Ασκήσεις αριθμητικής για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Βγάζουν το μπλοκάκι» στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τους ΑΝΕΛ
Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 07:05
UPD:07:07
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Το εκρηκτικό σκηνικό που επικρατεί στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, επαναφέρει στην πρώτη γραμμή σενάρια σχετικά με τη δυνατότητα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, το μέλλον της κυβέρνησης και το χρόνο των εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει δημοψήφισμα ή να κάνει …πάσα την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην επόμενη κυβέρνηση, στην επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επιμένει επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί, εφόσον έρθει στην ελληνική Βουλή, ακόμα και χωρίς τους ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένης και της προερχόμενης από την Ένωση Κεντρώων Θεοδώραw Μεγαλοοικονόμου, είναι 145, που σημαίνει ότι χρειάζονται τουλάχιστον έξι ακόμα ψήφοι. Στο Μαξίμου προσθέτουν στις θετικές ψήφους τους βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι που έχουν διαφωνήσει δημοσίως με την εκπεφρασμένη πρόθεση του κ. Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών να μην πάει καθόλου στην ελληνική Βουλή, θέση που επανέλαβε προχθές και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης.

Κυβερνητικές πηγές προσθέτουν στις θετικές ψήφους και αυτή της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, όπως και αυτήν της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία κατόπιν πρότασης του κ. Καμμένου υπουργοποιήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και είναι ανεξάρτητη βουλευτής.

Στο μπλοκάκι της αριθμητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν και τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού (ο επικεφαλής Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και οι Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς) αλλά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών δημοσίως, χωρίς στους άμεσους υπολογισμούς του κυβερνώντος κόμματος να υπάρχει ανάγκη για προσέγγιση ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις πιθανές θετικές ψήφους της Συμφωνίας των Πρεσπών λογίζεται ατύπως από χθες και ο παραιτηθείς γραμματέας της Κ.Ο. της Ένωσης Κεντρώων Κώστας Σαρίδης, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω της συμπεριφοράς του συναδέλφου του στην Ένωση Κεντρώων κ. Καδαβέλα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, αναγνώρισε ως πολιτικό πρόβλημα τη κυβέρνησης το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ δηλώνουν πως δεν θα κυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και είπε ότι αν οι Σκοπιανοί ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, τότε ο ίδιος θα προσπαθήσει να αλλάξει γνώμη στον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, εκφράζοντας και αισιοδοξία ότι μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί.

Οι δηλώσεις του κ. Παππά, έρχονται σε αντίθεση με πληροφορίες που θέλουν τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο να έχουν ήδη σχεδιάσει με λεπτομέρειες το επόμενα βήματα της κυβέρνησης και την προσφυγή στις κάλπες τον επόμενο Μάιο με όχημα την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, προφανώς όχι σε κλίμα ρήξης, αλλά αγαστής συνεργασίας και κατανόησης. Δείχνουν ωστόσο ότι βασικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί βασικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ώστε η κυβέρνηση να μην μπει σε επικίνδυνα σενάρια την επομένη της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, με όποια πρόσθετη θετική ψήφο να είναι καλοδεχούμενη από την κυβερνητική πλειοψηφία, ως βάση και της επιδιωκόμενης διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ επιμείνουν τελικά στη σημερινή τους θέση, ως μονόδρομο για την πολιτική τους επιβίωση, τότε η κυβέρνηση ακόμα και αν περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με τις ψήφους άλλων βουλευτών, θα εισέλθει σε ένα νέο σπιράλ αμφισβήτησης.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, μετά από αναμενόμενη κατάθεση πρότασης μομφής από την πλευρά της Ν.Δ., ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς από το Μαξίμου αποκλείουν και τη συνέχιση της κυβέρνησης ως κυβέρνησης μειοψηφίας, μέχρι τις επόμενες εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο είναι να επιχειρήσει να διασφαλίσει ότι όσοι έχουν την πρόθεση να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, θα στηρίξουν τότε και τον κ. Τσίπρα στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή, θα λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων στα άλλα κόμματα, εννοώντας το Ποτάμι και το Κίνημα Αλλαγής. Απαντούν έτσι στα εύλογα επιχειρήματα ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει πει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος δείχνει να κινείται στην αντίστοιχη γραμμή. «Τότε τα πράγματα θα είναι αλλιώς» λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένοντας υπέρ τους ανακατατάξεις, προσμετρώντας και βουλευτές που σήμερα είναι ανεξάρτητοι, αλλά – όπως λένε – και βουλευτές από την Ένωση Κεντρώων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή