Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Οι εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων και στο Σκοπιανό κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον χρόνο των επόμενων εκλογών, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένει τις μετρήσεις που θα έχουν εντάξει και την παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, για να διαπιστώσει αν οι προσδοκίες των στελεχών του Μαξίμου για βελτίωση του κλίματος επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν.
Μετά την αναταραχή που προκάλεσε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης το τηλεγράφημα του ΑΠΕ περί συμφωνίας θεσμών – κυβέρνησης στο θέμα των συντάξεων που δεν επιβεβαιώθηκε από καμία πλευρά, κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το ψηφισμένο μέτρο των συντάξεων είναι κομβικό για τη συνέχεια.
Δεν επιβεβαιώνουν τα περί μονομερούς ενέργειας, όπως είπε χθες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, δεν σχολιάζουν τις πληροφορίες περί πρόθεσης του κ. Τσίπρα να πάει σε εκλογές ακόμα και εντός του 2018 αν οι δανειστές δεν δεχθούν το κυβερνητικό αίτημα για ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, ενώ ούτε επιβεβαιώνουν, ούτε διαψεύδουν πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να συζητά ενδιάμεσα σενάρια όπως η αναβολή του μέτρου, η επιβολή μικρότερων μειώσεων, ή η επιβολή μειώσεων πάνω από ένα πλαφόν που αναμένεται να συμφωνηθεί.
Το γεγονός, πως ο κ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στη ΔΕΘ άφησε ανοιχτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι είχε να κάνει με την τυπική αδυναμία πρόβλεψης των εξελίξεων σε άλλα μέτωπα, όπως το Σκοπιανό για το οποίο αναμένουν εξελίξεις ίσως και εντός του 2018.
Είναι πάντως τουλάχιστον άξιο λόγου, το γεγονός ότι κανένα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δεν έχει λάβει μέρος στην καλλιέργεια κλίματος προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση και κάθε φήμη ή πληροφορία, προέρχεται από κύκλους του Μαξίμου ή επισήμως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ή άλλα στελέχη της κυβέρνησης ή του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι αυτά τα στελέχη που συνεχίζουν να καλλιεργούν προσδοκίες στους συνταξιούχους ότι κυβέρνηση και θεσμοί είναι κοντά σε συμφωνία για την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων, δομώντας σε μία τέτοια εξέλιξη και ένα κρίσιμο κομμάτι της τακτικής έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με βάση το γεγονός ότι ως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού και η επιβολή ή η κατάργηση του μέτρου και είναι πιθανό να αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού σε δυο εβδομάδες από σήμερα, αλλά και την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Νοεμβρίου, είναι προφανές ότι οι αποφάσεις δεν είναι ζήτημα ημερών.
Στα επιχειρήματα που κατά πληροφορίες προβάλλει η κυβέρνηση είναι ότι η νέα μείωση των συντάξεων είναι μέτρο δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό και πως θα υπάρξει στο τέλος του 2018 ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί, όπως και ότι η ακύρωση της μείωσης των συντάξεων δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι έχουν αποσπάσει το «οκ» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και το ότι ΕΚΤ και ESM δεν είναι αρνητικοί στα κυβερνητικά επιχειρήματα και επιχειρούν παράλληλα να υποβαθμίσουν το ρόλο του ΔΝΤ. Άλλωστε, το όλο ζήτημα – και αυτή είναι μία πάρα πολύ σημαντική πολιτική πτυχή του – αντιμετωπίζεται και ως μελλοντική επιβεβαίωση ή διάψευση των επιχειρημάτων της κυβέρνησης ότι η μεταμνημονιακή φάση δεν μοιάζει με την μνημονιακή περίοδο και η κυβέρνηση έχει χώρο για τη λήψη δικών της αποφάσεων στην οικονομική πολιτική.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους πως ούτε το Eurogroup έχει την ισχύ που είχε στην περίοδο του μνημονίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν σε αυτόν τον ισχυρισμό συμπεριλαμβάνουν και τον γερμανικό παράγοντα.
Πολιτική Γραμματεία
Χθες αργά το βράδυ υπήρξαν πληροφορίες ότι προετοιμάζεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δρομολογήσει τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να εκλεγούν τα νέα όργανα και ειδικότερα η Πολιτική Γραμματεία με την καινούργια της σύνθεση.