Ευ. Βενιζέλος: Το τελευταίο 6μηνο της κυβέρνησης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα

Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 14:32
UPD:14:43
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 247» ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πως «η κύρια συμφωνία θα ισχύσει εφόσον κυρωθεί από τα δύο μέρη, όμως το κείμενο εμπεριέχει την κύρια αλλά και μία προκαταρκτική νέα ενδιάμεση συμφωνία που καθορίζει τη διαδικασία με την οποία θα πάμε στην εφαρμογή της κύριας συμφωνίας».

A- A A+

Την άποψη πως «τόσο μικρό ποσοστό συμμετοχής δεν έχει προβλεφθεί», για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας πως «ο κ. Καμμένος λέει παιδαριώδη και αντιφατικά πράγματα τα οποία συσκοτίζουν την ουσία και συγκαλύπτουν την προσωπική του συμμετοχή στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 247» ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πως «η κύρια συμφωνία θα ισχύσει εφόσον κυρωθεί από τα δύο μέρη, όμως το κείμενο εμπεριέχει την κύρια αλλά και μία προκαταρκτική νέα ενδιάμεση συμφωνία που καθορίζει τη διαδικασία με την οποία θα πάμε στην εφαρμογή της κύριας συμφωνίας».

«Εφόσον στη γειτονική χώρα γίνει συνταγματική αναθεώρηση τότε η Ελλάδα πρέπει να την κυρώσει αμέσως. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι ο κ. Καμμένος κράτησε το χέρι του κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών, άρα δεν δικαιούται να λέει ότι δεν έχει καμία σχέση και είναι απέναντι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η αντίδραση των πολιτών της ΠΓΔΜ δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις και ότι η αντιπολίτευση είναι ισχυρή στη σλαβομακεδονική κοινότητα. Το ταυτοτικό πρόβλημα είναι πολύ βαθύ δεν ξεπερνιέται με τεχνητές πλειοψηφίες. Τέτοιου είδους ζητήματα απαιτούν εθνική συναίνεση και ευρύτατες πλειοψηφίες για να αλλάξουν συμπεριφορές νοοτροπίες και στάσεις».

«Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος, «προκειμένου να ξεπεράσει το εσωτερικό της πρόβλημα μετέτρεψε ένα εθνικό ζήτημα σε μοχλό επηρεασμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αυτό που παλιά λέγαμε εισοδισμό, ήθελαν να παρέμβουν στο ΚΙΝΑΛ, να φέρουν σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, ήθελαν δηλαδή να μεταφέρουν το δικό τους ρήγμα στην αντιπολίτευση και όλα αυτά εν μέσω διώξεων σε βάρος πολιτικών αντιπάλων. Η συναίνεση και η μεγάλη πλειοψηφία έχει σημασία όταν πρόκειται για εθνικά θέματα. Εφόσον ο κ. Τσίπρας είχε κάνει αυτές της επιλογές, η ΝΔ αντέδρασε και με κριτήρια εξωτερικής πολιτικής, αλλά και εσωτερικής πολιτικής».

Ερωτηθείς για την κύρωση της συμφωνίας στη γειτονική χώρα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως «νομικά ο κύριος Ζάεφ το κρατά το ζήτημα αυτό ακόμη ανοικτό, λέει, θα φέρω ξανά το θέμα στη Βουλή και θα επιδιώξω αναθεώρηση του Συντάγματος με 2/3.  Εάν δεν βρω τις ψήφους, θα πάω σε εκλογές.  Από τις εκλογές θα δούμε το αποτέλεσμα.  Εάν υπάρχει πλειοψηφία 2/3, θα γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος, εάν δεν γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν εκπληρούνται οι προϋποθέσεις που η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει για την κύρωσή της από την Ελλάδα».

«Εάν σκοπός είναι να καθυστερήσει το δίλημμα της κύρωσης, Τσίπρας και Καμμένος κερδίζουν χρόνο ως κυβερνητικοί συνεταίροι. Το τελευταίο εξάμηνο αυτής της κυβέρνησης θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα, στη χώρα οχι βέβαια όσα το πρώτο 6μηνο Τσίπρα-Βαρουφάκη. Το τεχνητό πλεόνασμα που προέρχεται από την υπερφορολόγηση και τη μη επιστροφή φόρων αναδεικνύει βαθιά αντιαναπτυξιακές πολιτικές», επεσήμανε.

Αναφορικά με το εάν μία απόρριψη της συμφωνίας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ενότητας στη γειτονική χώρα ο πρώην πρόδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε «δεν ξέρω.  Ξέρω ότι υπάρχει ένταση, ξέρω ότι υπάρχει σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι υπάρχει θριαμβολογία της αντιπολίτευσης, ότι υπάρχει μία ψύχραιμη αλλά αποστασιοποιημένη στάση της Αλβανικής πλευράς και αυτή εκφράζεται με διαφορετικά κόμματα - αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένα μεγάλο κόμμα- η οποία θέλει να μείνει μέσα στο πολιτειακό σχήμα της Συμφωνίας της Οχρίδας, αλλά μπορεί να προκύψουν νέα δεδομένα.  Είμαστε σε ένα περιβάλλον στο οποίο έχουμε συνομιλίες Βούτσιτς-Θάτσι για αναδασμό στο Κοσσυφοπέδιο και στο Πρέλοβο, έχουμε μία πάντα τεταμένη κατάσταση στην εσωτερική πολιτική ζωή στην Αλβανία, οι συμφωνίες για το Κοσσυφοπέδιο έχουν ένα domino effect στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και ιδίως στη Republica Srpska, δεν είναι απλά τα πράγματα». 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή