκρουση εντός του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά έχουν ορίζοντα το μετεκλογικό τοπίο.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παππάς που αντιμετωπίζεται ως Νο 2 της κυβέρνησης από τους «53+», μαζί με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάση Καρτερό, έχουν αναλάβει – πέραν της χάραξης της κεντρικής γραμμής έναντι της Ν.Δ. – και την επικράτηση των «προεδρικών» και του Αλέξη Τσίπρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις εθνικές εκλογές.
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σαββατοκύριακο δεν αναμένεται να αποτελέσει «περίπατο» για τον κ. Τσίπρα, τους «προεδρικούς» και τον νέο γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη. Οι «53+» θα επιχειρήσουν τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στην Πολιτική Γραμματεία, προσβλέποντας κι εκείνοι στην επόμενη μέρα, έχοντας απέναντί τους τις υποψηφιότητες που θα προταθούν από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα.