Ντυμένοι στα πορτοκαλί, στο χρώμα του πλοίου «Aquarius» και των σωσιβίων, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, παράλληλα με τις συγκεντρώσεις που έγιναν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να καταγγείλουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πλοίο των ανθρωπιστικών αποστολών και να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών στη Μεσόγειο.
Συγκεντρώσεις έγιναν σε δεκάδες γαλλικές πόλεις, αλλά και στη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παλέρμο, με πρωτοβουλία της οργάνωσης SOS Méditerranée, για να ζητήσουν «σημαία για το Aquarius», «να σωθεί η διάσωση στη θάλασσα» και για να καταγγελθεί η «εγκληματική αδράνεια» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
«Δεν υπάρχει τίποτε πιο σιωπηλό από έναν άνθρωπο που πνίγεται. Στόχος μας σήμερα είναι να κάνουμε φασαρία» εξήγησε η Λίζ Βαλέτ, εθελόντρια της οργάνωσης στο Μονπελιέ.
REUTERS/JEAN-PAUL PELISSIER
Στη Μασσαλία, έδρα της οργάνωσης, όπου είναι ελλιμενισμένο το «Aquarius», 3.500 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παλιό Λιμάνι.
Ήταν περί τους χίλιους στο Παρίσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, 2.000 στο Μονπελιέ, 600 στη Ρεν και μερικές δεκάδες στο Καλαί, όπου αψήφησαν την απαγόρευση της δημοτικής αρχής. Πολλές δεκάδες μετανάστες ζουν στην περιοχή του Καλαί με την ελπίδα να διασχίσουν τη Μάγχη για να φθάσουν παράνομα στη Βρετανία.
Μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το πλοίο «Aquarius» - από το οποίο θα αφαιρεθεί η παναμαϊκή σημαία - και τη «βούληση των ευρωπαϊκών κρατών να ποινικοποιήσουν το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων στη Μεσόγειο», «στόχος είναι να απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες και να δείξουμε ότι η SOS Méditerranée αντλεί τη νομιμοποίησή της από την κοινωνία των πολιτών» δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Σοφί Ραχάλ.
REUTERS/JEAN-PAUL PELISSIER
Εάν ο αριθμός των αναχωρήσεων έχει μειωθεί, «τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν αυξηθεί» υπενθυμίζει. «Το 2017 πνιγόταν ένας άνθρωπος στους 42. Στην περίοδο μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου πνίγηκε ένας άνθρωπος στους 18».
«Η μετανάστευση και οι πρόσφυγες είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό δεν μπορεί να γίνει κατά ατομικό τρόπο» δηλαδή μεμονωμένα από κάθε χώρα, δήλωσε από την πλευρά της Πατρισιά Λαρά, φοιτήτρια Φιλοσοφίας που πήγε να διαδηλώσει στην πλατεία Θιβέλες της Μαδρίτης.
Από την έναρξη των επιχειρήσεων του «Aquarius» τον Φεβρουάριο του 2016, συνολικά 29.500 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν σε 200 επιχειρήσεις διάσωσης, σύμφωνα με την οργάνωση SOS Méditerranée.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP