Από την έντυπη έκδοση
Της Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]
Στο πρόσφατο συνέδριο της Bayer για το Μέλλον της Γεωργίας, αγρότες από διάφορες χώρες του κόσμου -ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων, αλλά και μεγαλοπαραγωγοί- επιχείρησαν να δώσουν τον ορισμό της βιώσιμης γεωργίας ανά τον κόσμο. Στο συγκεκριμένο πάνελ συμμετείχε και η Άσλεϊ Ρέντιγκ, μεγαλοαγρότισσα από το Κεντάκι των ΗΠΑ. Εδώ και έξι γενεές, η οικογένεια των Ρέντιγκ ασχολείται με αγροτικές εργασίες, καλλιεργώντας καλαμπόκι, σόγια, σιτάρι και διάφορα σιτηρά, σε συνολική έκταση που υπερβαίνει τα 12.000 στρέμματα. Το βασικό προϊόν που καλλιεργεί η Άσλεϊ και η οικογένειά της στη φάρμα HomeStead Family Farms του Κεντάκι είναι το καλαμπόκι, το οποίο πωλείται σε αποστακτήρια μπέρμπον, αλλά και η σόγια. Με τη σόγια να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της σινο-αμερικανικής εμπορικής διαμάχης, η κ. Ρέντιγκ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση της «Ν» για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Τραμπ.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω για σας κάποια απάντηση», δήλωσε η Αμερικανίδα παραγωγός. «Έχουμε γεωργικούς συνεταιρισμούς που προστατεύουν τα συμφέροντά μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν ασκούμε κανέναν έλεγχο στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Απλά ελπίζουμε για το καλύτερο», πρόσθεσε. Οι Αμερικανοί αγρότες νιώθουν ήδη τον αρνητικό αντίκτυπο από τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση Τραμπ εναντίον της Κίνας και άλλων χωρών. Και ανησυχούν σοβαρά για το μέλλον, καθώς έχουν βρεθεί ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά του σινο-αμερικανικού πολέμου. Η Κίνα, σε αντίποινα της πολιτικής προστατευτισμού της Ουάσιγκτον, έχει επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 110 δισ. δολαρίων ή περίπου το 70% της συνολικής αξίας των προϊόντων που εισήγαγε πέρυσι από την Αμερική. Η σόγια ήταν ένα από τα πρώτα αγαθά που δασμολόγησε η Κίνα.
Η σόγια αποτελεί με διαφορά το κορυφαίο γεωργικό εμπόρευμα που εισάγει η Κίνα από τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 60% των αγροτικών προϊόντων, αξίας 20 δισ. δολαρίων, που εξάγει η Αμερική προς την κινεζική αγορά. Οι Αμερικανοί αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Βραζιλία, που ήδη αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σόγιας παγκοσμίως, είναι ο μεγάλος κερδισμένος της εμπορικής διαμάχης, καθώς θα αναπληρώσει το κενό που θα αφήσουν οι ΗΠΑ. Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης σόγιας και βασίζεται κυρίως στις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της. Η Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς σε αμερικανικά γεωργικά προϊόντα, θέτει στο στόχαστρο έναν από τους πιο βασικούς τομείς της αμερικανικής οικονομίας, σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα προβλέπεται να υποχωρήσει σε χαμηλά 12ετίας. Αγρότες όπως η Άσλεϊ Ρέντιγκ δεν μπορούν να κάνουν τίποτε περισσότερο από το να ελπίζουν για το καλύτερο. Και μπορεί να μην ασκούν έλεγχο στις αποφάσεις της Ουάσιγκτον, μπορούν όμως με την ψήφο τους να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Και θα έχουν την ευκαιρία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.