Συνάντηση μίας ώρας είχε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο, έπειτα από αίτημα του τελευταίου. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πολιτική και οι σχεδιασμοί του υπουργείου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Όπως είπε η κ. Γιαννάκου το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν πρόκειται να εμποδίσει, αλλά αντίθετα θα ενισχύσει την λειτουργία των δημοσίων Πανεπιστημίων. Θα εισαγάγει καλύτερους όρους αξιοκρατίας στα ζητήματα προσωπικού και δεν θα στερήσει στους φοιτητές τη χρηματοδότηση των βιβλίων. «Είναι ένα σχέδιο νόμου που θα καταστήσει τα Πανεπιστήμια μας πραγματικά ποιοτικά καλύτερα και ικανά να ανταγωνιστούν, σε επίπεδο γνώσεων, τα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου», ανέφερε η υπουργός η οποία σχολιάζοντας τις αντιδράσεις στο ν/σ παρατήρησε : «Αντιδράσεις υπάρχουν άλλοτε επί φανταστικών θεμάτων και εικασιολογιών όπως αυτά που λέγονται για τα συγγράμματα, κι άλλοτε για θέματα όπως το Σύνταγμα που δεν είναι ζήτημα του Υπουργείου. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά είναι ζήτημα της Βουλής και θα χρειαστεί πολύς χρόνος γι΄ αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία. Το θέμα του ¶ρθρου 16 που εθίγη δεν είναι του παρόντος, αφορά στη Βουλή των Ελλήνων και δεν είναι ένα ζήτημα που θα διαχειριστεί άμεσα το υπουργείο Παιδείας».
Η κ. Γιαννάκου διευκρίνισε επίσης πως ο νέος νόμος θα δημοσιοποιηθεί σύντομα και θα δοθεί για διαβούλευση.
Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε πως το κύριο θέμα που έθεσε στην υπουργό, ήταν οι όποιες αλλαγές να μην έρθουν στο θερινό τμήμα της Βουλής. «Να υπάρξει άνεση και χρόνος για να διαμορφώσει η Πανεπιστημιακή κοινότητα, διδάσκοντες και φοιτητές, τις δικές τους προτάσεις, να γίνει συζήτηση. Να μην γίνει αυτό ερήμην του εκπαιδευτικού κόσμου, όταν τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά, μέσα στο κατακαλόκαιρο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Όσο για το άρθρο 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθεί η κοινωνία επί του θέματος, ενδεχομένως μέσω δημοψηφίσματος.
Εξάλλου η υπουργός Παιδείας κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις εκπροσώπων της ΟΛΜΕ σύμφωνα με τις οποίες 20-25 χιλιάδες μαθητές κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Πανεπιστημίων. «Εγώ δεν είμαι προφήτης και δεν καταλαβαίνω που τα έμαθαν όλα αυτά οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ. Δεν ξέρω, έχουν διασυνδέσεις με τα μέλη τους που είναι διορθωτές στα βαθμολογικά κέντρα; Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να υπάρχουν ποιοτικά κριτήρια.Για φέτος υπάρχουν διαθέσιμες 82.000 θέσεις στα Πανεπιστήμια για 98.000 υποψήφιους. Το λέω αυτό για να διορθώσω και τα ψέματα που λέγονται ότι 35.000 άτομα θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίου επειδή οι θέσεις που έχουμε δώσει δεν είναι αρκετές. Φέτος είναι περισσότερες από τις άλλες χρονιές», τόνισε η κ. Γιαννάκου.