WWF: Ένα βήμα πιο κοντά στη μεγαλύτερη απειλή που έχουν αντιμετωπίσει οι ελληνικές θάλασσες

Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 16:50
UPD:16:53
REUTERS/DAVID MDZINARISHVILI
A- A A+

«Σήμερα ήρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στη μεγαλύτερη ίσως απειλή που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι θάλασσές μας, η οικονομία, αλλά και η κοινωνία μας», τονίζει ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, με αφορμή τις σημερινές μονογραφές των συμβάσεων για παραχώρηση έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κρήτη και Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβέλλα «οι εργασίες για την έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στον Κυπαρισσιακό Κόλπο φαίνονται πως προχωρούν, παρά τις καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες που θα έχουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα των περιοχών, τις τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται άμεσα από αυτά, τον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην εθνική οικονομία και το μέλλον της χώρας μας».

«Όποιος υποστηρίζει πως τέτοιου είδους εργασίες σε τόσο μεγάλα θαλάσσια βάθη, ευθυγραμμίζονται με την αειφορία», συνεχίζει ο ο γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς «είτε δεν έχει επαρκή γνώση ως όφειλε, είτε προσπαθεί να δημιουργήσει μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας».

«Η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων είναι μία βαριά βιομηχανική δραστηριότητα που διαταράσσει την οικολογική ισορροπία των περιοχών, τα σπάνια θαλάσσια είδη που ζουν εκεί, και που είναι ασύμβατη με τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται στις περιοχές αυτές», επισημαίνει.

Παράλληλα, αναφέρει πως «τα ατυχήματα – βάσει διεθνών στατιστικών και εμπειρίας - είναι ο κανόνας της βιομηχανίας πετρελαίου, ανεξαρτήτως ηπείρου και υποτιθέμενης περιβαλλοντικής μέριμνας. Η ιδέα ότι η χώρα μας θα γίνει η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι πλήρως εσφαλμένη».

«Αυτό που οφείλουμε, ως πολίτες είναι να αναρωτηθούμε αν αξίζει να επιτρέψουμε στην ελληνική φύση, αλλά και την οικονομία μας να περάσει μέσα από μια τόσο επικίνδυνη δοκιμασία, από την οποία μάλιστα, δεν αναμένεται να αποκομίσουμε παρά ελάχιστα οφέλη», καταλήγει ο κ. Καραβέλλας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή