«Εξαιρετικά θετικές και επιτυχείς» χαρακτήρισε ανώτατη κυβερνητική πηγή τις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γ.Σ. του ΟΗΕ.
Όπως ανέφερε η κυβερνητική πηγή, η συνολική εικόνα της χώρας είναι «εξαιρετικά αναβαθμισμένη» σε σύγκριση και με τις προηγούμενες επισκέψεις του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ «για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια ακούγεται η Ελλάδα ως σημείο αναφοράς στην εισαγωγική ομιλία του γ.γ. του ΟΗΕ μέσα στα πέντε μεγάλα θέματα, προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συνεργασίας (Συμφωνία των Πρεσπών)».
Κατά την ίδια πηγή «πολύ θετικά» αποτιμώνται και οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με «εξαιρετικά σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ», δεδομένου ότι συναντήθηκε με τους επικεφαλής τριών εκ των σημαντικότερων τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (JP Morgan, Bank of America/Merrill Lynch, Morgan Stanley). Ο κυβερνητικός αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι στο γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, είχε μαζί του ορισμένους από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας. «Είναι σημαντικό να διαμορφώνουν μια θετική εικόνα για τη χώρα, τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της και τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο, ώστε να δημιουργηθεί μια θετική προδιάθεση, ένα θετικό κλίμα για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα», είπε.
Η ίδια κυβερνητική πηγή μετέφερε κι ένα σχόλιο εκ μέρους του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου κατά τις συζητήσεις που έγιναν στο γεύμα που παρέθεσε ο κ. Ρος. Όπως ανέφερε η πηγή, αφού είχαν περιγραφεί από τον Πρωθυπουργό οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια και τα αποτελέσματα που επέφεραν στο δημοσιονομικό πεδίο, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου πήρε τον λόγο και είπε πως «αυτές τις επιτυχίες θα μπορούσε να τις έχει μόνο μια αριστερή κυβέρνηση».
Ερωτηθείσα για τις σχέσεις με την ΗΠΑ η ανώτατη πηγή της κυβέρνησης σημείωσε ότι από την πλευρά της Ουάσιγκτον η εμβάθυνση μιας καλής στρατηγικής συνεργασίας σχετίζεται με τις στρατηγικές επιλογές της και τις ισορροπίες στην περιοχή. «Πράγματι η Ελλάδα είναι ένα πολύ κρίσιμος και χρήσιμος σύμμαχος στην περιοχή για τις ΗΠΑ» είπε, εξηγώντας ότι η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ που γειτνιάζει με μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και τη Ρωσία και που μαζί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο μπορεί να αποτελέσει έναν πυλώνα ασφάλειας, αλλά και στον βαθμό που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία βρίσκονται σε μια περίοδο εντάσεων.
«Επιπλέον, έχουμε αποδείξει και ως κυβέρνηση ότι έχουμε μια πολυ σοβαρή στάση στα κρίσιμα διεθνή ζητήματα, στάση αρχών και είμαστε και αποτελεσματικοί: βγάλαμε τη χώρα από μια πολύ μεγαλη κρίση που απέτυχαν οι δυο προηγούμενες με τα δύο πρώτα προγράμματα, το κάναμε κρτατώντας την κοινωνία όρθια και με τη συναίνεση μεγάλου μέρους του λαού και στην διεθνή εξωτερική πολιτική έχουμε εποικοδομητική στάση, επιλύοντας μεγάλα διεθνή προβλήματα με αποφασιστικότητα. Όλα αυτά συντελούν στο να είμαστε μια αξιόπιστη δύναμη για τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Η συνάντηση με τον Ερντογάν
Αναφορικά με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ανώτατη κυβερνητική πηγή διαπίστωσε «σημαντική βελτίωση» στις διμερείς σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, ήταν και η πρωτοβουλία Ερντογάν να προσκαλέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, με τον χρόνο της επίσκεψης να μην προσδιορίζεται ακόμα και ενδεχομένως να είναι μέσα στον χρόνο. Η ίδια πηγή πάντως αναγνώρισε πως «υπάρχουν και αγκάθια και δυσκολίες και ανοικτά ζητήματα μπροστά μας».
Αναφερόμενη στο Κυπριακό σημείωσε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση των συνομιλιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, να επανεκκινήσουμε από το σημείο που το αφήσαμε στο Κραν Μοντανά, στο πλαίσιο Γκουτέρες».
Στο ερώτημα αν θα έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών τους προσεχείς μήνες, η ίδια πηγή είπε: «Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος. Δεν μπορώ να εκφράσω μια σαφή εκτίμηση αυτή τη στιγμή. Θα ήταν υπερβολικό αν έλεγα κάποια ημερομηνία».
Σχετικά με τις εξορύξεις, στη συνάντηση με τον Ερντογάν κατέστη σαφές από τον Πρωθυπουργό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κυρίαρχο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ε.Ε., έχει κυριαρχικά δικαιώματα και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της κυβέρνησης της να τα αξιοποιήσει προς όφελος του κυπριακού λαού.
Στη συνάντηση έγινε αναφορά εκ μέρους του Τούρκου προέδρου για τους «8». «Κάθε φορά υπάρχει αναφορά, αυτή τη φορά όχι τόσο έντονη όσο τις προηγούμενες φορές», σχολίασε η ίδια πηγή, η οποία ήταν κατηγορηματική στο ερώτημα αν συζητήθηκε με τον Ερντογάν θέμα εξοπλισμών. «Όχι. Δεν υπήρξε καμία τέτοια συζήτηση» ανέφερε.
Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος έχουν «πολλή δουλειά να κάνουν το επόμενο διάστημα»
Σε ερώτημα για το πώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί η αναφορά στον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο στην συνέντευξη που έδωσε ο Πρωθυπουργός στη WSJ την Πέμπτη, ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε πως η αναφορά ήταν σαφής και δεν υπάρχει παραπάνω εξήγηση. «Αν μελετήσει κανείς το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής είναι σαφές» είπε, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον κυβερνητικό εταίρο του ότι το θέμα αυτό θα το ξανασυζητήσουν τον επόμενο Μάρτιο και θα πάρουν μαζί τις αποφάσεις.
Έως τότε, σημείωσε η ανώτατη κυβερνητική πηγή, «υπάρχει πολλή δουλειά να κάνουν μαζί Τσίπρας-Καμμένος: να εφαρμόσουν όλα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, τις ελαφρύνσεις, μια πολιτική που θα είναι πολύ σημαντική για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, και θα νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να δοθουν τα χρωστούμενα στους ενστόλους, τους πανεπιστημιακούς 1,1 δισ ευρώ, να θεσμοθετήσουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση των εισφορών».
Η ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο εταίρων σε ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, «δεν είναι καινούριο πράγμα, έχει διατυπωθεί πολλές φορές και με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους». «Δεν τη κρύβουμε, θα την αντιμετωπίσουμε, θα συζητήσουμε και θα δούμε τι θα γίνει τελικά και τι θα αποφασίσει και ο ίδιος (σ.σ. ο Π. Καμμένος) όταν έρθει η ώρα» συμπλήρωσε.
Πηγή: ΑΜΠΕ