Η οικονομία της χώρας τους ανθεί. Η ανεργία σημειώνει διαρκώς πτώση. Έχουν πολύ καλές προοπτικές εργασίας. Έχουν χώρους πρασίνου. Δεν έχουν σχεδόν καθόλου εγκληματικότητα. Έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο και πολλά πολιτιστικά δρώμενα να παρακολουθήσουν. Σε γενικές γραμμές, εντός και εκτός Ευρώπης, η χώρα τους θεωρείται φάρος ευημερίας. Αφού λοιπόν ευημερούν, για ποιον λόγο ανησυχούν οι νεαροί Γερμανοί;
Το ερώτημα προκύπτει έπειτα από δημοσκοπήσεις, στις οποίες αποτυπώνεται η απαισιοδοξία της νέας γενιάς των Γερμανών. Ο Πέτερ Μάτουσεκ, επικεφαλής πολιτικός αναλυτής του γερμανικού ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa, επισημαίνει στο BBC πως ενώ οι Γερμανοί τείνουν να είναι γενικά ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, αισθάνονται λιγότερο ικανοποιημένοι από την κατεύθυνση την οποία ακολουθεί η χώρα τους. Υπάρχουν δηλαδή προβλήματα, τα οποία δεν φαίνονται αλλά είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη νεότερη γενιά.
Σε αριθμούς, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η Forsa για λογαριασμό του κρατικού RTL, το 81% δηλώνει ευχαριστημένο ή πολύ ευχαριστημένο με την προσωπική οικονομική του κατάσταση. Σε μία πιο γενική ερώτηση για τη χώρα ωστόσο, το 71% δήλωσε ευχαριστημένο από το πολιτικό σύστημα, όμως μόνο το 14% είναι ικανοποιημένο από τον τρόπο που αυτό λειτουργεί.
Όπως συνέβη και μετά το δημοψήφισμα για το Brexit στη Βρετανία, οι νέοι δείχνουν φορτωμένοι με τα προβλήματα των γονιών τους ή των παππούδων τους. Τους ανησυχεί λοιπόν ιδιαιτέρως ότι το πολιτικό μέλλον τους καθορίζεται αυτή τη στιγμή από παλαιότερες γενιές.
Σημαντικό ρόλο ασφαλώς έπαιξαν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση και το μεταναστευτικό που έχει διχάσει τη χώρα και βεβαίως τα πρόσφατα γεγονότα στο Κέμνιτς, τα οποία άνοιξαν ξανά τον διάλογο σχετικά με το κατά πόσον η Γερμανία έχει διδαχτεί από τα μαθήματα του παρελθόντος.
Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της νέας γενιάς στη Γερμανία είναι πολύ ανήσυχο με τη ραγδαία άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). «Εκτιμώ ότι όλη η πολιτική συζήτηση αφορά τη μετανάστευση, το μίσος και το έγκλημα», σχολιάζει ο 28χρονος Τιλ Μπάακεν από το Βερολίνο. «Η κυβέρνηση δεν επικεντρώνεται στα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον ή αντιμετωπίζουμε τώρα», προσθέτει εξηγώντας ότι προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη του η βελτίωση του συστήματος υγείας και τα περισσότερα κονδύλια στην εκπαίδευση.
naftemporiki.gr