Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
Λιγότερο δημοφιλής – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της θητείας του – ακόμη και από τους προκατόχους του Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Έπειτα από 16 μήνες στο Ελιζέ, με τις υποσχέσεις για οικονομική ανάπτυξη και περισσότερες θέσεις εργασίας να παραμένουν ακόμη προεκλογικά «θα», ο Γάλλος πρόεδρος χάνει μέρα με τη μέρα λίγο από τη λάμψη του.
Αν και κεντρικός παίκτης στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, ο Μακρόν δίνει μία ξεχωριστεί μάχη για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη του γαλλικού λαού. Μία σειρά από δημοσκοπήσεις τον τελευταίο καιρό συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.
Σύμφωνα με την εταιρεία Opinionway, μόνο το 28% των Γάλλων ψηφοφόρων είναι ικανοποιημένοι από τη διακυβέρνηση του προέδρου τους. Η πτώση είναι σημαντική δεδομένου ότι μόλις τον Ιούλιο το ίδιο ποσοστό κυμαινόταν στο 35%. Τα ποσοστά αυτά είναι χειρότερα ακόμη και από του Φρανσουά Ολάντ, από τους λιγότερους δημοφιλείς προέδρους που πέρασαν από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ωστόσο μία άλλη δημοσκόπηση, για λογαριασμό του «Nouvel Observateur». «Ποιον Γάλλο πρόεδρο προσεγγίζει περισσότερο ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη γνώμη σας;», ήταν το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν 1.040 Γάλλοι, ηλικίας 18 ετών και άνω.
Τα αποτελέσματα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακά: η συντριπτική πλειονότητα (37%) απάντησε ότι η διακυβέρνηση Μακρόν παραπέμπει στη διακυβέρνηση Σαρκοζί, ένα 20% εκτίμησε ότι ο Γάλλος πρόεδρος εν συνόλω θυμίζει τον Σαρλ ντε Γκολ, το 12% αισθάνεται ότι ο Μακρόν μοιάζει περισσότερο στον Φρανσουά Μιτεράν, το 11% τον παρομοίασε με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, το 8% εκτιμά ότι η προεδρία του Μακρόν φέρει κοινά σημεία με του Ζισκάρ ντ’ Εστέν, το 3% βρήκε κοινά σημεία με τον Ζορζ Πομπιντού και ένα ακόμη 3% με τον Ζακ Σιράκ.
Είναι προφανές ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει καταφέρει ακόμη να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του γαλλικού λαού. Κέρδισε την εξουσία με την υπόσχεση της πολιτικής αναγέννησης, όμως τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνησή του παραμένει βαθιά τεχνοκρατική, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές. Επιπλέον, κυβερνά έναν «δύσκολο» λαό, με μακρά παράδοση στην πολιτική δυσαρέσκεια, το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε χαμηλά δημοσκοπικά νούμερα.
Εξίσου σημαντικό ρόλο στα αρνητικά για τον Μακρόν ποσοστά σήμερα είναι οι συνθήκες υπό τις οποίες εκλέχτηκε. Ένα μεγάλο ποσοστό των Γάλλων ψηφοφόρων τον στήριξε υπό τον φόβο της επικράτησης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Στη μέχρι τώρα πορεία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων υπήρξαν επίσης και άτυχες στιγμές. Από το σκάνδαλο του «καβγατζή» πρώην σωματοφύλακά του Αλεξάντρ Μπεναλά, το οποίο αναμφισβήτητα ήταν πλήγμα για την κυβέρνησή του, έως τα άστοχα σχόλιά του στη διαπροσωπική του σχέση με τους πολίτες. Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές, που πρόσθεσε λίγο ακόμη στο προφίλ του «αλαζόνα» - σύμφωνα με μεγάλη μερίδα πολιτών – ήταν όταν σχεδόν απαξιωτικά απάντησε σε νεαρό άνεργο κηπουρό ότι εάν ήθελε θα έβρισκε δουλειά, έστω και ως σερβιτόρος.