Προτάσεις Παπανδρέου για τη συνταγματική αναθεώρηση

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 16:16
UPD:16:19
A- A A+

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, παρουσίασε σήμερα κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου.

Στην πρώτη από τις τρεις δέσμες των προτάσεών του -αυτή για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα- ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε:

- Εξασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης το οποίο εμπεριέχει και την έννοια του ελάχιστου εισοδήματος.- Εισαγωγή συνταγματικής πρόβλεψης για τα δικαιώματα των αλλοδαπών που μένουν νόμιμα στη χώρα.

- Κατάργηση της απαγόρευσης του προσηλυτισμού (άρθρο 13), αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου (τα άρθρα 13, 33, 59), εισαγωγή ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 3 για την αποσαφήνιση του όρου «επικρατούσα θρησκεία» στην κατεύθυνση των αναγνωριζομένων διακριτών ρόλων Κράτους - Εκκλησίας.

- Για το βασικό μέτοχο, διαφάνεια, πολυφωνία, αποτροπή συγκέντρωσης ΜΜΕ και συμπλήρωση παραγράφου με αναφορά στις αρχές της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ από την οικονομική και πολιτική εξουσία και διασφάλιση της πρόσβασης των κοινωνικών ομάδων σε αυτά.

- Για το άρθρο 16 να διατυπωθεί ότι η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει περαιτέρω και κατά προτεραιότητα το δημόσιο πανεπιστήμιο και η δυνατότητα ίδρυσης μή κρατικών ΑΕΙ με αυστηρές εγγυήσεις, ενώ ρητά να αναφέρεται ότι τα μή κρατικά ΑΕΙ θα έχουν την αποκλειστική μορφή των μή κερδοσκοπικών οργανισμών. Μιλώντας για το άρθρο 16 ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στην παράγραφο 2 πρέπει να συμπληρωθεί ότι σκοπός της Παιδείας είναι η ανάπτυξη ανθρωποκεντρικής, κοινωνικής και δημοκρατικής συνείδησης.

Στη δεύτερη δέσμη προτάσεων που αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε:

- Μείωση του αριθμού των τριών πέμπτων των βουλευτών που απαιτείται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

- Δυνατότητα διενέργειας δημοψηφίσματος για σοβαρό θέμα μετά από αίτηση αριθμού πολιτών που θα είναι στο 5% του εκλογικού σώματος.

- Η βουλή να συζητά προτάσεις νόμου που θα κατατίθενται από αριθμό πολιτών που θα είναι στο 3% του εκλογικού σώματος.

- Συνταγματική κατοχύρωση μή κυβερνητικών οργανώσεων.

- Αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση του Κοινοβουλίου και άμεση εκλογή του.

- Δικαίωμα του εκλέγεσθαι τα 21 χρόνια αντί 25 που είναι σήμερα.

Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε απολύτως σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτείνει την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας και υπογράμμισε ότι εκείνο που χρειάζεται είναι ένα εκλογικό σύστημα που δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες στους πολίτες, ελαχιστοποιεί την κρισιμότητα του πολιτικού χρήματος, θωρακίζει τους βουλευτες από υποψίες εξάρτησης και διασφαλίζει την αυτονομία της πολιτικής.

Στην ίδια δέσμη προτάσεων, ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τη ρητή κατοχύρωση της αρμοδιότητας εποπτείας και ελέγχου της βουλής και επί των ανεξάρτητων αρχών που έχουν συσταθεί με νόμο.

- Ακρόαση από τη Βουλή των αρχηγών των τεσσάρων επιτελείων και των σωμάτων ασφαλείας.

- Κατάργηση της διαδικασίας κωδικών ως προς την ψήφιση του προϋπολογισμού.

- Ακρόαση προτεινομένων δικαστικών λειτουργών που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης.

Η τρίτη δέσμη προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Παπανδρέου αναφέρεται στην ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης όπου πρότεινε:

- Να αναφέρεται ρητά στο άρθρο 102 ο διττός της ρόλος ως συμμετοχικού θεσμού αλλά και ως αναπόσπαστου τμήματος του διοικητικού και πολιτικού συστήματος της χώρας.

- Καθιέρωση περιφεριακής αυτοδιοίκησης ως δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

- Τα νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμων να συνοδεύονται από σχετική γνωμοδότηση των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

- Να υπάρξει αυτοτελής αναφορά στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές και να δηλώνεται ότι οι αρμοδιότητες της διοίκησης ασκούνται κατά προτίμηση από τα πλησιέστερα στους πολίτες όργανα.

Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε επίσης να προταθεί προοίμιο στο Σύνταγμα όπου να αναφέρονται οι αρχές, οι αξίες, η ταυτότητα, η γλώσσα, ο πολιτισμός και η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει το κράτος και όπως είπε, κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει αυτά τα δύο, επιβεβαιώνει ότι κατασκευάζει άλλοθι. Υπογράμμισε επίσης πως με την κατάθεση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ένας ουσιαστικός διάλογος στη Βουλή και την κοινωνία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τα προβλήματα του λαού.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το Σύνταγμα παραβιάστηκε τοσο στην υπόθεση των υποκλοπών, όσο και αυτή των Πακιστανών, τονίζοντας ότι όσο ο Πρωθυπουργός συγκαλύπτει αυτές τις υποθέσεις συνεχίζεται η παραβίαση του Συντάγματος.

Εδώ και δύο χρόνια έγινε φανερό ότι η ΝΔ αδυνατεί να σεβαστεί το Σύνταγμα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην απαξίωση, όπως είπε, του ΑΣΕΠ και των Ανεξάρτητων Αρχών, στην προσπάθεια ελέγχου της δικαιοσύνης, στο γεγονός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει ένα βουλευτή λιγότερο παρ'ότι -όπως σημείωσε- τον εξέλεξε ο λαός, καθώς και στον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων που επιχειρείται με την αναθεώρηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή