Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Brexit, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
«Πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι και την ομάδα της. Ο χρόνος τελειώνει. Υπάρχουν προτάσεις για μια άλλη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο και μετά τον Νοέμβριο. Η Ιρλανδία είναι μια χώρα η οποία προφανώς επιθυμεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μη συμφωνίας, θέλουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά προετοιμαζόμαστε για αυτό. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας τις επόμενες δύο εβδομάδες για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία», επεσήμανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
«Αυτή η συμφωνία φυσικά θα περιλαμβάνει τρία στοιχεία, άρα συμφωνίες αποχώρησης που προβλέπουν έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου με μια μεταβατική περίοδο, ένα πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία που διασφαλίζει ότι κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες δεν θα υπάρξει ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, και επίσης μια κοινή πολιτική δήλωση που να αναφέρει επιγραμματικά πώς θα είναι η νέα σχέση», δήλωσε ο Βαράντκαρ.
«Η πρωθυπουργός Μέι και εγώ έχουμε συνομιλίες γι’ αυτό συνεχώς, αλλά αυτή είναι μια διαπραγμάτευση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, και η Ιρλανδία παραμένει στην καρδιά της Ευρώπης, παραμένουμε στην ενιαία αγορά, στο ευρώ, βοηθούμε να υπερασπιστούμε αυτά τα μεγάλα σχέδια που έχουν φέρει τεράστια ευημερία σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Άρα, εν τέλει, αυτό θα είναι μια νέα συνθήκη, μια νέα διαπραγμάτευση μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε.
«Έχουμε ήδη ένα σύνορο υπό την έννοια ότι υπάρχει ένα πολιτικό σύνορο και διαφορετικά νομίσματα που χρησιμοποιούνται στη Βόρεια Ιρλανδία και στην Ιρλανδία. Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι τα όποια νέα εμπόδια στη κίνηση αγαθών, νέα εμπόδια στο εμπόριο, νέα εμπόδια στην κίνηση ανθρώπων. Σκεφτείτε απλώς όλους τους ανθρώπους που κάθε μέρα διασχίζουν τα σύνορα για να εργαστούν ή να σπουδάσουν, σκεφτείτε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν διασυνοριακές συναλλαγές. Άρα αυτό που προσπαθούμε να οργανώσουμε με πολλούς τρόπους είναι μια νέα σχέση που, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, μοιάζει πάρα πολύ με αυτή που ήδη έχουμε, αλλά αυτό είναι δύσκολο να υλοποιηθεί», κατέληξε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters