Η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας της Ευρώπης αναμένεται να φτάσει τα 258 γιγαβάτ, ήτοι περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής παγκόσμιας αιολικής παραγωγής, μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση της Wind Europe, παλαιότερα γνωστής ως Ένωση Ευρωπαϊκής Αιολικής Ενέργειας.
Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές αιολικών έργων θα εγκαταστήσουν ετησίως κατά μέσο όρο 17 γιγαβάτ δυναμικότητας, ή το ισοδύναμο 17 συνηθισμένων πυρηνικών αντιδραστήρων, για την επόμενη δεκαετία, αναφέρει η έκθεση. Μετά την ημερομηνία αυτή, η αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργειακή πολιτική των κυβερνήσεων και η έλλειψη φιλόδοξων στόχων ενδέχεται να επιβραδύνουν την περαιτέρω πρόοδο ως το 2030.
Τα ευρωπαϊκά κράτη διατηρούν ηγετικό ρόλο στον κόσμο των αιολικών εγκαταστάσεων χάρις στις ευνοϊκές πολιτικές για την προσέλκυση επενδυτών, και τους κρατικά επιδοτούμενους διαγωνισμούς, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Η επιτυχία στην μείωση του κόστους παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώθησε ορισμένες χώρες να αρχίσουν να χορηγούν άδειες χωρίς επιδότηση. Από τον Απρίλιο του 2017, υπήρξαν έξι διαγωνισμοί μηδενικής επιδότησης στην Ευρώπη, για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ολλανδία και τη Γερμανία.
Εξάλλου, η Γαλλία χορήγησε άδεια για κατασκευή χερσαίων αιολικών έργων 118 μεγαβάτ την περασμένη εβδομάδα, λιγότερο από το 25% από όσο αρχικά σχεδίαζε. Αυτό είναι ένα σημάδι πιθανών ζητημάτων για τους επενδυτές στην αιολική ενέργεια σε μια χώρα που έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την πράσινη ενέργεια και το κλίμα.
Η Γερμανία, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία θα αντιπροσωπεύουν το 62% της αύξησης αιολικής δυναμικότητας, αναφέρει η έκθεση. Η Βρετανία μάλιστα εγκατέστησε το 81% της νέας υπεράκτιας χωρητικότητας στην Ευρώπη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, μετά την κατασκευή πέντε νέων αιολικών πάρκων.