Θ. Φωτίου: Οι δράσεις για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 16:51
UPD:16:52
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

H αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

A- A A+

Τις δράσεις και τις θεσμικές αλλαγές που υλοποιεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) στην Ελλάδα ανέπτυξε σε ομιλία της που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

«Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση το 2015, η χώρα είχε χάσει ήδη το 25% του ΑΕΠ, η ανεργία είχε φτάσει στο 27,9% και η ανεργία των νέων στο 62%, ενώ σχεδόν το 39% του πληθυσμού βρισκόταν στο όριο της φτώχειας. Αριθμοί που αντικατοπτρίζουν συνθήκες μεταπολεμικής περιόδου. Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα ήταν τα πρώτα θύματα των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν, οι οποίες επιβλήθηκαν, κυρίως, από το ΔΝΤ. Στις 21 του περασμένου Αυγούστου, η χώρα μας εξήλθε οριστικά από τα μνημόνια, ολοκληρώνοντας το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα. Προχωρούμε τώρα σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς αποκλεισμούς, με κοινωνική δικαιοσύνη και προτεραιότητα στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, προκειμένου να θεραπεύσουμε τις πληγές του παρελθόντος» ανέφερε, κατά την ομιλία της, η κ. Φωτίου.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, πραγματοποιήσαμε ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για την κοινωνική πρόνοια από 790 εκατ. ευρώ σε 2 δισ. ευρώ (2018). Καθιερώσαμε υγειονομική περίθαλψη για όλους, καθιερώσαμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για 600.000 συμπολίτες μας» ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός στην προσπάθεια, για να επιβιώσει, απάντησε στην κρίση με αυτοοργάνωση σε μικρές δομές λαϊκής βάσης, όπως οι αγορές χωρίς μεσάζοντες και τα κοινωνικά φαρμακεία. «Ήταν ένα σημαντικό μάθημα για εμάς, καθώς με αυτόν τον τρόπο βιώσαμε τις πρώτες άτυπες μορφές Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» συμπλήρωσε η κ. Φωτίου.

«Το 2016, θεσπίσαμε έναν νέο νόμο-πλαίσιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (ΚΑΛΟ) και το 2018 υιοθετήσαμε δύο ευρωπαϊκές οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις και την παραχώρηση δημόσιων ακινήτων για τις επιχειρήσεις ΚΑΛΟ» τόνισε η ίδια.

Στη συνέχεια, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές και στις πολιτικές για την αλληλέγγυα οικονομία που εδράζονται, όπως είπε, σε τρεις πυλώνες.

«Εφαρμόζουμε τις πολιτικές για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία σε τρεις πυλώνες:

  • - Καταπολέμηση της ανεργίας: όλες οι επιχειρήσεις ΚΑλΟ οι οποίες λαμβάνουν δημόσιες επιχορηγήσεις υποχρεούνται να δημιουργούν μόνιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. (Σήμερα, η ανεργία μειώθηκε στο 19,5%).
  • Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, μέσω της προώθησης και της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις ΚΑΛΟ, με τη συμμετοχή περιθωριοποιημένων και ευάλωτων ομάδων.
  • Ένταξη: να αποτελέσει η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ένα από τα κύρια εργαλεία μας για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών».

«Εκτός από τη δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου για τις επιχειρήσεις ΚΑΛΟ, προχωρούμε στη δημιουργία Κέντρων Στήριξης ΚΑΛΟ, δράση που υποστηρίζεται και διαμορφώνεται από το ίδιο το οικοσύστημα της ΚΑΛΟ. Τα Κέντρα θα υποστηρίξουν και θα καθοδηγήσουν τους πολίτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν μία επιχείρηση ΚΑΛΟ. Σχεδιάζουμε συνεκτικές πολιτικές και δημιουργούμε, επίσης, έναν εθνικό μηχανισμό, ένα καινοτόμο "στρατηγείο" για την παρακολούθηση, την αξιολόγηση, τη δημιουργία στατιστικών, δεικτών κ.λπ. σχετικά με την ΚΑΛΟ» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, ειδικά τώρα που αφήνουμε πίσω μας τα μέτρα λιτότητας. Είμαστε εδώ, για να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ηγετική Ομάδα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ILGSSE)» κατέληξε στην ομιλία της η κ. Φωτίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή