Για «κερδοσκοπική επίθεση» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η χθεσινή εικόνα του χρηματιστηρίου δεν αντιστοιχεί στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και της κατάστασης των τραπεζών.
Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο», η ελληνική οικονομία σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις, έχει βρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης για πάνω από έξι συνεχόμενα τρίμηνα, το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι βελτιωμένο αισθητά, επιτυγχάνονται οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον περασμένο Μάιο τη διαδικασία των stress tests και έχουν επιτύχει τους συμφωνημένους στόχους με τους εποπτικούς φορείς για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
«Δύο από αυτές, μεταξύ των οποίων και η Πειραιώς, έχουν μηδενίσει την χρήση του μηχανισμού ELA, έχουν υψηλότατο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη» σημείωσε για να προσθέσει: «Επειδή τα στοιχεία αυτά δεν συνάδουν με την εικόνα του χρηματιστηρίου, έχουμε την εκτίμηση ότι πρόκειται για μία κερδοσκοπική επίθεση».
Υπογράμμισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει ένα σαφές σχέδιο, σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους, για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «αντικειμενικά η Ν.Δ. φαίνεται σχεδόν να επιχαίρει για τις εξελίξεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την στάση της επιχειρεί να υπονομεύσει την τροχιά ανάκαμψης, «για να της βγει όλο το καταστροφολογικό σενάριο, το οποίο έχει καταρρεύσει δεκάδες φορές στο παρελθόν».
Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να αναρωτηθούν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν η αντιπολιτευτική τακτική που επιλέγουν, λειτουργεί με όρους βελτίωσης της κυβερνητικής πολιτικής ή αν θέλουν να λειτουργήσει υπονομευτικά για τη χώρα». «Ό,τι και να κάνουν δεν πρόκειται να το καταφέρουν γιατί η ελληνική οικονομία έχει πατήσει στα πόδια της και έχουμε καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, διαρκώς βελτιούμενα θεμελιώδη μεγέθη» πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως «η Ν.Δ. το μόνο το οποίο θα καταφέρει, είναι αντί να υπομονεύσει την ελληνική οικονομία, να αυτο-υπονομευθεί η ίδια».
Για τις συντάξεις
Για το θέμα των συντάξεων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχει γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μέτρο περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό και πρόσθεσε ότι μένει να αποδειχθεί η δυνατότητα της χώρας να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα, χωρίς να το εφαρμόσει.
Τόνισε επίσης, ότι με βάση την πρόβλεψη, «δεν υπάρχει κανένας λόγος να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο». «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα επιχειρήματά μας και οι προβλέψεις μας θα γίνουν αποδεκτές, στο πλαίσιο επεξεργασίας του προϋπολογισμού κατά την διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου» είπε και χαρακτήρισε «απίστευτη λαθροχειρία» το επιχείρημα της Ν.Δ. ότι βρισκόμαστε στο πλαίσιο ενός τέταρτου, άτυπου, μνημονίου.
Για τη συνάντηση Ζάεφ - Σπυράκη
Ερωτηθείς για το θέμα που ανέκυψε με τη συνάντηση της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «η κ. Σπυράκη και ο κ. Μητσοτάκης είναι βαθιά εκτεθειμένοι και πετάνε την μπάλα στην εξέδρα».
Επισήμανε ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη ζητήσει συγγνώμη, έκανε λόγο για «μυστική παραδιπλωματία» από τον κ. Μητσοτάκη με την κ. Σπυράκη, και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε να μας πουν ποιος ήταν ο σκοπός της συνάντησης, τι μήνυμα διαβίβασε η κ. Σπυράκη στον κ. Ζάεφ και για ποιο λόγο κράτησε την όλη συνομιλία κρυφή».
Σε ό,τι αφορά το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι ο κ. Ζάεφ είναι ηθικά και πολιτικά δεσμευμένος να προσπαθήσει να πληρώσει τις ουσιαστικές προϋποθέσεις της συμφωνίας, και «αυτό που απομένει να δούμε είναι το χρονοδιάγραμμα της πλήρωσής τους, δηλαδή της αναθεώρησης του Συντάγματος, που είναι ο κεντρικός όρος για προχωρήσει και η ελληνική πλευρά».
Για το ενδεχόμενο να «παγώσει» η συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν πολιτικές επιλογές που θα οδηγούσαν σε συνταγματική αναθεώρηση, τις οποίες υποστηρίζει και επαινεί η ελληνική κυβέρνηση, για «να μην χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία».